Raiffeisen Capital & Investment (RCI) isi reduce usor pretul tinta peste un an de zile pentru actiunile BRD de la 1,68 RON pe actiune la 16,6 RON pe actiune si isi schimba recomandarea din “cumpara” in “pastreaza”, se arata intr-o analiza a cazei de brokeraj din grupul Raiffeisen.
Confirmarea iesirii Romaniei din recesiune si asteptarile privind o continuare a cresterii economice in perioada urmatoare ar trebui sa fie favorabile unei banci cu o cota de piata de circa 15%. Totusi, informatiile furnizate de raportul anual pe 2010 privind calitatea activelor, si in principal gradul redus de acoperire cu provizioane, ii determina pe analistii RCI sa creada ca aceasta crestere economica nu va se resimti semnificativ in profitul bancii calculat conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS) in special in 2011.

“Profitul consolidat (IFRS) pe 2010 a fost in linie cu asteptarile noastre, dar informatiile despre calitatea creditelor au fost dezamagitoare, creditele neperformante fiind peste estimari iar gradul de acoperire cu provizioane scazand mult, ceea ce a facut ca cheltuielile cu provizioanele sa fie mai reduse decat ne asteptam. In plus, marja neta de dobanda s-a majorat mai putin decat asteptarile noastre insa cheltuielile administrative au fost sub estimari”, se mai arata in raportul de analiza.

Profitul net conform standardelor locale de contabilitate (RAS) pe T1 din 2011 a fost peste asteptari, ca urmare a scaderii cheltuielilor cu provizioanele dar veniturile au fost dezamagitoare, ca urmare a contractarii marjei de dobanda cat si a veniturilor din operatiuni financiare.

Ca urmare a gradului scazut de acoperire cu provizioanele la finalul anului 2010, analistii RCI estimeaza o scadere a costului riscului mai inceata pe IFRS decat cea vizibila pe RAS. In plus, veniturile vor fi sub presiune ca urmare a unei combinatii nefavorabile intre cresterea lenta a creditelor si contractarea marjelor, acestea din urma fiind afectate de scaderea ratelor dobanzilor la creditele indexate in RON, intensificarea concurentei si rambursarii creditelor mai vechi cu marje mari.

Pe partea de cheltuieli cele mai dinamice componente ar trebui sa fie cele cu contributiile la Fondul de Garantare a Depozitelor si cele cu publicitatea pentru a stimula vanzarea de noi credite.

“Pana acum rezultatele pe RAS aratau o poza mai negativa si profituri mai mici, regulile de constituire a provizioanelor fiind mai dure. Incepand insa cu acest an estimam ca diferenta intre RAS si IFRS se va diminua. Astfel, performantele obtinute pe RAS nu credem ca se vor reflecta in cele conform IFRS, scaderea veniturilor neputand fi compensata de o reducere echivalenta a costului riscului”, se mai arata in analiza RCI.

Dat fiind ca evaluarea BRD se face folosind datele financiare IFRS si ca estimarile de profit au fost revizuite in jos, analistii Raiffeisen modifica recomandarea din “cumpara” in “pastreaza”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri