Ministerul Economiei a respins propunerea Consiliului de Administratie al Transgaz Medias (TGN) privind plata unor dividende de aproape 340 milioane de lei (83,3 milioane euro) din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibila retrogradare a ratingului de catre Standard & Poor's, informeaza Mediafax.

"S-a solicitat conducerii administrative a Transgaz sa clarifice aspectele semnalate din raportul administratorilor si sa reanalizeze in acest context propunerea de repartizare a profitului net aferet exercitiului financiar al anului 2010, pentru asigurarea surselor proprii de finantare a proiectelor in care societatea este implicata si pentru care Romania are deja semnate acorduri de participare", se arata intr-un raport al Transgaz transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Consiliul de Administratie a propus actionarilor plata unui dividend brut pe actiune de 28,77 lei din profitul aferent anului trecut, de 2,2 ori mai mare comparativ cu valoarea de 13,02 lei pe titlu distribuita in 2010.

Valoarea propusa ca dividende era de 338,7 milioane de lei, din profitul net in valoare de 376,3 milioane de lei inregistrat de Transgaz in 2010.

Intr-un raport Standard & Poor's din luna ianuarie se spune ca ratingul Transgaz ar putea fi redus daca Guvernul si-ar diminua sprijniul in privinta amgajamentelor privind realizarea gazoductului Nabucco.

Standard & Poor's a mentinut in ianuarie ratingurile Transgaz la BB+, pentru imprumuturile in valuta, si BBB-, pentru creditele in lei, ambele cu perspectiva stabila fundamentata pe estimarea agentiei de rating ca transportatorul de gaze va continua sa obtina rezultate operationale bune.

Transgaz face pare din consortiul international Nabucco, proiect care vizeaza transportul gazelor din Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Fiecare actionar al consortiului Nabucco trebuie sa acopere garantii bancare de doua miliarde euro pentru derularea proiectului. Transgaz a anuntat ca va solicita garantii guvernamentale pentru obtinerea finantarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
OMV Petrom anunta dividendul. Castigul depaseste 7%
Setari Cookie-uri