Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis sesiunea in scadere cu 0,84%, pe un rulaj in crestere, de 53,35 milioane lei (5,3 milioane de euro), cel mai mare din ultima luna, acoperit in proportie de 83% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).
Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in coborare medie de 0,95%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,31% sub referinta, scrie Mediafax.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, considera ca exista in continuare loc de cresteri la BVB.

"Bursa de la Bucuresti pare relativ corect evaluata in prezent, daca ne uitam la profiturile companiilor pe 2010, iar vestea buna este ca pe titlurile cele mai lichide sunt asteptari optimiste in privinta rezultatelor ce vor fi obtinute in 2011. Din punctul de vedere strict al conditiilor interne si facand abstractie de miscarile de pe pietele mature in luna mai exista loc de crestere generalizata a pietei si mai ales a unor titluri emise de companii la care sunt asteptari sa performeze foarte bine in 2011 din punct de vedere al rezultatelor financiare", a declarat Caruntu.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,03%. Din componenta indicelui au lipsit titlurile SIF Oltenia (SIF5), deoarece au fost suspendate pentru AGA.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a consemnat o corectie de 0,73%.

"In cazul SIF-urilor apare necesitatea ca ele sa isi explice mult mai detaliat politicile de investitii si de administrare. De asemenea, tema fundamentala de discutie la SIF-uri este contradictia intre o politica agresiva de distributie in proportii semnificative a profiturilor ca dividende (ceea ce se intampla in 2011) in conditiile in care profiturile sunt alimentate de cedari din participatiile strategice, la BRD asa cum a fost cazul pentru trei SIF-uri in 2010. O astfel de politica pe termen mediu si lung nu ar fi sustenabila pentru ca ar duce la o diluare ireversibila a valorii colectiilor de active ale SIF-urilor, ceea ce ar limita avansul VAN si deci si al capitalizarii SIF-urilor", a mai spus Caruntu.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni, de 53,35 milioane lei (13,09 milioane de euro), se situeaza la cel mai ridicat nivel din ultima luna si cu mult mai mare fata de rulajul de joi, de 4,9 milioane lei (1,2 milioane euro). O valoare cumulata a tranzactiilor cu actiuni mai mare decat cea de vineri a fost inregistrata la 25 martie, de 60 milioane lei.

Jucatorii au tranzactionat in special actiuni FP, de 41,07 milioane de lei, iar ultimul transfer a fost incheiat la 0,5605 lei, cu 3,2% sub referinta.

Titlurile FP au fost schimbate si pe piata Deal, prin trei tranzactii speciale care au cumulat 3,39 milioane lei. Cel mai recent schimb a fost perfectat la 0,56 lei, cu 3,28% sub referinta.

Actiunile Fondului au fost suspendate miercuri si joi pentru desfasurarea AGA. Actionarii au aprobat miercuri distribuirea unui dividend dublu, de 0,03141 lei/actiune, la solicitarea Ministerul Finantelor Publice, insa au pastrat data de inregistrare propusa de administratorul Franklin Templeton, respectiv 16 mai.

Al doilea rulaj din piata principala, de 2,2 milioane de lei, a fost inregistrat de actiunile BRD, care au inchis sesiunea la un pret 15 lei, cu 0,66% sub referinta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri