Bursa a scazut cu 1,33%, corectia fiind determinata in principal de actiunile Transgaz si Fondul Proprietatea, care au cazut cu 7% si, respectiv, cu 2,59%, insa tranzactiile cu cele doua titluri au asigurat peste jumatate din lichiditatea pietei, scrie Mediafax.
Corectiile actiunilor Transgaz si Fondul Proprietatea au dus sub nivelurile de vineri toti indicii bursieri in care sunt cuprinse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,8%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 2,73%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in scadere cu 0,86%.

Totodata, indicele extins al burseri, BET-XT, care analizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, Transgaz si FP, a coborat cu 0,72%.

Investitorii au reactionat vizibil la respingerea dividendelor la Transgaz si au introdus mai multe ordine de vanzare inca din primele minute, ceea ce a dus in jos pretul actiunilor cu peste 5%. La inchiderea sedintei, titlurile companiei erau tranzactionate la 252,5 lei, pret in picaj cu 7%.

Ministerul Economiei a respins vineri, in AGA de la Transgaz, propunerea privind acordarea unor dividende de aproape 340 milioane lei din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibila retrogradare a ratingului companiei de catre Standard & Poor's. Tot vineri, conducerea Transgaz a convocat actionarii pentru luna iunie sa discute din nou aceeasi propunere de dividend, desi i s-au cerut unele clarificari.

"Investitorii au fost vadit deranjati de acest lucru (respingerea propunerii de dividend - n.r.), deoarece politica de dividend a Transgaz era pana acum una relativ previzibila, iar actiunile erau incadrate in categoria celor defensive, fiind preferate pentru investitii pe termen lung. In lipsa unor explicatii lamuritoare, convocatorul care propune aceeasi valoare a dividendului spre aprobare in urmatoarea AGA pare ciudat, insa probabil vor fi publicate si documentele care sa justifice aceasta alegere", a declarat Darie Moldovan, director de operatiuni la SSIF Broker (BRK).

Actiunile Transgaz au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 5,5 milioane lei. Din aceasta suma, 1,2 milioane lei au provenit dintr-un deal. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 251 lei, in scadere cu 7,55%.

O corectie vizibila, de 2,59%, au inregistrat si actiunile Fondului Proprietatea (FP), in conditiile in care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni FP.

In aceasta saptamana, conversia se va realiza la pretul de 0,6176 lei/actiune, valoarea reprezentand media din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor FP la BVB. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aproape 10,7% din actiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­telor persoanelor care detin titluri de des­pa­gubire si au optat pentru con­­versia in actiuni.

Ultimele operatiuni cu titlurile Fondului au fost realizate la 0,546 lei, pret cu 2,59% sub ultima cotatie de vineri si, totodata, cu 11,6% sub valoarea la care se vor face conversiile in actiuni FP in aceasta saptamana.

"Actiunile FP se afla sub presiune din partea vanzatorilor de mai multe sedinte si, deocamdata, ramane neclar efectul pe care il vor avea actiunile care vor intra in piata prin noile despagubiri, fiind prematur de tras concluzii din prima zi", a mai spus Moldovan.

Titlurile Fondului au consemnat cel mai mare rulaj din piata, de 29,8 milioane lei, din care 5,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Operatiunea negociata a fost efectuata la 0,54 lei, pret cu 3,66% sub ultima cotatie de vineri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 49,8 milioane lei (12,2 milioane euro), din care 71% reprezinta operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea si Transgaz. Lichiditatea pietei a fost cu 6% sub rulajul de vineri, de 52,9 milioane lei (13 milioane euro).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au facut nota discordanta cu majoritatea titlurilor din piata si au avansat cu 1,83%, la 1,56 lei. Evolutia a venit pe al treilea rulaj din piata, de 4,3 milioane lei.

"Banca Transilvania a surprins piata prin rezultatele anuntate pe primul trimestru si a atras, astfel, interesul investitorilor", a afirmat Moldovan.
Profitul net obtinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut in primul trimestru de aproape doua ori, la 31,76 milioane lei, in contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% si majorarii veniturilor nete din dobanzi cu 5%.

Brokerul crede ca pe termen scurt investitorii vor reactiona la rezultatele trimestriale pe care companiile au inceput sa le anunte, dar si la eventualele comunicate privind ofertele prin care statul vrea sa vanda pachete de actiuni la unele societati.

Unii investitori au realizat si tranzactii cu produse structurate, titluri de stat, unitati de fond si contracte futures in valoare cumulata de 1,8 milioane lei (451.000 de euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 51,6 milioane lei (12,6 milioane euro).

Rulaje mai mari de un milion de lei au inregistrat si actiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,2 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,5 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,3 milioane lei, SIF Banat-Crisana (SIF1) - 1,3 milioane lei si SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat doar 842.000 de lei, suma de peste doua ori mai mare decat lichiditatea din sedinta anterioara, de 398.000 de lei.

Peste jumatate din rulajul de luni a fost asigurat de trei tranzactii cu actiunile Bega Tehnomet (TEHO), de 435.000 de lei. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 17,5 lei, cu 6,91% sub pretul anterior.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu cel mult 0,7%. Totodata, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 0,5%. Pietele din Polonia si Croatia inregistrau, insa, corectii de 0,4% si, respectiv, de 1,5%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri