Trader-ul si consultantul financiar Dan Gramza vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre perspectivele pietelor de actiuni in 2011 si despre felul in care bursa romaneasca este vazuta de catre investitorii straini. Dan Gramza este presedintele Gramza Capital Management, firma americana de administrare financiara si al DMG Advisors.

Wall-Street.ro: Dupa un inceput bun de an, pietele au inceput sa inregistreze evolutii ceva mai slabe in ultima perioada. La ce va asteptati in a doua jumatate din 2011 ?

Dan Gramza
: In mod clar ma astept ca anul acesta sa fie unul de recuperare. Sunt optimist cu privire la evolutia burselor in 2011, atat in privinta pietei americane cat si a celor din Europa. Totusi, vom mai avea de trecut peste anumite probleme. Una dintre provocarile pe care le avem de infruntat in 2011 este reprezentata de lipsa de incredere. Cand spun asta ma refer in primul rand din punctul de vedere al industriei, al corporatiilor. In SUA sunt foarte multe companii majore care nu au repornit investitiile. Au trilioane de dolari - bani care sunt pur si simplu sunt tinuti pe margine. Asta se intampla mai ales din cauza ca nu stiu cum se vor schimba taxele si sistemul fiscal in viitor si ce decizii vor mai fi luate de Guvern. O asemenea incertitudine blocheaza investitiile in orice tara.

Wall-Street.ro: Avand in vedere oportunitatile dar si riscurile din prezent, considerati ca ne aflam intr-o perioada buna pentru a intra in piata ?

Dan Gramza:
Nu este o perioada buna, este o perioada excelenta, pentru ca ne aflam in momentul in care se formeaza fundatia revenirii globale a pietelor de capital.

Wall-Street.ro:
Investitorii sunt la fel de optimisti precum dumneavoastra cu privire la revenirea pietelor in 2011 ?

Dan Gramza: Strict referindu-ma la retail, investitorii trec prin faze diferite. Inca mai exista nesiguranta in randul acestora. Le este frica de faptul ca daca vor intra la cumparare, piata va incepe imediat sa scada din nou. Acest lucru se poate intampla, nu spune nimeni ca este imposibil, insa fiecare trebuie sa isi asume un anumit grad de pierdere pe care este dispus sa o suporte. O problema este ca multi investitori nu isi stabilesc clar cat sunt dispusi sa piarda si ce riscuri sunt dispusi sa isi asume. Daca se stabileste o astfel de tinta de pierdere si este atinsa, nu este nicio problema. Pot sa astepte semnale mai clare ale unei reveniri si apoi sa intre din nou in piata.

Wall-Street.ro: Care este sentimentul in randul investitorilor institutionali ?

Dan Gramza: In mod clar acestia revin in pietele de capital si mai ales in pietele emergente. Prefera aceasta categorie datorita potentialului mai mare de crestere care exista aici. Pietele emergente sunt acum o varianta atractiva. Fondurile de investitii se uita la cat de bine este piata reglementata, la cat de usor pot intra si iesi de pe o astfel de bursa si la ce taxe si comisioane se percep pentru tranzactii.

Wall-Street.ro: Considerati Bursa de la Bucuresti ca fiind o piata emergenta sau de frontiera ?

Dan Gramza: As spune o piata emergenta. Are o vechime destul de mare pentru a ne referi la ea ca o piata de frontiera. Sfatul meu pentru o buna dezvoltare a BVB este ca managerii bursei sa priveasca situatia din punctul de vedere al investitorului strain pe care vrea sa il atraga. Ce vrea un fond de investitii strain sa vada atunci cand intra intr-o piata emergenta ? Daca ii poti oferi elementele despre care am vorbit mai devreme, sunt sigur ca acestia vor veni si in Romania.

Wall-Street.ro: Romania nu mai face parte din categoria tarilor cu „investment grade”. Cat de mult conteza acest lucru pentru investitorii straini ?

Dan Gramza: Acest fapt afecteaza dar si ajuta investitiile care vin in tara. Daca toate celelalte elemente, precum o reglementare buna, lichiditatea si un sistem fiscal bun sunt la locul lor, anumiti manageri de fond pot vedea investitiile in Romania ca pe niste oportunitati subevaluate. Evident, nu se poate nega faptul ca lipsa investment grade descurajeaza puternic intrarile de capital in tara. Totusi, nu as merge atat de departe incat sa spun ca este imposibil sa ai intrari importante de capital in lipsa acestui rating.

Wall-Street.ro:
Ce nivel minim de lichiditate cauta institutionalii despre care vorbim ?

Dan Gramza:
Este dificil de vorbit in cifre exacte. Sunt fonduri care investesc minim cateva zeci de milioane de dolari si sunt fonduri care accepta sa faca tranzactii si de cateva sute de mii. Imi aduc aminte situatia din Ecuador in 1994, unde erau doar patru actiuni intr-adevar lichide, care se tranzactionau usor si unde totusi fondurile faceau investitii. Nu conteaza neaparat cate tranzactii se fac pe zi ci cat de mare este spread-ul dintre cerere si oferta. Daca <platesc> mult pentru a intra si mult pentru a iesi, atunci probabil imi voi reduce investitia din cauza acestui risc major.

Wall-Street.ro: Cat de cunoscuta este piata romaneasca in Europa si SUA ? Sunt interesati investitorii de Romania ?

Dan Gramza:
Daca ne referim la investitorul privat din SUA, atunci cele mai mari sanse sunt ca acesta sa nici nu stie ca exista o Bursa in Romania si sa nu stie indeajuns de multe lucruri despre Romania pentru a cunoaste oportunitatile din aceasta tara. In privinta jucatorilor institutionali, Romania si bursa de aici se afla clar pe lista pietelor pe care acestia le urmaresc. Fondurile se uita la aceasta intreaga regiune datorita oportunitatilor ce se ivesc aici. Daca ma intrebati cati bani sunt acestia dispusi sa aduca in Romania, atunci as spune ca momentan nu foarte multi.

Sursa imagine:
cmegroup.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Capitala in 30 de ani | Bucuresti s-a kitschosit, dar oamenii salta orasul
Setari Cookie-uri