Bursa a scazut cu 1,7%, pentru a treia sedinta consecutiv, intr-o piata in care atentia investitorilor a fost axata in continuare pe actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au si-au temperat ritmul descendent din precedentele doua sesiuni si au atins un nou pret minim de la listare, conform Mediafax.
In ultimele trei sesiuni bursa a scazut cumulat cu aproape 4%.

Majoritatea actiunilor au deschis ziua de marti la preturi foarte usor sub ultimele cotatii de luni, iar dupa prima jumatate de ora piata si-a accentuat scaderea, la aproape 1,7%. Ulterior, cotatiile au variat usor pana la finalul sedintei si cu cateva exceptii rulajele au fost reduse pentru cele mai multe actiuni.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,07% sub nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,26%.

In scadere, cu 1,69%, a incheiat ziua si indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca linia descendenta din ultimele sedinte a fost determinata in principal de dezamagirea unora dintre investitori dupa evenimente precum respingerea dividendelor propuse la Transgaz, sau rezultatele mai slabe anuntate de BRD.

"In plus, scaderile din ultimele zile inregistrate de titlurile FP au avut un efect contagios si generalizat la nivelul pietei. Apropierea datelor ex-dividend (datele dupa care cumparatorii actiunilor nu mai drepul sa primeasca dividende - n.r.) vor pune presiune suplimentara asupra pietei, iar in lipsa unui sentiment pozitiv la nivel global este destul de greu pentru piata locala sa se desprinda din acest cotext si sa performeze", a declarat Avram.

Totusi, brokerul crede ca rezultatele financiare din primul trimestru vor aduce si unele suprize "placute", insa vor fi evolutii punctuale, care trebuie extrase din trendul general al intregii piete. Majoritatea companiilor vor anunta saptamana viitoare rezultatele financiare inregistrate in primele trei luni.

Investitorii au tranzactionat marti actiuni de 46,5 milioane lei (11,3 milioane euro), suma cu 7% sub rulajul de luni, de 49,8 milioane lei (12,2 milioane euro). Cea mai mare parte a lichiditatii de marti, respectiv 38%, a fost asigurata de actiunile FP, cu care au fost realizate operatiuni de 17,8 milioane lei.

Titlurile Fondului si-au temperat ritmul descendent din precedentele doua sedinte la 1,47% si au incheiat ziua la 0,538 lei, un nou nivel minim de dupa listare. Pretul este cu 17% mai redus fata de cotatia de la finalul primei sedinte de la BVB, de 0,6495 lei.

In precedentele doua sedinte unii investitori au pus presiune la vanzarea actiunilor FP in conditiile in care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fond. Astfel, in ultimele trei sesiuni cotatia titlurilor Fondului a scazut cumulat cu peste 7%.

In aceasta saptamana, conversia se va realiza la pretul de 0,6176 lei/actiune, valoarea reprezentand media din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor FP la BVB. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aproape 10,7% din actiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­telor persoanelor care detin titluri de des­pa­gubire si au optat pentru con­­versia in actiuni.

Al doilea rulaj din piata a fost inregistrat de actiunile BRD (BRD), cu care s-au realizat tranzactii de 7,8 milioane lei. In prima parte a zilei, pretul a scazut cu peste 1,6%, insa volumele au fost reduse. Dupa ora 13:30, odata cu introducerea unor ordine de vanzare pentru volume mai mari de actiuni, corectia s-a accentuat la peste 2%.

Ultimul transfer a fost realizat la 14,7 lei, pret cu 2% sub ultima cotatie de luni.

Banca a publicat inainte de deschiderea sedintei rezultatele financiare inregistrate in primul trimestru. Profitul net a scazut cu 38,7%, la 122 milioane lei, de la 199,3 milioane lei in ianuarie-martie 2010, in contextul declinului venitului net bancar la 787 milioane lei, nivel considerat de banca "satisfacator" in contextul economic actual. Pe de alta parte, costul net al riscului a scazut cu 10% fata de primele trei luni ale anului trecut, la 292 milioane lei. Comparativ cu ultimul trimestru din 2010, costul net al riscului s-a redus cu 40%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii de pana la 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri