Mult-asteptata privatizare a Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a fost anticipata in acest an pe Bursa, actiunile combinatului dublandu-si deja valoarea dupa doar patru luni. Grupul german Petro Carbo Chem (PCC), actionar minoritar in cadrul companiei, si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru preluarea Oltchim acum mai bine de trei ani.
Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre felul in care compania ar putea sa revina pe profit, despre piata produselor din industria chimica, dar si despre sponsorizarile acordate de combinat echipei de handbal Oltchim.

Wall-Street.ro
: De ce sunteti interesat sa preluati o companie cu datorii de 500 milioane euro si pierderi anuale de peste 50 milioane euro ?

Wojciech Zaremba: Compania are potential si unele sectoare de activitate ale combinatului sunt intr-adevar profitabile. Problema este ca Oltchim are o strategie gresita si depasita de timp, fara solutii alternative. Pentru noi este pacat ca nu am putut sa participam la o licitatie pentru privatizare pana acum, pentru ca daca am fi putut sa incepem procesul de restructurare cu trei ani in urma, in prezent Oltchim s-ar fi aflat intr-o situatie complet diferita.


WS.ro: Cand ati vorbit ultima data cu statul despre privatizarea Oltchim ? Vi s-a mentionat un interval de timp in care acest lucru ar putea sa aiba loc ?

L-am intrebat pe ministrul economiei de foarte multe ori despre privatizare, despre momentul acesteia, am trimis mai bine de zece scrisori dar am fost ignorati de fiecare data. Nu am primit niciun fel de raspuns pana acum. Speram sa se realizeze in acest an.


Cum poate combinatul Oltchim sa devina din nou profitabil



WS.ro: De multe ori ati contestat managementul Oltchim si felul in care este condus combinatul. Care sunt primele masuri pe care le-ati lua in locul lor, dupa o eventuala preluare a combinatului ?

In primul rand ar trebui sa ne concentram pe productia de polioli, deoarece este un product foarte bun, pentru care cererea este foarte mare si care va continua sa fie la varful pietei pentru urmatorii 20-30 de ani. Oltchim are deja o capacitate de 120.000 de tone/an pentru acest produs, ea urmand sa fie marita la 185.000 de tone/an. Este o directie foarte buna, pe care o sustinem. De asemenea combinatul ar trebui sa se concetreze in continuare pe productia de soda caustica. Avem apoi instalatiile pentru productia de oxi-alcooli care ar trebui sa fie modernizate. Aceste produse ar trebui sa reprezinte baza de operatiuni a combinatului.

Punctul slab este insa PVC-ul si tot ceea ce tine de productia acestuia. Ca sa poti fi competitiv in piata de PVC trebuie sa ai materiile prime necesare (etilena si propilena) la un pret bun. Acest lucru este imposibil la combinatul din Ramnicu Valcea pentru ca Arpechim este practic singura sursa, iar rafinaria este depasita, lucru dovedit si de hotararea OMV de a o inchide.

WS.ro: Cine sunt liderii acestei piete? Credeti ca dupa preluarea Oltchim veti putea ajunge la nivelul acestora ?

Noi producem polioli si acesta este motivul pentru care vrem sa preluam Oltchim, credem ca am putea realiza o sinergie buna. PCC are 3% din piata de polioli din Europa, Oltchim are 5%. Impreuna vom avea minim 8%, dar sunt sigur ca dupa investitii putem ajunge la 12%, adica nivelul unde este acum Shell. Dow Chemical sunt lideri in sector cu 30%, apoi urmeaza Bayer.

WS.ro: Daca ar prelua Oltchim, PCC nu ar scapa si de o parte din competitie ? Au existat voci care v-au acuzat…

Ce interes ar putea avea PCC sa vina si sa cumpere Oltchim pentru a-l inchide ? Daca eu inchid Oltchim, cui ii va fi mai usor sa preia cota de piata a companiei? PCC - care are 3%, sau Dow Chemical - liderul ? Cine este mai puternic in piata dintre aceste doua companii ? Asemenea scenarii sunt de genul “vreau sa te omor ca sa iti fur nevasta”, dar nimeni nu se intreba la cine se va duce apoi acea nevasta.

In plus, in rapoartele Oltchim cu privire la productie si la portofoliul de produse se mentioneaza competitorii pe care combinatul ii are pentru fiecare sector in parte. In total sunt mentionate 71 de companii. In multe categorii este mentionata aceeasi companie de doua-trei ori. Noi suntem mentionati doar o singura data in categoria polioli, deci nu cred ca suntem chiar cei mai importanti competitori ai Oltchim.

WS.ro: Daca ati reusi sa castigati cursa pentru privatizarea Oltchim, de cat timp ati avea nevoie pentru a face combinatul din nou profitabil ?

Suntem investitori strategici si nu ne concentram pe termen scurt. Cred ca pentru a face din nou profitabila compania vom avea nevoie de un interval cuprins intre minim cinci ani si pana la zece ani. Timpul este necesar pentru a realiza lucrarile de restructurare si de modernizare ale combinatului.

WS.ro: Ce inseamna aceasta restructurare ? Ar avea combinatul nevoie si de concedieri ?


Depinde de felul in care va fi implementata strategiei. Unul dintre motivele pentru care am ales Oltchim este si acela ca acesta este unul dintre foarte putinele locuri unde poti sa gasesti peste 1.000 de ingineri. Planul nostru are trei etape: in primul rand sa determinam si sa pastram ce este mai bun la Oltchim, apoi sa pornim modernizarile, iar in final sa incepem investitiile green-field. Una dintre idei este relocarea celor care acum lucreaza la instalatia de productie PVC, in cadrul noilor instalatii.

WS.ro: Care este valoarea pe care o estimati a investitiilor necesare la Oltchim ?

In industria chimica daca instalatiile de productie au o vechime mai mare de 35 de ani atunci ele sunt complet depasite. Din aceasta cauza ele trebuie modernizate la fiecare 30 de ani, este vorba de un proces permanent. In acest caz vorbim de zeci si chiar peste o suta de milioane euro, dar pentru o cifra exacta trebuie sa realizam o analiza completa deoarece in momentul de fata nu avem indeajuns de multe informatii.

WS.ro: Cum arata piata produselor chimice in acest an ? A iesit acest sector din criza ?

Anul 2011 va fi in mod sigur unul de crestere pentru piata produselor din industria chimica. Nu sunt foarte sigur cu privire la ce sa ma astept anul viitor, insa in prezent lucrurile arata foarte bine. De exemplu combinatul chimic pe care PCC il are in Polonia nu poate produce in momentul de fata indeajuns de multe produse incat sa satisfaca toata cererea. Acest lucru demonstreaza bineinteles revenirea pietei.

WS.ro: Ce stiti despre Carlson Ventures, noul actionar al Oltchim ? Il considerati un competitor pentru cursa privatizarii ?

Sper sa ii intalnesc in AGA. Nu am avut ocazia sa vorbesc cu ei pana acum, stiu doar ce s-a scris in presa. Daca doresc sa mareasca valoarea companiei, inseamna ca avem un obiectiv comun.

WS.ro: De ce PCC nu a cumparat pachetul de 12% pe care SIF Oltenia l-a vandut catre Carlson Ventures ?

Noi suntem interesati sa cumparam detinerea majoritara in cadrul companiei, pachetul de 54% al statului. 12% nu ne-ar fi ajutat cu nimic.

WS.ro: Actiunile OLT si-au dublat valoarea in acest an. Care credeti ca sunt motivele acestei evolutii ?


Nu voi fi foarte original aici. Si eu sunt de parere ca zvonurile despre privatizare sunt cele care au impins pretul pe Bursa. Este o miscare normala care probabil ar fi avut loc pe orice piata din lume.

WS.ro: Compania este evaluata pe BVB la aproximativ 30 de milioane euro. Care considerati ca este valoarea reala a Oltchim ?


Este greu sa fac o estimare acum. Trebuie luati in considerare mai multi factori printre care si datoriile. Cand statul va anunta privatizarea, si noi vom realiza propriile analize pentru a vedea ce inseamna un pret corect. In momentul de fata nu avem destule informatii.


Sponsorizarile pentru clubul de handbal Oltchim Ramnicu Valcea



WS.ro: Pe ordinea de zi a urmatoarei AGA ati cerut mai multe clarificari cu privire la sumele cheltuite de combinat pentru sponsorizarea echipei de handbal Oltchim. Sunteti impotriva acestor cheltuieli ?


Pentru mine echipa de handbal este minunata si Romania se poate mandri cu ea. Din punct de vedere sportiv practic nu ai ce sa ii reprosezi.

Dar daca privim situatia din punctul de vedere al business-ului, lucrurile arata astfel: clubul de handbal este o companie separata de combinatul Oltchim. Daca investim bani in aceasta companie separata atunci trebuie sa stim ce primim la schimb. Castigurile din imagine trebuie bine cantarite. Oltchim este o companie veche de 40 de ani, deja bine cunoscuta in piata produselor chimice.

Cand ai datorii de sute milioane de euro, cand ai probleme atunci cand vine vorba de plata salariilor, cand nu iti poti plati taxele, cand in presa apar informatii ca exista companii care ar putea cere insolventa Oltchim, atunci sponsorizarile de milioane de euro reprezinta o problema. Din ce am citit sponsorizarile au fost de 12 milioane euro in ultimii cinci ani. Este un aspect sensibil pentru ca ideea de a sustine echipa este una foarte buna si importanta atata pentru mediul local, pentru Romania si pentru sport in general.

WS.ro: Asadar isi poate permite combinatul sa sustina clubul de handbal ?

Asta este si intrebarea mea, despre care vom incerca sa discutam in AGA. Dupa pararea mea raspunsul este nu, Oltchim nu isi poate permite acum o astfel de sponsorizare din cauza unei intregi serii de probleme pe care le are deja. Trebuie sa avem grija pentru ca sponsorizarile ar putea sa reprezinte picatura care umple paharul pentru combinat.

WS.ro: Totusi pe ordinea de zi din AGA ati cerut si ca managementul sa explice de ce a oprit sponsorizarile. Pana la urma sunteti pro sau contra acestora ?

Da, am cerut acest lucru pentru ca noi nu am fost niciodata informati nici de ce aceste sponsorizari au fost incepute, dar nici de ce acestea au fost limitate. Daca conducerea combinatului vine si ne demonstreaza ca dintr-o sponsorizare de 3 milioane euro s-a generat un castig mai mare, sub orice forma, atunci nu vom avea nimic impotriva continuarii acestora.

Cititi si
Cea mai privatizata companie din Romania: Odiseea Oltchim

Va reusi combinatul Oltchim sa devina din nou profitabil? Comenteaza acest subiect pe forumul Wall-Street



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri