Bursa a scazut cu 0,78%, influentata in special de actiunile OMV Petrom (SNP), care au coborat cu 3,15%, deoarece incepand de marti cumparatorii acestor titluri nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut.
Titlurile OMV Petrom au coborat brusc chiar de la deschidere, cu 3%, insa volumele de tranzactionare au fost reduse si investitorii nu au reactionat vizibil la aceasta corectie, scrie Mediafax.

De regula, in data ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv. Actiunile OMV Petrom au scazut cu 0,0135 lei, iar dividendul net este de aproape 0,015 lei/titlu.
La finalul sesiunii, titlurile companiei petroliere erau cotate la 0,4155 lei, pret cu 3,15% sub inchiderea de luni. Operatiunile cu actiunile OMV Petrom au cumulat 681.000 de lei.

Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, considera ca lichiditatea mica si variatiile usoare inregistrate de majoritatea actiunilor indica o prezenta mai redusa a investitorilor straini in piata.

"Din ce se poate observa, piata romaneasca a iesit pentru moment din atentia jucatorilor mai mari. In lipsa unor stiri si evenimente mai semnificative, singurul impuls mai era dat de dividende. Odata cu apropierea de datele de inregistrare reiese clar ca unele cotatii au avut aprecieri doar ca urmare a politicii de dividend, iar cei care au marsat mai mult pe acest aspect au fost jucatorii mici", a declarat Barbulescu.

El crede ca atentia investitorilor straini este axata in prezent pe pietele externe deoarece acestea inregistreaza variatii mai ample, iar din acestea jucatorii pot obtine castiguri mai mari.

Corectia titlurilor OMV Petrom a influentat vizibil indicii bursieri, intrucat au cea mai mare pondere in acesti indicatori. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,82%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, a consemnat un recul de 0,64%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,34%, influenta corectiei titlurilor OMV Petrom fiind temperara de ascensiunea actiunilor Transelectrica (TEL), de 4,81%.

Indicele BET-FI a inregistrat o corectie de 0,8%, tras in jos in principal de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborat cu 2,15%.
La finalul sedintei, actiunile Fondului erau cotate la 0,545 lei si se clasau pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 8,7 milioane lei. Pretul este usor peste cotatia minima inregistrata pe bursa de aceste titluri in data de 3 mai, de 0,538 lei/actiune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri