Statul a pierdut controlul in AGA de la Fondul Proprietatea (FP) dupa ce ANRP a emis si transmis saptamana trecuta Depozitarului Central titluri de conversie pentru 10,1% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), de cinci ori mai mult decat in primele trei saptamani de la reluarea conversiei.

Pachetul de actiuni este evaluat pe bursa la aproximativ 648 milioane lei (164 milioane euro), potrivit Mediafax.

In urma conversiilor de saptamana trecuta, pachetul detinut de Ministerul Finantelor a scazut la 24,54%, astfel ca statul nu mai poate impune deciziile in AGA. In statutul FP se spune ca statul detine controlul in AGA atat timp cat participatia sa este de peste 33%.

Potrivit unui proiect de ordonanta de guvern elaborat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si discutat pe 11 mai in sedinta de Guvern, Executivul vrea sa impinga pana la finele lui iulie termenul in care trebuie sa schimbe titluri de despagubire in actiuni FP pentru actionari privati, invocand riscul scaderii valorii de tranzactionare la bursa.

Termenul este justificat de Guvern prin faptul ca transmiterea intr-un interval foarte scurt a unui numar mare de actiuni de la stat catre actionarii privati va conduce la o scadere considerabila a valorii de tranzactionare a actiunilor si, implicit, a valorii medii ponderate avuta in vedere la conversia titlurilor de despagubire in actiuni.

Tot in 11 mai, Guvernul a abilitat ANRP sa modifice ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului pe bursa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Cat ar fi castigat proprietarii daca nu vindeau actiunile bisnitarilor
Setari Cookie-uri