Marile oferte publice de actiuni (IPO) desfasurate in 2011 pe bursele internationale au atras un interes ridicat din partea investitorilor locali. Chiar si asa, foarte putini dintre acestia au reusit sa si subscrie actiuni ale unor companii precum LinkedIn, Glencore sau Yandex.
Pentru cei care au reusit sa subscrie in acest an actiuni in cadrul IPO-ului LinkedIn, castigurile au fost mai mult decat semnificative. Astfel compania a avut un debut spectaculos la New York, pretul stabilit pe parcursul primei zile de tranzactionare fiind cu 109,4% mai mare decat cel din oferta publica. Practic, o persoana care ar fi cumparat titluri LinkedIn de 100.000 de dolari in cadrul IPO-ului, ar fi putut sa isi vanda pachetul detinut in ziua listarii pentru mai bine de 200.000 de dolari.

Brokerii locali spun ca foarte putini investitori romani interesati au putut sa indeplineasca pragurile minime de subscriere impuse de consortiile internationale care au intermediat cele mai mari IPO-uri din acest an.

„Au existat persoane care au vrut sa subscrie la astfel de IPO-uri. Problema este ca in strainatate procedurile se desfasoara altfel decat in Romania, nu poate sa fie introdus chiar orice fel de ordin intr-o astfel de oferta. Daca nu faci parte din consortiul ce intermediaza un astfel de IPO sunt foarte mici sansele sa poti obtine actiuni, mai ales daca oferta este suprasubscrisa. Interes a fost si pe plan local, dar pana la urma nu am avut niciun subscriitor din Romania”, a declarat Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Glencore, cel mai mare trader de marfuri la nivel mondial, s-a listat in luna mai pe bursele din Londra si Hong Kong. IPO-ul in valoare totala de circa 10 miliarde de dolari a fost suprasubscris de 3,92 ori la Hong Kong.

„Pe extern nu este ca la noi. Daca de exemplu vrei sa subscrii actiuni OMV pe Bursa de la Viena trebuie sa ai un contract ferm cu unul dintre intermediarii ofertei publice, nu poti introduce direct un ordin prin platforma online. Noi nu am fost implicati in aceste IPO-uri din 2011”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Investitorii romani au fost interesati de IPO-urile internationale in special pentru a putea profita de cresterea destul de ridicata pe care astfel de companii nou listate le inregistreaza la scurt timp dupa intrarea la tranzactionare.

„In general clientii care au vrut sa subscrie erau interesati sa faca acest lucru pentru ca exista un track record care spune ca in prima zi in piata a unui IPO, de obicei pretul respectivelor actiuni inregistreaza un anumit castig. Interes a fost clar si in Romania. Lumea intreaba de majoritatea IPO-urilor, chiar si din Polonia, dar ca sa poti face ceva trebuie sa trimiti niste ordine de o cantitate decenta, iar in cazul nostru nu se incadra nimeni”, a declarat seful uneia dintre primele zece firme de brokeraj din Romania.


Brokerii: Tot mai multi investitori se indreapta spre extern


Investitorii care au ratat IPO-urile, dar care inca sunt interesati de actiunile unor companii listate pe bursele internationale, pot sa realizeze achizitii prin intermediul mai multor firme de brokeraj din piata locala.

Nu toate firmele ofera insa acces direct la actiunile tranzactionate pe pietele externe, o buna parte din oferta existenta in piata locala fiind pentru contracte CFD (Contract For Difference), care presupun tranzactionarea in marja, riscurile implicate fiind mai ridicate decat in cazul schimburilor directe de actiuni.

In prezent, BT Securities ofera clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni in piata spot de pe Bursa de la Viena. Divizia de brokeraj a Bancii Transilvania se afla in curs de autorizare pentru a intermedia astfel de schimburi si pe Bursa din Polonia. In prezent, aproximativ 20% din clientii BT Securities fac tranzactii pe o piata externa.

Procentul este mai mare in cazul BCR, acesta ajungand la aproape 50% din total. Investitorii pot cumpara actiunii prin intermediul brokerilor de la BCR pe majoritatea pietelor europene precum si pe cele din America de Nord. Comisioanele variaza intre 0,6 si 0,7%, la care, in cazul tranzactiilor mici, se mai adauga comisionul fix al operatorului bursier din tara respectiva, cifrat la aproximativ 10 – 15 euro/tranzactie.

In cazul brokerilor de la Tradeville, investitorii pot tranzactiona spot actiuni listate pe bursele din Sofia si Viena, in mod direct. Intercapital Invest ofera clientilor acces, prin intermediul Saxo Bank, la o platforma online prin care pot transfera mai multe instrumente financiare, precum actiunile sau CFD-urile pe actiuni. CFD-urile se regasesc si in oferta Prime Transaction si Tradeville.

Brokerii spun ca un numar din ce in ce mai ridicat de investitori romani prefera sa tranzactioneze in pietele externe, in principal datorita lichiditatii sporite.

In mod cert exista un interes mare pentru pietele din afara. In timp pe spre asta se va merge, multi dintre jucatorii romani se vor orienta spre extern in principal datorita lichiditatii sporite de acolo. Speculatorii sunt in special interesati pentru ca pot profita de rulajele mari pentru a intra si iesi mai usor din piata”, spune Rares Nilas.

Pe langa lichiditatea sporita, investitorii romani mai sunt atrasi si de companiile „cu nume” listate in pietele internationale.

„Pe masura ce romanii vor avea mai multe resurse disponibile pentru investitii, vom vedea cum o parte si mai mare dintre acestia se indreapta spre marile burse internationale. Investitorii au vazut cat de usor se poate tranzactiona pe extern si prefera in anumite cazuri sa cumpere actiunile unor companii binecunoscute din Europa sau SUA”, mentioneaza Valerian Ionescu.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri