Actionarii Zentiva Romania (SCD) au aprobat acordarea primelor dividende de la listarea la BVB, in suma de 125 milioane lei, din profitul de anul trecut si rezerve, precum si acordarea unor imprumuturi de pana la 100 milioane de lei actionarului majoritar, grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis.

Astfel, suma de 57,3 milioane lei din profitul net de anul trecut va fi repartizata sub forma de dividende, iar din rezervele distribuibile Zentiva va mai acorda 67,6 milioane lei, potrivit hotararilor luate joi de actionari.

Actionarii vor primi din profitul de anul trecut cate 0,1376 lei/actiune, iar din rezerve le vor mai reveni 0,1622 lei/titlu, scrie Mediafax.

Zentiva a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 259,64 milioane de lei si un profit net de 57,37 milioane de lei, dupa pierderi de 2,8 milioane de lei in 2009. Pentru acest an, compania estimeaza o cifra de afaceri in scadere cu 0,5%, la 245,86 milioane de lei.

Potrivit informatiilor de pe site-ul BVB privind dividendele, disponibile din 2000, compania nu a acordat investitorilor pana in prezent astfel de beneficii.

De asemenea, actionarii au aprobat posibilitatea incheierii unor contracte prin care Zentiva ar urma sa imprumute cu maximum 100 milioane lei grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis. Imprumuturile ar putea fi incheiate pe o perioada de maximum un an.

Potrivit celor mai recente raportari, producatorul farmaceutic francez Sanofi-Aventis detine direct si indirect 74,9% din actiunile Zentiva.

In Romania functioneaza doua entitati juridice distincte, Sanofi-Aventis Romania si Zentiva, ambele parte ale grupului Sanofi-Aventis.

Zentiva are un capital social de 41,6 milioane lei, divizat in 416,9 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Zentiva a fost realizata la 27 aprilie, cand pretul a stagnat, la 1,5 lei/titlu. La aceasta cotatie compania are o capitalizare de 625,4 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Speculatii pe termen scurt sau investitii pe termen lung?