Petrolul este una dintre marfurile cele mai atractive, volatile si interesante pentru speculatori. In Romania, tranzactiile pe petrol sunt disponibila la Sibex, sub forma unor contracte futures.
Futures-ul pe petrol de la Sibex se tranzactioneaza din martie, sub simbolul DEOIL_LSC, si este bazat pe barilul de petrol de tip Light Sweet Crude. Marimea contractului este 100 Lei x cotatia in dolari SUA pentru un baril de petrol iar pasul de tranzactionare este de 0,01 puncte (1 RON pe contract).

Spre exemplu, daca petrolul se tranzactioneaza la NYMEX cu 100 de dolari, atunci valoarea unui contract la Sibiu Stock Exchange este de 10.000 RON. Miscarea pretului la 101 dolari la NYMEX va echivala cu modificarea valorii contractului la 10.100 lei la Sibex.

In schimb, cotatia asigurata de Market-Maker, va fi identica sau foarte apropiata cu cea de pe pietele internationale, fiind exprimata tot in dolari. Prin urmare, investitorul va vedea pe ecranul de tranzactionare un pret de 101 dolari pe baril, valoarea contractului fiind de 10.100 lei. Scadentele disponibile pentru acest instrument sunt de una, doua si trei luni.

„Petrolul este una dintre marfurile cu cea mai mare volatilitate si, prin urmare, atractivitatea sa ca si produs derivat la bursa este garantata. Poate fi privit si ca un instrument de diversificare a portofoliilor investitorilor, care au astfel acces la un produs tranzactionat international, cu evolutie independenta de cursul actiunilor romanesti si ferita de instabilitatea economica si politica locala, in conditii de lichiditate garantata”, explica Darie Moldovan, director operatiuni al SSIF Broker Cluj, market-maker pe acest produs.

De la lansare au fost tranzactionate 846 de contracte, ceea ce echivaleaza cu 84.600 de barili de petrol.

Cum functioneaza?

Daca ai cumparat un contract futures pe petrol DEOIL_LSC, denominat in lei, iar cotatia in dolari pentru un baril de petrol (Light Sweet Crude) a crescut cu un dolar pe piata internationala, ai un profit la Sibex de 100 de lei (un contract e echivalent cu 100 de barili). In mod similar, o scadere cu un dolar a barilului de petrol genereaza o pierdere de 100 de lei.

Avantajul inceperii tranzactiilor prin vanzare permite unui investitor sa castige chiar si atunci cand cotatia petrolului scade. Vanzand un contract, vei castiga cate 100 lei la fiecare scadere cu un dolar a pretului barilului de petrol. Totul este sa intuiesti corect directia in care cotatia barilului de petrol urmeaza sa se miste.

„Fluctuatiile petrolului pe plan extern au fost semnificative, cotatiile atingand maxime istorice in prima parte a anului curent. Acestea au fost intretinute de tulburarile din Orientul Mijlociu, cresterea inflatiei globale si criza datoriilor din Europa, elementele care vor continua sa influenteze pretul aurului negru si vor asigura un larg teren de manevra speculatorilor”, declara Decebal Todarita, purtator de cuvant al Sibex.

Mai mult, variatiile se anunta in continuare importate, previziunile Goldman Sachs Group Inc. si Morgan Stanley privind pretul petrolului urcand recent cu 20% si semnalizand o perspectiva de crestere pentru marfuri.

„Avantajele tranzactionarii futures-ului pe petrol la Sibex sunt costurile reduse, tranzactionarea in lei, lichiditatea asigurata de Market-Maker, posibilitati de profit chiar si la variatii mici de pret si posibilitatea de a incepe tranzactiile direct prin vanzare”, a adaugat Decebal Todarita.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri