BCR a vandut 165 kg de aur fizic clientilor din Romania pe parcursul acestui an, depasind deja nivelul de vanzari inregistrat anul trecut. La nivelul intregii piete, reprezentantii bancii spun ca se asteapta ca vanzarile sa atinga 1.000 de kg pana la finele lui 2011.
“Chiar si asa, potentialul acestei piete este infim in tara noastra raportat la Austria de exemplu. Ne asteptam ca in 2011 sa vindem cu 300 - 400% mai mult aur financiar decat anul trecut”, a declarat Razvan Furtuna, seful departamentului Piete Financiare din cadrul BCR.

Potrivit acestuia, cantitatea medie de aur cumparata de un client al BCR este de 5 kg, ceea ce inseamna ca in acest an banca a avut peste 30 de clienti interesati sa detina lingouri de aur.

“Exista interes si pentru cantitati mai mici din partea colectionarilor sau chiar si pentru cadouri. Noi oferim posibilitatea de a investi in aur fizic doar clientilor cu potential financiar foarte ridicat. La sfarsitul lui iulie vom veni cu o oferta similara care sa se adreseze unei mase mult mai mare de investitori, care nu pot aloca fonduri atat de ridicate achizitiei de aur”, mentioneaza Furtuna.

In 2010, BCR a vandut 140 kg de aur. In Romania, doar BCR si Piraeus Bank ofera la vanzare aur fizic. Razvan Furtuna estimeaza ca anul trecut au fost vandute in total peste 300 kg de aur in Romania, majoritatea prin intermediul celor doua banci.

Ce estimari au analistii Erste pentru pretul aurului

Ronald Stoferle, analist in cadrul Erste Group, considera ca in prezent ne aflam in cel mai bun moment pentru a realiza achizitii de aur. Acesta are o recomandare de “suprapondere” (overweight) pentru aur, cu un pret tinta de 1.600 dolari/uncie pana la sfarsitul lunii iunie 2011. Pe un orizont de timp ceva mai lung, de circa 2-3 ani, estimarea acestuia este de 2.300 dolari /uncie. Aurul se tranzactioneaza in prezent pe pietele internationale la o cotatie de 1.517 dolari/uncie.

Din punctul meu de vedere acum este momentul perfect pentru a detine aur, cu o pondere de 5-10% din portofoliul de investitii. Personal le-as recomanda investitorilor interesati de aur sa investeasca prin intermediul unui fond, pentru a se proteja de volatitilitatea ridicata din piata. Nu cred ca in prezent se poate vorbi despre un bubble pe aur. Poate in viitor, spre finalul trendului, se va putea vorbi despre asa ceva, dar nu cred ca acesta este cazul in acum.”, a declarat Stoferle.

Acesta isi sustine punctul de vedere argumentand ca gradul de indatorare al guvernelor este in continuare ridicat, ratele reale de dobanda sunt negative, iar cele mai multe asteptari se indreapta spre o economie inflationista.

Aurul a crescut in medie cu 8% in fiecare an de la inceperea tranzactionarii acestuia pe pietele internationale, in 1971. Pe parcursul intervalului 2001 – 2010, pretul aurului in dolari a urcat in medie cu 17.3% la fiecare 12 luni. In 2010 aurul a crescut cu 29,8%.

Chiar daca metalul pretios are destui sustinatori, mai ales in contextul actualei recesiuni economice, exista si personalitati cu renume din domeniul financiar care se declara clar impotriva investitiilor in aur. Un exemplu in acest sens este Warren Buffet, al treilea cel mai bogat om de pe planeta si unul dintre cei mai cunoscuti investitori din SUA. Intr-un interviu acordat revistei Fortune, acesta sublinia ca potentialul aurului este sub cel al unor alte instrumente financiare.

“Am putea sa luam tot aurul care a fost minerit in lume de-a lungul timpului si am umple un cub cu fiecare latura de 20 de metri lungime. Avand in vedere preturile actuale, cu aceasta cantitate ai putea sa cumperi toate terenurile agricole din SUA, si in plus ai mai putea cumpara 10 companii Exxon Mobile si tot ti-ar mai ramane inca un trilion de dolari <bani de cheltuiala>. Sau ai putea sa detii pur si simplu un mare cub de metal. Pe care dintre cele doua variante ai alege-o? Care va produce mai multa valoare?”, a declarat Buffet.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri