Bursa a avansat usor, cu 0,68%, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au intors pe scadere, dupa o zi de crestere, si s-au apropiat din nou de nivelul minim de la listare, in timp ce titlurile Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) au urcat cu peste 8% si, respectiv, cu 12%.
Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate inca din primele minute la preturi usor peste ultimele cotatii de joi, insa lichiditatea pietei a fost concentrata doar pe cateva titluri, potrivit Mediafax.

Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, spune ca evolutia de vineri nu poate fi considerata relevanta, tocmai din cauza rulajelor reduse consemnate de cele mai multe actiuni.

"Vanzatorii asteapta o nervozitate a cumparatorilor pentru a vinde. Pe de alta parte, cei care au vandut in sedintele de scadere asteapta sa treaca aceasta perioada de revenire si vor sa intre la cumparare doar pe un nou val de corectii. Se pare ca in ultimele doua zile atat pe partea de cerere, cat si pe cumparare investitorii au fost mai relaxati si din acest motiv au fost si volume mici pe cele mai multe actiuni", a declarat Murgoci.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,07% peste nivelul de joi.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, au plasat indicele BET-FI cu 0,68% peste ziua anterioara.

Brokerul crede ca in cazul actiunilor SIF speculatorii asteapta o decizie a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a pragului de 1% invocata de SIF Transilvania (SIF3) intr-un proces cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

"O astfel de speta a mai fost discutata si acum doi ani, cand s-a stabilit ca pragul este constitutional, insa pot sa apara surprize, iar daca se va da dreptate SIF Transilvania sigur vom vedea cresteri pe actiunile SIF. Daca va fi aceeasi decizie ca in 2009 nu cred ca vom vedea o reactie in piata", a afirmat Murgoci.

In crestere, cu 1,05%, a incheiat ziua si indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Inca din primele cinci minute unii investitori au ridicat puternic, cu cate 15%, actiunile Oltchim, Amonil (AMO) si, ulterior, Azomures.

Totusi, daca in cazul titlurilor Oltchim evolutia nu i-a surprins pe brokeri, intrucat acestea s-au mentinut pe ascendenta din ultimele sedinte, actiunile Amonil si Azomures au reprezentat surpriza din deschidere. Dupa primele 20 de minute, actiunile Oltchim si Azomures s-au detasat in functie de lichiditate, in timp ce rulajul titlurilor Amonil a fost foarte redus pana la inchidere.

La finalul sedintei actiunile Oltchim si Azomures aveau rulaje apropiate, de 2,6 milioane lei si, respectiv, 2 milioane lei, iar tranzactiile cu titlurile Amonil cumulau doar 55.000 de lei.

In jurul orei 16:10 titlurile Oltchim si-au temperat brusc ascensiunea, de la aproximativ 12%, la doar 0,1%, insa dupa cateva minute au urcat din nou, insa mai lent, cu peste 7%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 1,145 lei, pret in crestere cu 8,12%.

Totodata, titlurile Azomures au incheiat ziua in urcare cu 12,79%, la 0,7895 lei, iar actiunile Amonil au ramas pe crestere de 15%, la 0,0161 lei.

Murgoci spune ca ascensiunea actiunilor Oltchim este determinata de un cumul de factori, precum stirile despre inchirierea instalatiilor de la Arpechim si achizitiile realizate de cei mai mari doi actionari minoritari, compania germana PCC si fondul de investitii britanic Carlson Ventures. Totodata, el atrage atentia ca daca evolutia actiunilor Azomures este sustinuta achizitiile Fondului Proprietatea, care poate prelua pachete de la investitorii mici, in cazul Amonil cresterea nu poate fi considerata relevanta, intrucat a venit pe un rulaj foarte redus.

"Am incercat sa gasesc explicatii pentru cresterea Amonil, insa nu sunt informatii care sa duca la astfel de apreciere a pretului. Este posibil ca ascensiunea sa fi fost determinata doar de unii speculatori, care au incercat sa ridice preturile in speranta ca ii atrage si pe alti investitori la tranzactionare. In alti ani, actiuni precum Oltchim, Azomures si Amonil urcau cam in acelasi ritm, insa acum pentru primele doua sunt explicatii, insa pentru Amonil nu avem nimic", a adaugat Murgoci.

Investitorii au tranzactionat vineri actiuni de 37 milioane lei (8,9 milioane euro), suma cu 15% mai redusa decat rulajul de joi, de 43,3 milioane lei (10,5 milioane euro).

Lichiditatea de vineri a fost asigurata in proportie de 60% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, in valoare de 22,4 milioane lei. La finalul sesiunii aceste actiuni erau cotate la 0,4879 lei, pret in scadere cu 0,53%.

"Fondul actioneaza ca un regulator pentru pretul actiunilor sale si interventiile la cumparare sunt vizibile atunci cand pretul scade mai usor sau chiar trece pe crestere", a afirmat brokerul.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat actiunile Transelectrica (TEL) si SIF Oltenia (SIF5), de 1,5 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Cotatia titlurilor Transelectrica a urcat cu 2,95%, la 22,65 lei, iar actiunile SIF Oltenia au crescut cu 1,23%, la 1,395 lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au insumat doar 387.000 de lei, valoare cu 5% mai redus decat lichiditatea din sedinta precedenta, de 408.000 de lei.

Titlurile Iproeb (IPRU) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 147.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste actuiuni a fost realizat la 1,468 lei, pret in crestere cu 10,38%.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 0,7%. Bursa din Rusia inregistra cea mai vizibila ascensiune, de 2,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri