Autoritatile analizeaza mai multe propuneri de conversie a unor creante in actiuni, in vederea privatizarii Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), si nu iau in calcul stergerea datoriilor combinatului chimic, afirma directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

"Cateva dintre propunerile discutate sunt conversia creantelor fata de statul roman si fata de anumiti furnizori ai companiei in actiuni, precum si a unei parti din creditele la banci. In niciun caz nu se ia in calcul stergerea datoriilor Oltchim, iar termenul pana la care trebuie rezolvata aceasta situatie este momentul in care va fi publicat caietul de sarcini pentru privatizarea companiei", a afirmat Roibu, potrivit Mediafax.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, a transmis, vineri, un comunicat, in care arata ca sunt analizate mai multe solutii pentru rezolvarea datoriilor companiei, fara sa le precizeze.

La finele lunii martie, combinatul avea de platit datorii cu scadenta pana la un an de 1,28 miliarde de lei (312,2 milioane de euro). Totodata, creantele insumau 285,17 milioane de lei (69,5 milioane de euro).

In scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, se spune ca Executivul a renuntat la intentia de a lichida, daca privatizarea esueaza in acest an, si a mentinut doar calendarul prin care isi propune sa vanda actiunile detinute la combinatul chimic pana la sfarsitul anului.

Documentul, convenit cu FMI in urma misiunii de evaluare din aprilie-mai, releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.

Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.

Scrisoarea convenita cu FMI nu mai include insa si varianta lichidarii companiei in cazul in care privatizarea esueaza in acest an, prevedere inclusa in draftul scrisorii de intentie cu FMI, datat 3 mai.

Citeste si Drumul Oltchim catre profit. INTERVIU cu reprezentantul PCC in Romania

Combinatul are circa 3.500 de angajati si a incheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici fata de rezultatul negativ din perioada similara a anului anterior. Afacerile Oltchim au crescut de aproape doua ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).

Ministerul Economiei detine 54,7% din titlurile companiei, in timp ce grupul PCC, inregistrat in Germania, are 12,1% din actiuni.

Fondul de investitii britanic Carlson Ventures International si-a majorat recent participatia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizeaza in special companiile aflate in dificultate sau neperformante din Europa si Asia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri