“Ne uitam in regiune si putem face ce a facut Bursa din Viena in Europa Centrala. Au creat o platforma comuna acum, lucru foarte bun pentru intermediari. Putem face ceva similar in Bulgaria. Nu stiu daca noi putem fi lideri, dar cred ca putem colabora foarte bine si putem aduce mai multe tari in jurul nostru. Putem incepe sa avem viziuni similare asupra business-ului, instrumente commune, poate o platforma comuna si apoi sa reunim mai multe tari si sa cream o bursa sud-europeana”, a declarat Ionescu pentru publicatia bulgara profit.bg.

Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) ar putea cumpara in viitor actiuni la bursa de la Sofia, a declarat directorul general al BVB, Valentin Ionescu, adaugand ca nu a fost discutata inca posibilitatea de a deveni actionar al pietei de capital din Bulgaria, potrivit cotidianului Sofia Echo, citat de Mediafax.

Listarile duble, pe BVB si pe bursa de la Sofia, pot deveni un prim pas in dezvoltarea unei cooperari mai stranse intre pietele de capital din Romania si Bulgaria, intr-un context regional mai larg, a afirmat Ionescu.

Ideea infiintarii unei platforme comune de tranzactionare sau a unei alte forme regionale de cooperare nu este noua, dar nu s-a materializat intrucat pietele de capital din regiune nu sunt, inca, suficient de dezvoltate.

"In opinia mea nu trebuie sa asteptam sa ne aduca altii expertiza, o putem crea noi. Acum, cand iesim din criza economica, putem face asa ceva foarte usor. Este destul de usor sa lansam unele instrumente, listari duble, iar mai tarziu poate sa mergem mai departe si sa cumparam actiuni la bursa de la Sofia", a spus Ionescu.

Ionescu a declarat, in aprilie, ca BVB este in discutii cu actionarii unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune pentru preluarea operatorilor de piata respectivi si dispune de 20 milioane lei (4,8 milioane euro) pentru astfel de achizitii.

Lichiditatea scazuta a impiedicat listarile duble ale companiilor din cele doua tari, chiar daca nu exista piedici legale, noteaza Sofia Echo.

"Listarea dubla este primul pas al colaborarii, un altul putand fi lansarea unui indice comun", a spus Ionescu.

Citeste si:

BVB are deja un indice comun cu bursa de la Viena, ROTX, care include cele mai lichide 15 actiuni.

“Romania si Bulgaria sunt piete cu potential si nu ar trebui sa astepte ca jucatori importanti, precum bursele din Londra, Viena sau Varsovia sa vina sa ne ajute, pentru ca ne putem ajuta singuri in dezvoltarea agresiva a pietei”, a mai spus Ionescu, citat de profit.bg. Bulgarii au remarcat agresivitatea si proactivitatea directorului BVB in evidentierea potentialului Romaniei.

Cotidianul bulgar mai scrie ca bursele din Bucuresti si Sofia intampina dificultati similare in a convinge statul sa listexe companiile din portofoliu, pentru a avea parte de privatizari transparente.

“Noi suntem norocosi in Romania sa beneficiem de ajutorul Fondului Monetar International, care a indrpetat privatizarile spre piata de capital. Sper sa vedem curand mai multe companii mari de stat listate”, a precizat Ionescu.

Bursele din Sofia, Belgrad si Skopie fac schimb zilnic de date pentru cele mai lichide titluri. Operatorul pietei de capital din Bulgaria a anuntat in acest an ca discuta o cooperare similara cu bursele din Romania si Croatia.

Bursa bulgara, listata in 2011, negociaza cu mai multi potentiali investitori vanzarea unui pachet de actiuni detinut de stat.