Bursa a scazut cu 1,05%, influentata de corectiile de pe pietele externe, insa actiunile Oltchim (OLT) au continuat sa urce puternic, cu 15%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumatate din lichiditate.

Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi sub ultimele cotatii de miercuri, iar in cazul SIF-urilor investitorii au fost precauti in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale care urma sa se propunte cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate a pragului maxim de detinere, de 1% din titluri SIF-urilor, invocata de SIF Transilvania (SIF3) intr-un proces cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Curtea Constitutionala a amanat, insa, pronuntarea unei decizii.

Informatia nu i-a influentat pe investitori, astfel ca actiunile SIF-urilor au continuat sa fie tranzactionate la preturi usor sub cotatiile de miercuri.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, inregistra un recul de 1,28%.

"Sedinta a stat sub semnul evolutiilor externe negative care au surprins piata americana, sentiment care s-a propagat si inspre investitorii autohtoni. Cotatiile celor mai importante actiuni au ramas, astfel, in teritoriu negativ, iar singura exceptie notabila a fost evolutia titlurilor Fondului Proprietatea, care au cunoscut aprecieri de-a lungul zilei in special datorita interesului crescut pe care aceste titluri l-au inregistrat in ziua anterioara, care a consemnat un volum insemnat de tranzactionare", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, potrivit Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,48% sub nivelul de miercuri.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a coborat cu 0,98%.

Actiunile Oltchim au urcat cu peste 10% inca din primele minute, iar, ulterior, si-au accelerat ascensiunea la 15%, continuand astfel linia puternic ascendenta din ultimele sedinte. La inchiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 1,322 lei si aveau al treilea rulaj din piata, de 3,8 milioane lei.

"Evolutia actiunilor Oltchim nu mai este surprinzatoare, deoarece ne-a obisnuit cu aprecieri de 15% in ultima perioada de timp", spune Chisu.

Cresterea actiunilor Oltchim vine dupa ce compania a raportat dublarea afacerilor in primul trimestru al acestui an, la 464 milioane lei, si pierderi de 20 de ori mai mici fata de primele trei luni de anul trecut. In plus, grupul german PCC, principalul actionar minoritar, a inceput sa acumuleze actiuni de pe Bursa pentru a-si consolida participatia, in vederea asigurarii unei pozitii avantajoase in viitorul proces de privatizare a companiei, si a ajuns sa detina peste 16% din titlurile Oltchim.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca detasat topul lichiditatii, cu operatiuni de 15,3 milioane lei, si au asigurat 45% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,501 lei, pret in scadere cu 0,2%.

Brokerul crede ca sedintele urmatoare vor sta tot sub semnul evolutiilor burselor externe si a unei lichiditati crescute pentru titlurile Fondului Proprietatea.

Cu putin inainte de inchidere a fost realizat un deal cu 0,04% din actiunile BRD (BRD), pentru 4,5 milioane lei. Operatiunea a fost realizata la 14,2 lei, pret cu 0,98% sub ultima cotatie de miercuri si, totodata, egal cu nivelul de pe piata principala.

Tranzactiile din piata principala cu titlurile bancii au insumat 2,9 milioane lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Moldova (SIF2) - 1,6 milioane lei, Azomures (AZO) - 1,2 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei si SIF Oltenia (SIF5) - 1,1 milioane lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile corectii de la aceste segment al pietei, de 2,6% si, respectiv, de 2,4%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 252.000 de lei, valoare de peste cinci ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 1,3 milioane lei.

Titlurile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 34.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,36%, la 0,327 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea relansarii economice globale, in urma unor date economice slabe in SUA. Corectii, de cel mult 0,6%, erau inregistrate si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri