Potrivit lui Boanta, capitalizarea Transelectrica (TEL) si Transgaz Medias (TGN) a variat intre 4% si 6% din capitalizarea pietei, fiind mai ridicata in timpul crizei financiare, cand scaderea actiunilor altor emitenti a fost mai accentuata.

Totodata, capitalizarea celor doua companii a fost mai scazuta dupa listarea Fondului Proprietatea.

"Se poate aprecia ca listarea Hidroelectrica si Romgaz, in proportii similare cu Trnselectrica si Transgaz, va avea un impact mai mare, deoarece sunt companii foarte solide din punct de vedere financiar. Apreciem ca, impreuna, cele doua companii ar putea detine intre 5% si 10% din capitalizarea pietei", a afirmat Boanta.

Citeste si:

El a adaugat ca listarea Hidroelectrica si Romgaz poate avea un impact similar cu cea a Fondului Proprietatea si va conduce la cresterea lichiditatii pietei.

Potrivit lui Boanta, listarea pe piata de capital a unor companii de stat stabile din punct de vedere financiar poate fi "un succes garantat", din care pot avea de castigat atat investitorii, cat si companiile, prin eficientizarea managementului si a activitatii.

Transelectrica si Transgaz sunt deja listate la BVB, cu pachete de pana la 12%. Guvernul intentioneaza sa plaseze pe piata de capital pachete suplimentare de actiuni ale acestor companii, precum si sa lanseze oferte publice pentru listarea Hidroelectrica si Romgaz.