"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks.

Franks a precizat ca in scrisoarea de la evaluarea precedenta FMI a agreat impreuna cu autoritatile sa vina cu un "plan B" in cazul in care strategia privind crearea campionilor nationali va fi blocata. Acest lucru s-a si intamplat, dupa ce administratorii de la Fondul Proprietatea au deschis o serie de procese pentru a impiedica infiintarea unor „campioni energetici”, in locul listarii directe pe bursa.

Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.

"Ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca planul A, planul pentru creare a campionilor, a fost blocat, iar acum au fost de acord sa treaca la planul B. O parte din planului B este ca au fost de acord sa privatizeze parti minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Franks.

Citeste si:

Reprezentantul FMI a aratat ca planul B mai prevede si gruparea anumitor companii, dar la un nivel mai mic decat s-ar fi produs in cazul celor doua companii energetice nationale.

Electra trebuia sa incorporeze Nuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In Hidroenergetica trebuiau sa fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a Companiei Nationale a Huilei si restul activelor hidroenergetice.

In ambele cazuri, proiectele de infiintare pentru cele doua societati au fost blocate in instanta. Prin scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul s-a mai angajat sa vanda pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%), prin intermediul Bursei de la Bucuresti.