Cele mai multe actiuni au fost tranzactionate inca de la deschidere la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, insa rulajele au fost reduse, in conditiile in care majoritatea investitorilor au trecut pe pozitii de asteptare. Doar cinci actiuni din titlurile emise de cele 76 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 500.000 de lei, informeaza Mediafax.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca apatia investitorilor a fost determinata de incertitudinile privind rezultatul discutiilor in legatura cu ajutor pentru Grecia, dar si de faptul ca atat piata americana, cat si cea britanica au fost oprite cu ocazia unor sarbatori.

"Desi corelatia cu aceste piete nu mai este una foarte puternica, investitorii inca reactioneaza la stimulii externi, iar din acesta cauza ei au fost astazi mai mult in expectativa, asteptand poate un impuls al tendintei pentru sedintele urmatoate. Pe termen scurt spre mediu cred ca este posibil sa mai asistam la sedinte similare celei de astazi (luni - n.r.) cel putin pentru perioada verii, iar miscari importante sa mai vedem doar din toamna. Acest lucru este posibil doar in situatia in care nu vor exista evenimente importante in principal plan extern, dar care sa influenteze si titlurile locale", a declarat Muresian, citat de Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost efectuate la preturi in scadere in medie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

Corectii usoare au consemnat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel ca indicele BET-FI a coborat cu 1,26%.

Muresian considera ca scaderea actiunilor celor cinci SIF-uri a fost determinata in principal de prezenta redusa in piata a cumparatorilor si de lichiditatea redusa.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inregistrat un recul de 0,83%.

Citeste si:

Investitorii au tranzactionat actiuni de 15,3 milioane lei (3,7 milioane euro), suma de doua ori mai redusa decat valoarea cumulata a transferurilor de vineri, de 37 milioane lei (8,9 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 9,3 milioane lei, si au asigurat 61% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului a fost realizata la 0,485 lei, pret in scadere cu 0,59%. Pretul este cu putin peste cea mai redusa cotatie inregistrata de actiunile FP de la listarea la BVB, de 0,48 lei.

Dupa ce in precedentele cinci sedinte actiunile Oltchim au urcat puternic, cotatia aproape dublandu-se, de la 0,629 lei la 1,145 lei, titluri au scazut cu 15% variatia maxima admisa intr-o sedinta pentru majoritatea actiunilor de la BVB.

In a doua parte a zilei ordinele de vanzare au depasit vizibil cererea, iar dupa ce pretul a atins punctul minim orice ordin de cumparare era executat automat, fara sa mai stea in asteptarea unei contraparti. La finalul sedintei, titlurile combinatului chimic erau tranzactionate la 0,9735 lei. Corectia a venit pe al treilea rulaj din piata, de putin peste un milion de lei.

"Se pare ca au inceput marcarile de profit, iar din acesta cauza pretul a dat semne de inscriere pe o linie descendenta, iar cumparatorii incep sa fie din ce in ce mai putini, in timp ce vanzatorii incearca sa marcheze profitul cat mai repede", a afirmat brokerul.

Pe de alta parte, titlurile Azomures (AZO) au crescut si luni, insa intr-un ritm mult mai lent decat vineri, respectiv cu 0,82%. In sesiunea precedenta actiunile producatorului de ingrasaminte chimice a urcat cu 12,79%. Aceste titluri au consemnat luni un rulaj foarte usor peste cel al actiunilor Oltchim.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa din Paris era in stagnare, iar piata de la Frankfurt avansa cu 0,2%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,7%, in timp ce bursele din Ungaria si Bulgaria consemnau corectii de cel mult 1,4%.