Florin Dolea, CEO-ul Pioneer Asset Management, nu crede ca ofertele publice asteptate sa aiba loc in urmatorii doi ani pe Bursa de la Bucuresti (BVB) vor duce la o crestere puternica a numarului de clienti ai fondurilor mutuale in general, si ai fondurilor pe actiuni, in special. In schimb, o scadere a dobanzii pentru depozite este asteptata sa impulsioneze piata fondurilor.

„Nivelul dobanzilor bancare reprezinta factorul determinant care influenteaza numarul clientilor din fondurile mutuale. Cand acestea vor scadea, atunci vom vedea si un interes mult mai mare pentru fondurile de investitii. Nu cred ca noile listari ar aduce mai multi jucatori pe fonduri sau ca i-ar face pe jucatorii care mizeaza pe fondurile monetare sa migreze spre cele pe actiuni”, a declarat Florin Dolea.

El a comparat situatia din Romania cu cea din tarile dezvoltate, acolo unde dobanzile foarte mici la depozite imping practic investitorii spre fondurile cu randamente mai bune.

„Atat timp cat vedem randamentele 5-6% sau mai mari la depozite este normal ca investitorii sa le prefere pe acestea in locul unor fonduri mutuale. Dobanzile bancare vor scadea dupa reducerea inflatiei, iar cand acest lucru va avea loc atunci clar vom vedea mult mai multi oameni interesati de fondurile mutuale”, spune Dolea.

Oficialul Pioneer este optimist cu privire la evolutia pietei fondurilor mutuale din Romania in acest an si spune ca investitorii sunt interesati in special de fondurile pe actiuni, urmate de cele pe obligatiuni.

Grupul Pioneer Investments este un administrator global de investitii cu active de aproximativ 250 miliarde dolari. Compania este prezenta in 28 de tari printre care si Romania. In tara noastra, Pioneer avea sub administrare active de peste 20 milioane euro, la sfarsitul lui 2010. Potrivit oficialilor, circa jumatate din fondurile pe actiuni pe care grupul le opereaza in Europa au avut anul trecut randamente cuprinse intre 25 si 30%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
eMAG se gandeste la bursa. Iulian Stanciu vorbeste despre o listare pe BVB
Setari Cookie-uri