Bursa a scazut cu 1,02%, influentata de corectiile pietelor externe dupa o serie de stiri negative privind criza datoriilor din zona euro, insa actiunile Oltchim (OLT) au facut nota discordanta si au urcat cu 15%, evolutie impregnata in special de ordinele introduse de speculatori.
La finalul sedintei, erau pe crestere doar actiunile emise de 12 societati din cele 76 de pe principalele patru categorii ale BVB, informeaza Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,52% sub nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat corectii mai vizibile, in cea mai mare parte de aproximativ 4%, si au dus indicele BET-FI cu 2,87% sub nivelul de vineri. Declinul indicelui a fost temperat de titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au scazut mai lent, cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in coborare cu 1,92%.

Dupa prima ora unii investitori au inceput sa introduca ordine de cumparare pentru actiunile Oltchim la preturi in crestere, iar cu putin inainte de ora 12:00 au fost transferate doua pachete mai mari, reprezentand 0,5% din titlurile companiei. Cotatia a urcat cu aproape 15% cu cateva minute inainte de tranzactiile cu cele doua pachete si pana la inchidere a ramas in punctul maxim de crestere.

"Titlurile Oltchim au crescut puternic in ultima perioda, investitorii fiind impulsionati de stirile privind o posibila privatizare a combinatului dar si de cumpararile masive ale PCC si Carlson. Cred ca si astazi a fost o situatie asemanatoare, in piata executandu-se unele tranzactii cu un pachet important de actiuni, iar acest lucru a antrenat si restul investitorilor. Totusi, este posibil ca si stirile din piata cu privire la punerea partiala in functiune a platformei petrochimice a rafinariei Apechim sa fi avut o influenta asupra pretului", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Fondul de investitii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, si compania germana PCC SE au fost principalii cumparatori de actiuni Oltchim in acest an. Fondul de investitii are aproximativ 14% din actiunile Oltchim, iar PCC SE detine peste 13%.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei bursiere, Oltchim a transmis un comunicat in care anunta ca va porni la finele lunii mai prima instalatie de pe platforma petrochimica a rafinariei Apechim, achizitionata de la OMV Petrom (SNP) la inceputul anului trecut. Prin punerea in functiune a acestei instalatii compania spune ca isi va asigura o parte din alimentarea cu materii prime.

De la mijlocul lunii februarie si pana in prezent actiunile Oltchim au crescut de 3,6 ori, pe fondul intensificarii discutiilor privind privatizarea companiei. Oltchim este inclusa in lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat fata de FMI ca le va privatiza in acest an.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,7 milioane lei (4,7 milioane euro), suma de peste trei ori mai mare decat rulajul de vineri, de doar 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro). Bursa a inregistrat vineri cel mai redus rulaj de dupa 28 aprilie. Totusi, atunci jumatate din actiuni erau suspendate pentru intrunirea AGA.

"Este posibil ca in perioada urmatoare sa asistam la o continuare a acestei indecizii a investitorilor ei asteptand ca piata sa ajunga la nivelurile de pret la care sa aiba un suport indeajuns de putenic. Cum nici bursele externe nu se confrunta cu o situatie tocmai pozitiva pentru moment, cred ca este posibil sa vedem in continuare sedinte foarte volatile", a mai spus Muresian.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa se plaseze pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 5,7 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,5015 lei, pret cu 0,99% sub ultima cotatie de vineri si, totodata, aproape de minimul atins de la listare, de 0,499 lei.

In prima parte a sedintei, actiunile au scazut pana la un minim de 0,5 lei, insa de la acest nivel unele ordine de cumparare au dus la temperarea corectiei.

Principalul motiv care pune presiune la vanzare pe aceste actiuni este reluarea conversiilor si, implicit, intrarea in piata de titluri noi, care ar putea fi vandute la preturi mai mici, potrivit brokerilor. Pe de alta parte, FP a inceput programul de rascumparare de actiuni proprii, iar intermediarii spun ca acesta incearca astfel sa nu permita o scadere cu nivelul de 0,5 lei/titlu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cele mai severe corectii de la categoria societatilor de investitii, de 4,29% si, respectiv, de 4,63%. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a cazut la 1,34 lei, iar actiunile SIF Muntenia au ajuns la 0,701 lei.

Corectia actiunilor SIF Oltenia a venit pe un rulaj de 2,9 milioane lei, iar operatiunile cu titlurile SIF Muntenia au cumulat 803.000 de lei.
Titlurile BRD (BRD) au fost printre putinele actiuni care au incheiat in crestere, cu 1,39%, la 14,6 lei. Evolutia a venit pe al cincilea rulaj din piata, de un milion de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 414.000 de lei, valoare de aproape sapte ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 2,7 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 94.000 de lei. Titlurile au crescut cu 3,23%, la 0,16 lei. In precedentele doua sedinte au fost realizate mai multe tranzactii cu pachete importante de actiuni, reprezentand cumulat aproape 10% din titlurile Armax Gaz.

La finalul sesiunii de la BVB, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de pana la 1,6%. Cel mai dur recul, de 3,2%, era consemnat de bursa din Rusia.

Aversiunea investitorilor la risc a fost determinata de mai multe stiri negative privind criza datoriilor suverane din Europa. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradand statul elen in categoria investitiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sambata perspectiva ratingului Italiei de la "stabila" la "negativa".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri