CC decide pe 2 iunie daca pragul la SIF-uri este constitutional

Curtea Constitutionala va stabili, la 2 iunie, daca pragul de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este sau nu constitutional, intr-un proces intre SIF Transilvania (SIF3) si CNVM cu privire la majorarea limitei de la 1% la 5%, decisa de actionarii SIF in 2009.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de SIF intr-un proces aflat la Curtea de Apel Bucuresti. In litigiul respectiv, SIF Transilvania contesta respingerea unor modificari aduse Actului Constitutiv cu privire la extinderea limitei de detinere la 5%, fata de 1%, cat prevede legislatia pietei de capital, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel a suspendat in martie 2010 procesul dintre SIF Transilvania si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca urmare a invocarii exceptiei de neconstitutionalitate a limitei de detinere.

Termenul stabilit de Curtea Constitutionala pentru solutionarea acestei exceptii de neconstitutionalitate este marti, 2 iunie.

Actionarii SIF Transilvania au aprobat in martie 2009 majorarea pragului de detinere, desi CNVM a anuntat inca de la convocarea AGEA ca majorarea limitei privind participatia la capitalul social incalca legislatia in vigoare.

Majorarea pragului de detinere a fost respinsa de CNVM in aprilie 2009, iar SIF Transilvania a atacat in instanta decizia.

Eventuala neconstitutionalitate a pragului maxim de detinere a fost sesizata Curtii Constitutionale, in 2009, si de omul de afaceri Catalin Chelu, intr-un proces cu SIF Oltenia (SIF5), insa Curtea a stabilit ca limita este constitutionala.

Pragul la SIF-uri a fost fixat initial, in 1997, de actionarii SIF-urilor la 0,1% din capitalul social, insa in 2006 a fost majorat la 1%. Modificarea s-a facut printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.

In decembrie 2006, fostul ministru de Finante Ionut Popescu a depus la Parlament o initiativa legislativa privind cresterea pragului de la 1% la 5%, insa propunerea a fost respinsa.

In 2009, un grup de senatori si deputati a propus un proiect de lege privind eliminarea limitarii legale, insa initiativa nu a fost dezbatuta inca de catre Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobata de Senat cu modificarea ca pragul sa fie extins de la 1% la 5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri