Bursa a scazut cu 0,72%, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) si-au temperat corectia la 0,3% chiar la final si au revenit la pretul de 0,5 lei, dupa ce in a doua parte a zilei au atins cel mai redus nivel de la listare, in timp ce titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 10,79%.
Unii investitori au pus presiune la vanzarea actiunilor Fondului Proprietatea inca din primele minute, anticipand ca odata cu intrarea unor noi pachete de titluri in piata pretul va continua sa scada si ulterior vor cumpara la cotatii mai mici. De la reluarea conversiilor titlurilor de despagubire in actiuni FP si pana vineri, din contul Ministerului Finantelor Publice au fost transferate pachete reprezentand 2,15% din titlurile Fondului.

Cea mai redusa cotatie a actiunilor FP a fost atinsa de doua ori, respectiv la orele 13:53 si la 15:46, cand titlurile erau in scadere cu 0,8%, la 0,4975 lei. Acesta a fost, totodata, si cel mai redus pret inregistrat vreodata la bursa de actiunile Fondului. Anterior, cel mai mic pret a fost de 0,499 lei/actiune si a fost consemnat in 8 mai.

Chiar la inchidere unele ordine de cumparare au reusit sa tempereze corectia titlurilor FP, astfel ca ultimele operatiuni au fost realizate la 0,5 lei, pret cu 0,3% sub ultima cotatie de luni.

Preturile in scadere i-au convins pe unii investitori sa intre mai vizibil la tranzactionare, astfel ca volumul de actiuni transferate a fost de peste trei ori mai mare decat rulajul din sedinta precedenta. Astfel, actiunile Fondului Proprietatea au condus detasat topul lichiditatii, cu operatiuni de 19,3 milioane lei.

Cele mai mari pachete de titluri au fost transferate intre orele 15:46 si 16:15.

"In cazul FP actiunea a doi factori complementari duce la o depreciere a cotatiei, anume starea incerta de pe pietele internationale si reluarea procesului de conversie", a declarat, potrivit Mediafax, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

In incercarea de a tempera un derapaj dur al pretului dupa reluarea conversiilor, Fondul Proprietatea a inceput inca din urma cu doua saptamani programul de rascumparare de actiuni proprii.

Majoritatea brokerilor spun ca FP incearca prin aceste tranzactii sa diminueze din presiunea pe vanzare, insa atrag atentia ca Fondul dispune de o suma de bani relativ redusa, astfel ca nu poate sa tina constant pretul peste nivelul de 0,5 lei/titlu, in jurul caruia a intrat la cumparare. Fondul dispune de 120 milioane lei pentru programul de rascumparare.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,93%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inregistra un recul de 0,73%.

Corectia indicilor a fost amplificata de actiunile BRD (BRD), care au scazut cu 2,74%, dupa ce luni au avansat cu 1,4%, fiind printre putinele care au incheiat in crestere. Corectia a venit pe al doilea rulaj din piata, de 7,3 milioane lei. Cele mai mari tranzactii au fost realizate doar in a doua parte a sedintei. Ultimul transfer a fost realizat la 14,2 lei.

Cu titlurile bancii a fost realizat si un deal, de 969.000 de lei, la pretul de 14,25 lei, in scadere cu 2,4%.

"BRD are de suferit din cauza dificultatilor intampinate in mediul bancar romanesc, rezultatele din primul trimestru fiind elocvente in acest sens, deoarece nu au reusit sa fie la fel de performante ca in anii trecuti. Totusi imbunatatirea economiei romanesti va avea un impact pozitiv si asupra evolutie financiare a BRD, sentimentul putand sa se imbunatateasca in a doua parte a anului", a mai spus Chisu.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,33% sub nivelul de luni.

Corectii usoare au consemnat si actiunile companiilor din sectorul energetic, astfel ca indicele BET-NG a incheiat ziua in scadere cu 0,45%.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,7 milioane lei (8,4 milioane euro), valoare cu 76% peste rulajul de luni, de 19,7 milioane lei (4,7 milioane euro).

Actiunile Oltchim au continuat marti sa evolueze contrar liniei generale a pietei si au urcat cu 10,79%, dupa ce la deschidere au avansat aproape cu 15%, speculatorii reactionand la achizitiile realizate luni de cei mai importanti doi actionari minoritari ai companiei, fondul de investitii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, si compania germana PCC SE.

PCC a cumparat luni un pachet reprezentand 0,86% din actiunile Oltchim, iar fondul de investitii a preluat un volum mic de titluri. PCC si Carlson Ventures International au participatii apropiate, de aproximativ 14%.

Ultima tranzactie cu actiunile Oltchim a fost efectuata la 0,801 lei, iar operatiunile au cumulat aproape 1,2 milioane lei.

Un rulaj de peste un milion de lei au mai inregistrat doar titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost efectuate transferuri de 1,5 milioane lei. La finalul zilei, aceste actiuni erau in stagnare, la pretul de 1,34 lei.

Unii investitori au realizat si tranzactii cu produse structurate, contracte futures si unitati de fond in valoare cumulata de 1,6 milioane lei. Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 36,3 milioane lei (8,8 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au totalizat doar 402.000 de lei, usor sub lichiditatea de luni, de 414.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de aproape 100.000 de lei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 1,56%, la 0,1575 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9% si recuperau, astfel, o parte din corectiile inregistrate luni, cand au cazut cu aproximativ 2% sub presiunea temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro. Bursele din Rusia si Ungaria consemnau cele mai vizibile variatii din Europa Centrala si de Est, avansand cu 1,9% si, respectiv, cu 2,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri