Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a avut rezultate financiare semnificativ mai bune in primul trimestru din acest an, reusind sa inregistreze pierderi de 20 de ori mai mici decat cele din T1 2010. Cresterea aprovizionarii cu materii prime a fost principalul motiv care a urcat afacerile companiei, existand sanse ca societatea sa revina pe profit dupa o lunga perioada de pierderi.
Oltchim a avut pierderi de 2,64 milioane lei (0,62 milioane euro) in primele trei luni din 2011, cu aproximativ 2.000% sub cele de 52,8 milioane lei inregistrate in perioada similara din anul precedent.

Revenirea a fost generata de functionarea la o capacitate mult mai buna a combinatului, dupa ce am avut posibilitatea sa aducem materii materiile prime de care avem nevoie. A fost si o conjunctura favorabila, pentru ca de exemplu in aprilie situatia este ceva mai slaba. De pe plan intern nu prea avem de unde sa facem rost de aceste materii prime deoarece cantitatile disponibile sunt infime”, a declarat Constantin Roibu, presedintele si directorul companiei.

Oltchim a functionat pe parcursul intervalului ianuarie – martie 2011 la circa 35-40% din capacitate. Combinatul importa cea mai mare parte a materiilor prime pe care le foloseste.

“Noi avem nevoie de 14.000 tone de propilena in fiecare luna. Cand exista posibilitatea, cumparam de la Petrom si Lukoil, din Romania, sau tot de la Lukoil, din Bulgaria. Cantitatile disponibile sunt insa foarte mici. In aceasta situatie suntem obligati sa transportam de la distante mai mari, din Azerbaijan, Turcia sau Rusia, iar asta ne omoara”, spune Roibu.

Afacerile Oltchim aproape ca s-au dublat in T1, pana la 464,6 milioane lei (110,1 milioane euro). De asemenea, veniturile au fost de 522,4 milioane lei, de 2,2 ori peste cele din primele trei luni ale anului 2010. La finele lunii martie, combinatul avea de platit datorii cu scadenta pana la un an cu 10% mai mari, de 1,28 miliarde de lei.

“Cea mai mare problema a noastra este lipsa materiilor prime care ne impiedica sa functionam la potential maxim. Daca pornim combinatul la adevarata capacitate, integrat cu fabrica de la Arpechim, putem reveni pe profit in acest an. Piata este buna in 2011, avem unde vinde, dar nu putem sa producem cat pentru toata cererea existenta”, a mentionat Roibu.

Preluarea si integrarea diviziei de petrochimie de la Arpechim a reprezentat un subiect de disputa in ultimii ani intre conducerea Oltchim si grupul german PCC, principalul actionar minoritar al companiei. De o parte sefii Oltchim spun ca materiile prime furnizate de aceasta fabrica sunt esentiale pentru buna functionarea a combinatului din Ramnicu Valcea, in vreme ce nemtii de la PCC sustin ca instalatiile Arpechim sunt depasite si necesita investitii masive, pe care Oltchim nu si le permite.

Anuntul rezultatelor financiare in revenire nu a generat un optimism foarte puternic in randul investitorilor pe Bursa, actiunile OLT urcand cu doar 0,4% dupa prima ora de tranzactionare. Evolutia este motivata si de faptul ca titlurile societatii s-au apreciat deja foarte mult in acest an, fiind pe primul loc in topul cresterilor de pe bursa, cu un randament de 110%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri