Pioneer Investments vrea sa atraga investitorii romani conservatori intr-un nou-lansat fond pe obligatiuni corporatise din pietele emergente – Emerging Markets Corporate Bond 2016. Dividendul anual estimat pentru acest instrument financiar este de 4,5%, in euro. Pentru comparatie, dobanzile pe care bancile din Romania le ofera pentru depozitele in euro se cifreaza in general la 3 – 3,5%.
Oficialii Pioneer subliniaza insa ca randamentul nu este fix, el putand sa varieze in functie de randamentul obligatiunilor achizitionate.

“Nu vrem sa tinem cuponul obligatiunilor in fond sau sa il reinvestim, ci sa il oferim direct, in fiecare an, persoanelor care au subscris. Dividendul tinta pe care il avem in vedere este de 4,5%, insa insa el nu este batut in cuie. La maturitate investitorii vor primi distribuirea intregului capital rezultat la scadenta obligatiunilor, impreuna cu aprecierea generata de investitii”, a declarat Florin Dolea, CEO Pioneer Asset Management.

Fondul are o data de maturitate fixata la 30 decembrie 2016, perioada de subscriere fiind cuprinsa intre 25 aprilie si 6 iunie 2011. Suma minima de subscriere este de 1.000 euro, investitorii interesati urmand sa achizitioneze unitiati ale fondului prin intermediul sucursalelor UniCredit Tiriac Bank. Ratingul mediu al portofoliului va fi de BB, el urmand sa includa 70-80 de titluri.

Portofoliul fondului va fi investit in proportie de 25% in obligatiuni corporatiste din piete emergente din clasa Investment Grade si 75% in obligatiuni corporatiste din piete emergente din clasa Non Investment Grade.

Romania nu se afla pe lista investitiilor Pioneer pentru acest fond, oficialii companiei neconsiderant piata locala a obligatiunilor corporatiste suficient de dezvoltata.

“In Romania nu exista o astfel de piata, iar obligatiunile emise de companii care exista le numaram pe degete, avand un volum ridicol. Nu putem sa intram pe emisiuni mici pentru ca am duce pretul in sus, avand in vedere ca vrem sa facem toate achizitiile pentru portofoliul vizat intr-o luna de la inchiderea perioadei de subscriere”, spune Dolea.

Marimea fondului este estimata sa ajunga la 500 de milioane euro, insa grosul acestei sume va fi adunat de la investitorii din Germania, Franta si Italia, spune seful Pioneer. Florin Dolea spune ca nu poate face o estimare exacta cu privire la sumele care ar putea sa fie atrase de la investitorii romani, limitandu-se la a mentiona ca acestea ar putea sa fie „de ordinul milioanelor de euro”.

„Lansam acest fond si pentru a educa si testa piata romaneasca. Cel mai probabil de el vor fi interesati clientii de private banking din partea carora am observat deja un interes preliminar”, a declarat Dolea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri