Bursa a crescut foarte usor, cu 0,16%, intr-o piata apatica si in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 62% din rulaj, iar titlurile Oltchim (OLT) au oscilat in ultima ora intre un plus de peste 9% si o corectie de pana la 5%, scrie Mediafax.
Actiunile combinatului chimic au urcat cu peste 10% chiar din primele minute, speculatorii continuand sa reactioneze la informatiile privind achizitiile de titluri Oltchim realizate in ultima luna de unul dintre principalii actionari minoritari, compania germana PCC. PCC a ajuns sa detina aproximativ 16,5% din titlurile Oltchim.

Intre orele 15:32 si 15:50 actiunile combinatului au inregistrat oscilatii semnificative, coborand cu 4,7% de la un castig de 9,3%, pentru ca apoi sa treaca din nou pe crestere de peste 9%. Oscilatiile au venit in cadrul unor tranzactii in valoare cumulata de aproximativ 300.000 de lei, adica din rulajul sedintei.

Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat vizibil, astfel ca ultima tranzactie a fost realizata la 1,331 lei, pret cu doar 0,68% peste nivelul de joi. De la finalul lunii aprilie actiunile Oltchim au crescut continuu, pretul majorandu-se de 3,2 ori, de la 0,4166 lei.

Operatiunile de astazi cu actiunile combinatului au consemnat un rulaj de 2,3 milioane lei.

"Acum se misca actiunile pentru care au aparut stiri, gen Oltchim si Fondul Proprietatea, companii unde este ceva «cald». Volumele pe majoritatea actiunilor sunt in scadere inca de dupa trecerea datei de ex-dividend, pentru ca atunci fiecare investitor a luat o pozitie, fie a vandut dupa ce a luat dividendul, fie a intrat long si acum asteapta. Deoarece nu au mai aparut stiri care sa miste actiunile respective, investitorii au ramas cam pe ce pozitii au luat atunci. Astfel, nu ai nici oameni dispusi sa vanda, dar nici pe partea de cumparare nu este un interes ridicat", a declarat Andrei Ciubotaru, seful departamentului de brokeraj al Tradeville.

Brokerul considera ca un alt factor pentru prudenta investitorilor este reprezentat de variatiile foarte usoare inregistrate in SUA in ultimele doua luni de indicele Dow Jones Industrial Average.

"Vara trecuta a fost destul de agitata la americani, iar daca scenariul se va relua si in acest an probabil ca vom vedea si pe piata locala volume mai mari. Daca vor fi depasite in jos nivelurile minime din ultima perioada atinse in urma cu doua saptamani este posibil ca unii investitori care au intrat long sa vrea sa iasa dupa unele actiuni. Totusi, daca nu vom asista la miscari importante pe piata din SUA, sansele sa vedem rulaje mai ridicate in perioada de vara cred ca vor fi de 50%-50%", a mai spus Ciubotaru.

La finalul sedintei, transferurile cu cele mai lichide zece actiuni, a caror evolutie este analizata de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,5% peste nivelul de joi.

Variatii usoare au consemnat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel ca indicele BET-FI a coborat cu 0,87%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,49%.
Rulajul pietei actiunilor, 33,6 milioane lei (8,1 milioane euro), a fost cu putin mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor din sedinta precedenta, de 34,3 milioane lei (8,3 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 20,8 milioane lei, si au asigurat 62% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,5005 lei, pret in scadere cu numai 0,1%.

"Pretul de 0,5 lei este ca un magnet si asta atrage in continuare investitorii, pentru ca este pretul la care se tranzactionau titlurile Fondului inainte de listare. Un alt motiv pentru interesul mai ridicat este reprezentat de informatiile ca statul a pierdut controlul la Fond, iar aceasta este o stire pozitiva", a mai spus brokerul de la Tradeville.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 0,8%, investitorii reactionand negativ la unele date sub asteptari privind piata muncii din SUA. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii usoare, de cel mult 2,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri