Bursa a crescut usor, cu 0,39%, in linie cu pietele externe, insa pe o lichiditate redusa, iar actiunile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 5%, din cauza ca incepand de vineri cumparatorii acestor titluri nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut, potrivit Mediafax.
Titlurile SIF Moldova au coborat brusc chiar de la deschidere, cu peste 5%, insa volumele de tranzactionare au fost reduse si investitorii nu au reactionat vizibil la aceasta corectie.

De regula, in data ex-dividend pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv. Actiunile SIF Moldova au scazut cu 0,07 lei, iar dividendul net este de 0,0756 lei/titlu.

Ultima operatiune cu actiunile SIF Moldova a fost realizata la 1,33 lei, pret in scadere cu 5%. Aceste titluri au consemnat primul rulaj din piata, de 4,2 milioane lei, si au devansat astfel actiunile Fondului Proprietatea (FP), care de la listare au fost, aproape zilnic, cele mai lichide.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca cei mai multi investitori asteapta sa vada reactia celorlalti jucatori dupa trecerea datelor de inregistrare pentru marcarea dividendelor si abia apoi vor incepe sa tranzactioneze.

"Este interesant ca SIF-urile au date diferite de inregistrare si cred ca in functie de reactia pietei la SIF Moldova se va contura o opinie intre investitori si acestia o vor ingloba intr-o strategie viitoare pentru actiunilor SIF-urilor care au date de inregistrare ulterioare. Nu mai putin adevarat este ca multi investitori nu doresc sa stea cu actiuni in asteptarea distribuirii dividendelor deoarece acest proces este de durata si blocheaza practic niste bani. Din aceasta categorie fac parte in special speculatorii, care au nevoie de bani pentru rulaj", a declarat Chisu.

Impactul corectiei titlurilor SIF Moldova in evolutia indicelui BET-FI a fost anulat de ascensiunea titlurilor a trei dintre SIF-uri si ale FP. Astfel, la finalul sedintei, indicele se plasa cu 0,73% peste nivelul de joi.

Desi pana in jurul orei 15:30 cele mai multe actiuni au fost tranzactionate la preturi sub ultimele cotatii de joi, in ultima ora bursa a trecut pe crestere. Revenirea a fost determinata de trecerea pe plus inregistrata de pietele externe dupa publicarea unor date peste estimari privind piata fortei de munca din SUA.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,23%.

In acelasi timp, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,3%.

Chisu crede ca investitorii vor reactiona la rezultatele financiare din primul trimestru, pe care majoritatea companiilor le vor anunta saptamana viitoare, doar daca acestea vor reprezenta surprize.

"Daca piata va fi intr-o stare de relaxare, efectele rezultatelor financiare asupra preturilor vor avea efecte doar pentru cateva zile", a spus brokerul.

Rulajul pietei, de 22,4 milioane lei (5,4 milioane euro), a fost cu putin sub valoarea cumulata a operatiunilor de joi, de 23,2 milioane lei (5,6 milioane euro).

Brokerul estimeaza ca piata nu va repeta in acest an scenariul din al doilea semestru din 2010, cand, dupa corectiile din luna mai, cele mai multe actiuni au inregistrat variatii usoare pana la finalul anului.

"Nu ma astept sa vad o corectie precum cea de anul trecut, dar ma gandesc ca o perioada corectiva poate incepe pe perioada verii. Imbunatatirea climatului economic va conta foarte mult si o revenire mai in forta a acesteia va suscita interesul investitorilor. Ofertele secundare de vanzare a pachetelor suplimentare de actiuni la Petrom, Transgaz si Transelectrica vor genera interes suplimentar in piata, motiv pentru care nu cred ca vom cadea in apatia inregistrata anul trecut", a explicat Chisu.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri