Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,13% dupa opt sedinte consecutive de scadere, intr-o piata in crestere cu 0,43% si unde titlurile Oltchim (OLT) au mai castigat 15%, mentinandu-se pe linia puternic ascendenta din precedentele zece sesiuni, scrie Mediafax.
In precedentele opt sesiuni titlurile FP au scazut cu peste 9%, atingand miercuri cel mai redus pret de la listare, de 0,48 lei, in conditiile in care investitorii au reactionat vizibil la corectiile de pe bursele externe si la informatiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor de despagubire in actiuni FP.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca era de asteptat ca actiunile Fondului sa revina usor, dupa ce anterior au atins pretul minim de la listare.

Totodata, Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, considera ca pana cand nu se va diminua presiunea vanzarilor realizate de persoanele despagubite in actiuni FP aceste titluri nu vor inregistra o revenire definitiva. El anticipeaza ca pana atunci, actiunile Fondului se vor mentine pe linia descendenta si vor mai consemna unele perioade scurte in care pretul se va stabiliza pentru scurt timp la un anumit nivel.

Desi derapajul actiunilor FP s-a oprit joi, in primele doua ore cele mai multe tranzactii au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri. Dupa ora 12:00, actiunile au inceput sa creasca mai vizibil, cu peste 1%, sustinute de ordinele de cumparare care au depasit volumul de titluri scoase la vanzare.

Transferurile cu titluri Fondul Proprietatea au insumat 27,2 milioane lei, suma din care 4,8 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,07% din actiunile FP. Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 75% din lichiditatea pietei actiunilor, de 43,3 milioane lei.

Cea mai recenta operatiune cu actiunile FP din piata principala a fost realizata la 0,4905 lei, pret in crestere cu 1,13%, iar deal-ul a fost incheiat la 0,48 lei, pret cu 1,03% sub ultima cotatie de miercuri si, totodata, egal cu nivelul minim atins de aceste actiuni pe bursa.

La preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri au fost tranzactionate si majoritatea actiunilor de la BVB, insa volumele au fost reduse.
Astfel, primele zece actiuni in functie de lichiditate au dus indicele BET cu 0,37% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au avansat in medie cu 0,94%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in crestere cu 1,93%.
Revenirea pietei a fost reflectata si in linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP. Astfel, indicele a avansat cu 0,96%.

"Dupa ce ai sapte din opt zile cu scaderi este normal sa apara o descatusare si o efervescenta la cumparare, care pentru unele actiuni se va dovedi a fi nesustenabil, avand in vedere volumele reduse de tranzactionare. Ramane de vazut daca piata va avea forta necesara sa se mentina la nivelurile actuale, incercand chiar noi aprecieri ale cotatiilor. In continuare, cred ca planeaza riscul ca minimele din ultimele zile sa fie re-atinse in perioada urmatoare si este posibil sa vedem si preturi mai mici", a declarat Avram.

Titlurile Oltchim au urcat cu inca 15% si au ajuns la pretul de 1,059 lei.

In ultimele 11 sedinte actiunile Oltchim au crescut de 2,2 ori, investitorii reactionand la achizitiile realizate in ultimele zile de principalii doi actionari minoritari ai combinatului chimic, fondul de investitii britanic Carlson Ventures si compania germana PCC. Compania germana a cumparat miercuri 1,9% din actiunile Oltchim, majorandu-si participatia la 15,7%.

"Actiunile Oltchim sunt incontestabil vedeta ultimelor sedinte. Daca dupa acest raliu nu vom avea la final un schimb de pachet semnificativ atunci este clar un raliu dictat de speculatori in mod covarsitor. Totusi, daca va exista un schimb de pachete semnificative se va vedea clar ca piata a fost «ajutata» sa ajunga acolo pentru a se putea incheia deal-ul. Concluzia este ca dupa incheierea acestui maraton vom avea si speculatori captivi pe aceste actiuni pe masura ce interesul va scadea si vom avea de-a face si cu deprecieri semnificative", a spus brokerul de la Prime Transaction.

Tranzactiile de joi cu titlurile Oltchim au cumulat 2,3 milioane lei.

Investitorii au transferat in total actiuni de 43,3 milioane lei (10,5 milioane euro), suma cu 15% mai redusa decat rulajul din ziua anterioara, de 51 milioane lei (12,3 milioane euro).

Barbulescu considera ca cele mai multe tranzactii sunt realizate de investitorii pe termen scurt, care speculeaza diferite evenimente pentru a obtine profit, si din aceasta cauza rulajul bursei este concentrat doar pe cateva actiuni.

"Piata in ansamblu duce lipsa de un catalizator care sa o puna in miscare, acele stiri care sa duca la o antrenare mai mare a jucatorilor. Investitorii mari par a fi interesati pentru moment doar de pachete mari si daca piata le ofera oportunitatea de a achizitiona la preturi avantajoase cu atat mai bine pentru ei", a conchis el.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie incerta. Piata din Frankfurt era in scadere cu 0,6%, bursa de la Paris era in stagnare, iar piata de la Londra avansa cu 0,4%. Bursele din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri