La inceputul acestei saptamani conducerea SIF1 a decis sa limiteze la 1% drepturile de vot ale celor 16 fonduri de investitii prezumate ca actioneaza concertat, dupa ce au semnat propunerea de majorare a dividendelor introdusa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Decizia SIF 1 este total inacceptabila. Este nelegal si lipsit de sens ca un actionar care isi exercita un drept recunoscut de prevederile legale, de a formula o cerere care este in mod evident in interesul tuturor actionarilor, sa isi piarda un alt drept prevazut de lege”, spune, intr-un comunicat de presa, Jacob Grapengiesser, partner in cadrul East Capital.

Oficialii companiei suedeze de investitii afirma ca o cerere de distribuire a unor divedende mai mari nu poate intra sub incidenta normelor referitoare la actiunea concertata intrucat, in mod clar, reprezinta o componenta fundamentala atunci cand se ia decizia de a investi intr-o societate. East Capital a formulat cereri similare si la alte SIF-uri, unde dreptul de vot nu a fost suspendat.

Citeste si:

"Dreptul actionarilor detinand peste 5% din capitalul social de a introduce noi puncte pe ordinea de zi nu poate fi anihilat de o interpretare extensiva a prevederilor legale referitoare la prezumtia actiunii concertate”, se mentioneaza in comunicat.

Pe langa voturile East Capital, administratorii SIF Banat Crisana au limitat si voturile unor alte fonduri precum cele ale ING, Broadhurst sau ale Bancii Transilvania.