Bursa a scazut cu 1,5% in prima parte a sedintei, influentata in principal de corectiile de 6,08% si, respectiv, 3,3%, inregistrate de actiunile Transgaz (TGN) si Fondul Proprietatea (FP), iar tranzactiile cu cele doua titluri au dominat lichiditatea, scrie Mediafax.
Declinul actiunilor Transgaz a venit dupa ce Ministerul Economiei a respins vineri, in AGA, propunerea privind plata unor dividende de aproape 340 milioane lei (83,3 milioane euro) din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibila retrogradare a ratingului de catre Standard & Poor's.

Investitorii au reactionat vizibil la aceasta stire, astfel ca inca din primele minute pretul actiunilor Transgaz a cazut cu peste 5%. La jumatatea sedintei, titlurile companiei erau tranzactionate la 255 lei, pret in picaj cu 6,08%.

Actiunile Transgaz aveau un rulaj cumulat de 4,2 milioane lei, suma din care 1,2 milioane lei reprezenta valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 251 lei, in scadere cu 7,55%.

O corectie vizibila, de 3,3%, au inregistrat si actiunile Fondului Proprietatea (FP), in conditiile in care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni FP. In aceasta saptamana, conversia se va realiza la pretul de 0,6176 lei/actiune, valoarea reprezentand media din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor FP la BVB.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aproape 10,7% din actiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­telor persoanelor care detin titluri de des­pa­gubire si au optat pentru con­­versia in actiuni.

Declinul titlurilor FP a fost vizibil de vineri, cand pretul a coborat sub cel mai redus nivel de la listare.

La ora 13:00, operatiunile cu titlurile Fondului erau realizate la 0,542 lei, pret cu 3,3% sub ultima cotatie de vineri si, totodata, cu 12% sub valoarea la care se vor face conversiile in actiuni FP in aceasta saptamana.

Titlurile Fondului aveau un rulaj de 20,6 milioane lei, din care 5,4 milioane lei reprezenta valoarea unui deal. Operatiunea negociata a fost efectuata la 0,54 lei, pret cu 3,66% sub ultima cotatie de vineri.

Corectiile actiunilor Transgaz si Fondul Proprietatea au dus indicii in care sunt cuprinse sub nivelurile de la finalul sedintei de vineri.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in prima parte a zilei cu 0,96%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 2,9%.

Ascensiunea usoara a actiunilor celor cinci SIF-uri a reusit sa tempereze linia descendenta pe care titlurile FP au inscris indicele BET-FI. La mijlocul sesiunii, indicele BET-FI era cu 0,6% sub nivelul de vineri.

Totodata, indicele extins al burseri, BET-XT, care analizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, Transgaz si FP, a scazut cu 0,71%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31,4 milioane lei (7,7 milioane euro), din care 70% reprezint? operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea si Transgaz. Lichiditatea pietei este, totodata, cu 43% mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 21,9 milioane lei (5,3 milioane de euro).

Un rulaj mai mare de un milion de lei mai inregistrau doar actiunile Bancii Transilvania (TLV), cu care au fost realizate operatiuni de 2,2 milioane lei. Investitorii au reactionat pozitiv la rezultatele financiare anuntate vineri de banca si au ridicat pretul cu 2,09%, la 1,56 lei.

Profitul net obtinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut in primul trimestru de aproape doua ori, la 31,76 milioane lei, in contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% si majorarii veniturilor nete din dobanzi cu 5%.

La jumatatea sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu 0,3% si, respectiv, cu 0,9%, in timp ce piata de la Londra stagna. Totodata, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1,1%, insa pietele din Rusia, Polonia si Croatia erau in scadere cu cel mult 1,3%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri