Bursa a scazut marti cu 0,9%, intr-o piata apatica si unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au inregistrat corectii pentru a doua zi consecutiv, coborand cu 1,04%, si s-au apropiat de cotatia minima inregistrata de la listarea la BVB, informeaza Mediafax.
Pretul minim inregistrat de titlurile Fondului la bursa a fost de 0,499 lei si a fost atins joi, in ziua ex-dividend, insa doar in cadrul unor tranzactii foarte reduse. Spre finalul sedintei de joi actiunile FP au recuperat o parte din corectie si au inchis la o cotatie de 0,525 lei.

La finalul sedintei de marti, actiunile Fondului erau cotate la 0,525 lei, pret in scadere cu 1,04%. Aceste titluri au continuat sa se claseze pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 5,9 milioane lei.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca multi investitori asteapta sa vada impactul asupra pretului pe care il va avea reluarea efectiva a procesului de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni FP.

"Aceste actiuni au surprins piata joi, prin scaderea sub 0,5 lei, un nivel de suport bine conturat in psihologia pietei. De aici rezulta si reactia multora de a astepta sa vada noi evolutii dupa ce se va relua efectiv procesul de conversie si actiunile vor intra in posesia detinatorilor lor de drept", a declarat Chisu pentru Mediafax.

Majoritatea actiunilor de la BVB au inregistrat variatii usoare inca din primele minute ale sedintei de marti, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare si ordinele de tranzactionare introduse in piata au fost pentru volume reduse.

Ultimele operatiuni de marti cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,68% sub nivelul de luni.

Variatii usoare au consemnat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea. Astfel, indicele BET-FI a scazut cu 0,49%.

La inchiderea sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era in coborare cu 0,54%.

Chisu spune ca astfel de perioade de apatie in piata sunt normale dupa trecerea datelor ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividendele pe care companiile le vor distribui din profitul de anul trecut.

"Trecerea perioadei de dividende conduce adesea la o relaxare a interesului speculatorilor, fapt consemnat printr-o scadere a lichiditatii pietei. Pe de alta parte, luna mai este considerata o luna care istoric deschide sezonul corectiilor, motiv pentu care exista multa precautie si din partea investitorilor de portofoliu care prefera sa adopte mai degraba o pozitie de observare si mai putin implicanta", a afirmat el.

Rulajul pietei actiunilor, de 22,9 milioane lei (5,6 milioane euro), a fost foarte apropiata de valoarea cumulata a transferurilor din ziua anterioara, de 22,8 milioane lei (5,5 milioane euro).

"In general perioada de vara este mai putin agitata, o perioada care nu se bucura foarte mult de interesul investitorilor. Dar un lucru este cert: daca nu vrei apatie, atunci trebuie sa creezi evenimente, sa atragi prin lucruri noi, motiv pentru care orice oferta la Transgaz, Transelectrica, Petrom, Romgaz sau alta surpriza placuta va reaprinde interesul participantilor la piata", a conchis brokerul.

La ora 10:37 a fost realizat un deal cu un pachet reprezentand 22,08% din actiunile producatorului de vase emailate VES Sighisoara (VESY), in valoare de doua milioane lei. Volumul este similar participatiei pe care firma de brokeraj GM Invest a anuntat marti dimineata ca o detine la VES. Deal-ul a fost efectuat la 0,078 lei, pret in crestere cu 13,04%.

Pe piata principala, cotatia actiunilor VES a urcat cu 14,93%, la 0,0793 lei, insa pe un rulaj de doar 91.000 de lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,4%, jucatorii reactionand negativ la stirile potrivit carora ministrii de Finante europeni au discutat pentru prima data ideea unor negocieri cu investitorii in obligatiuni ale statului elen pentru extinderea perioadei de rambursare a datoriilor de catre Grecia.

Corectii, de pana la 1,3, erau inregistrate de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, iar piata din Slovenia era singura in crestere, insa cu 0,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri