Ce vrei sa stii despre investitia la Bursa

10 Iunie 2011 / 12:00 - 14:00


35 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru astazi, 10 iunie 2011, este “Ce vrei sa stii despre investitia la Bursa”.

Pe parcurcul ultimelor saptamani, Wall-Street.ro, in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, a derulat proiectul editorial de educatie bursiera „Primii pasi spre investitia la bursa”. Dupa mai mult de 10 articole, analize si interviuri pe aceasta tema, va invitam sa adresati intrebarile dumneavoastra celor doi specialisti invitati in redactie.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, si Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, vor discuta in direct impreuna cu cititorii Wall-Street.ro despre oportunitatea investitiei pe piata de capital si vor raspunde intrebarilor pe aceasta tema.

Dezbaterea s-a incheiat.

Invitatii pe tema "Ce vrei sa stii despre investitia la Bursa"

  • Valentin IONESCU Valentin IONESCU Bursa de Valori Bucuresti
  • Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN BVB

Dezbateri pe tema: Ce vrei sa stii despre investitia la Bursa


Credeti ca "obsesia" pentru fenomentul corelatiilor pietei, in special pentru bursa americana, e productiva pentru educatia pe termen lung a investitorului autohton? E drept, un trader trebuie sa tina cont de context, insa de aici si pana la a prelungi orarul de tranzactionare special pentru "corelationisti", e cale lunga. Sa admitem ca indicii americani deschid pe minus. Eu, "corelationistul", vand la BVB. Dupa ora 23 constat ca DJI, S&P si Nasdaq au inchis de fapt cu cresteri. La ce mi-au folosit cele 15 minute in care ambele piete (RO si SUA) au functionat in paralel?! Cred ca de la americani ar trebui sa "importam" educatia investitionala, nu cotatiile timp de 15 minute.

D D / 10 Iunie 2011 ora 13:39
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:46
Corect, trebuie sa importam educatia investitionala + chiar eu sunt un produs de import, am studiat managementul portofoliului in SUA.
Bursa fiind o companie privata, din perspectiva mea, trebuie sa creez plus valoare pentru actionari, dar, in acelasi timp, sa cresc si lichiditatea pietei. Aceasta prelungire de program de 15 minute, per ansamblu va duce la cresterea lichiditatii medii cu aproximativ 2%, in momentul de fata. De asemenea, aceste 15 minute sunt necesare in primul rand investitorilor institutionali care vor sa intre intr-o pozitie sau sa iasa, in functiile de cotatiile de peste Ocean.
De asemenea, extinderea programului de tranzactionare ne+a fost solicitata si de catre fonduri de investitii din afara Romaniei, care doreau sa ne aliniem la Bursele Europei Centrale ca program de tranzactionare. In acest moment, nu a fost posibila extinderea cu mai mult de 15 minute, din cauza ca Depozitarul Central este strict legat de decontarea din sistemul bancar si care nu se putea face peste ora 16.45. Ar fi existat o solutie, ca toate tranzactiile incheiate dupa 16-45 sa fie decontate in T+4, dar in momentul de fata nu permite regulamentul.

Sunt in asteptarea de a primi actiuni la FP ca despagubire pentru 18 ha padure . Va rog sa-mi dati un sfat cum ar trebui sa procedez ca sa pot beneficia de aceasta despagubire in mod cat mai avantajos . Cu respect C.V.

vasile cega / 10 Iunie 2011 ora 13:22
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:28
In primul rand, va recomand sa aveti rabdare. In al doilea rand, dupa ce le+ati primit, va recomand sa nu le vindeti imediat. Multi din cei apropiati va vor recomanda sa scapati repede de aceste actiuni. Poate ar fi bine sa nu ii ascultati. Mai mult de atat nu va pot recomanda.
Procesul de despagubire in sine tine de stat.

BVB are un sistem API sau FIX Protocal pt ca un trader sa poata tranzactiona automat ? Daca are , transmisia de date este suficient de rapida ?

Ovidiu Racorean / 10 Iunie 2011 ora 12:52
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:14
Da, avem Gateway, FIX Protocol si transmisia este suficient de rapida. Sistemele de tranyactionare a intermediarilor se pot acomoda sistemelor de tranzactionare a Bursei. La acest link aveti date despre ARENA XT, sistem pe care il puteti folosi de oriunde, daca sunteti clientul unui intermediar, sau din birou daca sunteti trader.

Cat timp credeti ca trebuie, un viitor investitor la bursa, sa tranzactioneze pe un cont demo inainte de a face pasul spre bani reali? Cum credeti ca ar trebui sa faca primii pasi odata ce incepe sa joace pe bani reali? SI nu in ultimul rand, care este cea mai buna carte (sau carti) de specialitate pe care un viiotr broker trebuie sa o cunoasca?

Dani / 10 Iunie 2011 ora 12:28
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:48
Am studiat fenomenul pe marketmaker.ro. Au fost persoane care dupa trei luni de cont demo au trecut direct la tranzactionare reala si au facut-o cu mare succes. Daca ati avut tangenta cu lumea financiara puteti incepe cu sume mici. Eu personal am deschis direct un cont real cu o suma minima si nu ascund faptul ca experienta bursiera am castigat-o in ani buni. Cel mai greu este sa accepti prima pierdere. Toti trecem prin asta. Diferenta vine din cei care reusesc sa invete din propriile greseli. Legat de carti gasiti foarte greu in Romania asemenea lucrari. Pentru un incepator recomand Ghidul Investitorului. Contactati-ma la adresa adilupsanintercapital.ro si va pot face rost de un exemplar. Eu personal imi comand si astazi carti de specialitate pe www.amazon.com

Sunt permise tranzactiile in marja?

Marin Ion / 10 Iunie 2011 ora 12:27
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:54
Da.

buna ziua o intrebare simpla - wall-street sa faca un scenariu al unui presupus investitor incepator, cu toti pasii care trebuie facuti in investirea la bursa BVB? va multumesc.respect p.s. puneti va rog si riscurile cele mai mari care pot aparea, si regulile stricte care trebuiesc urmate!! (un fel de biblie pt. investitori sa-i zicem asa)

florin bobo / 10 Iunie 2011 ora 12:21
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:12
Inainte de a construi un scenariu, trebuie stabilit profilul fiecarui individ care inseamna - aversiunea la risc, resursele disponibile, orizontul de timp etc.
Dar orice investitor, inainte de toate lucrurile acestea, trebuie sa faca primul pas - sa contacteze brokeri pentru a se consulta in vederea inceperii unei investitii.
Sfatul meu, indiferent de profilul dumnevoastra, este sa incepeti cu pasi mici si cu produse mai putin riscante, pana va familiarizati cu piata.
La acest link puteti gasi informatii care v-ar putea ghida - http://bvb.ro/InvestorCenter/InvestorGuide.aspx.
Dar acestea sunt informatii generale, decizia investitionala trebuie sa o luati impreuna cu brokerul dumneavoastra.


Ce sanctiuni aplica CNVM-ul pentru protejarea micilor actionari fata de majoritarii care nu fac oferte de preluare la atingerea anumitor praguri de detinere?

Emilian Rada / 10 Iunie 2011 ora 12:17
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:16
Sanctiunile sunt de natura pecuniara prin obligarea emitentului de a plati penalizari financiare in limita cadrului legislativ.

Vreau sa invat sa joc la Bursa si sa investesc un actiuni. Ma intereseaza metoda online de a face asta. Este buna, este sigura...orice informatie si legatura. Multumesc

Catalin Ionescu / 10 Iunie 2011 ora 11:53
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:37
Este un moment foarte bun sa investiti. Un asemenea moment vine de max. 2 ori in viata unui investitor. Va recomand varianta online chiar daca la inceput va va fi mult mai greu sa intelegeti mecanismul pietei de capital. Cei mai sofisticati investitori saunt cei care isi fac tranzactiile fara consultanta brokerului in conditiile in care aloca resurse pesonale importante pentru a intelege fenomenul bursier.

Face BVB lobby politic- intens- pentru atragerea marilor firme de stat la cota bursei? Dar ce masuri se intreprind pentru atragerea unor mari firme private romanesti? Ce masuri ia BVB pentru respectarea legilor pietei de capital de catre emitenti/actionari majoritari ai unor emitenti, in situatia in care CNVM nu reuseste sa-si impuna deciziile asupra acestora? (cazul OP obligatorii de preluare)

Berar C. Lucian / 10 Iunie 2011 ora 11:44
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:42
Nu este suficient un singur lobby. Si am sa dau un exemplu foarte recent. Desi Erste este obligata contractual sa listeze BCR-ul si in conditiile in care un SIF a initiat actiuni juridice in acest sens, n-am auzit si alte voci de sustinere. Ca si cum listarea BCR ar avantaja un singur investitor. Imaturitatea noastra ne face sa nu intelem ca putem opta intre o placinta foarte mica care este doar a mea si una cu mult mai mare pe care o pot impartii si cu altii. Este un prag de care deocamdata nu putem trece din pacate. Asa ca se mai vorbim de lobby. Politicienii oricum nu inteleg prea multe cu expeptia conceptului de putere iar noi nu suntem capabili sa le deschidem orizonturile...

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:08
Da, BVB face lobby pe langa institutiile statului dar nu este factorul de decizie. Am semnat protocol de colaborare cu cei de la OPSPI, din cadrul Ministerului Economiei, am avut intalniri si cu Ministerul Transporturilor si am trimis scrisori de sustinere a pietei de capital chiar si la presedintie. De asemenea, am avut intalniri pe aceasta tema si cu consilierii premierului Emil Boc. Tot ce am incercat noi sa aratam in aceste demersuri nu a fost decat faptul ca statul are numai de castigat din vanzarea unor pachete pe piata de capital. Nu trebuie sa vanda companiile, ci doar un pachet de 15-20%. In felul acesta atrage sume necesare investitiilor in economie, isi pastreaza constrolul si responsabilizeaza managerii acelor companii de stat.
Pentru atragerea companiilor private, am demarat road-show-uri in tara si intalniri individuale cu diverse companii. Avem cateva feedback-uri pozitive si cateva proiecte in derulare (pregatiri in vederea listarii) dar acest proces este de lunga durata.
BVB ia masurile in limita competentelor sale, ca operator de piata. CNVM-ul este cel care reglementeaza piata si vegheaza la respectarea legilor pietei de capital.



Cum comentati, ca opinie personala, aptetenta romanilor pentru discutii despre crize, dezastre si falimente, dublata de absenta unui discurs constructiv? De ce tind romanii sa fie obsedati de "cine cumpara/vinde" actiuni si par a ignora "ce se cumpara/vinde", adica afacerea in sine? @Domnului Valentin Ionescu: Din experienta dvs. pe pietele internationale, cum difera profilul investitorului ceh, de exemplu, de cel al investitorului roman?

D D / 10 Iunie 2011 ora 11:05
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:53
Prin definitie avem o mentalitate superficiala. Suntem experti in toate dar de fapt nu stim aproape nimic. Avem astazi o tabloidizare excesiva pentru ca asta ne place. Cand noi astazi vorbim de criza de la margine altii stiu sa foloasca oportunitatille. Au fost brokeri care au avertizat in 2007 perspectiva unei crize majore. Culmea aceiasi brokeri vorbesc de opertunitati astazi. Credeti ca ii asculta multi? Cu siguranta nu... Ramanem la tabloidizare.

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:00
Ma bucur ca imi puneti aceasta intrebare, tocmai ce spuneti dumneavoastra in curpinsul ei afecteaza societatea romaneasca, per ansamblu. Din pacate, si piata romaneasca face parte din societatea romaneasca. Suntem predispusi la a ne uita la ce fac vecinii, prietenii, ne bucuram daca nu le merge bine sau daca o dau in bara. In cazul in care cineva doreste sa construiasca, avem tendinta de a ii pune bete in roate, mai ales acolo une nu am reusit noi.
Profilul investitorului ceh sau austriac este urmatorul - un om simplu, corect, organizat, care are un plan pe care il urmeaza pana la capat. Daca are un portofoliu considerabil, nu face caz de acest lucru (asa cum facem noi, romanii) si nici nu isi cumpara ultimul model de masina. Construirea unei plus-valori pe termen lung este prioritara pentru ei, impreuna cu lasarea unei mosteniri celor care ii urmeaza.

exista un plan de a putea fi micsorate sumele de intrare la bursa - ? pana la ce suma ? eu as merge chiar pana la 10 euro -dar nu ma intreaba nimeni -asa ca astept raspuns de la dv

Costel Dinu / 10 Iunie 2011 ora 11:03
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:57
Din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa existe o suma minima de intrare la bursa, dar aici depinde de fiecare intermediar. brokerii care lucreaza cu clienti institutionali, in general, pun limite de intrare mai mari pentru clientii de retail. Sfatul meu este sa va orientati catre brokerii care sunt focusati mai mult pe retail si care ofera si platforme online.

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:57
Brokerii isi stabioesc sumele minime de deschidere cont. Cum ar fi sa ma duc la un chiosc si sa cer un sfert de cola? Penru sume mici va recomand varianta online de tranzactionare si brokeri care au asmenea limite de tranzactionare.

Unde pot face un curs de agent de bursa(broker) si apoi sa fiu angajat?

ROMEO / 10 Iunie 2011 ora 11:01
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:03
Urmariti site+ul www.asociatiabrokerilor.ro unde puteti afla cand se tin asemenea cursuri. Obtinerea atestatului nu este o garantie ca va si angajati.

pot incheia contracte cu 2 sau mai multi brokeri? si pot rezilia daca ma razgandesc?

bianca stan / 10 Iunie 2011 ora 10:30
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:55
Da, se pot incheia contracte cu mai multi brokeri si se pot rezilia oricand. Chiar este recomandabil ca inaintea inceperii unei investitii pe bursa sa se discute cu mai multi intermediari, pentru a se consulta mai multe opinii.

1. Ce asteptari trebuie sa am de la broker ? Imi poate da sfaturi pe termen lung sau scurt sau brokerul e doar un "data entry", introducand in piata ordinele date de mine ? 2.Pentru banii pastrati in cont la broker si nealocati inca nu ar fi corect sa primesc o dobanda "la vedere" ? 3.Brokerul nu poate fi imputernicit sa preia toate dividendele ca sa nu fac drumuri pe la toate bancile ? 4. Care sunt riscurile/asigurarile pentru investitor daca brokerul falimenteaza ? ma refer la actiuni si la sumele din cont nealocate. 5. Cum se declara si impoziteaza castigurile ?

Octavian Badescu / 10 Iunie 2011 ora 10:14
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:35
1. Sunt brokeri care doar intermediaza tranzactii si care va pot ghida in investitiile pe care vreti sa le faceti (sa va dea informatiile necesare despre investitiile dumnevoastra si sa va tina la curent cu toate noutatile din piata, legate de portofoliul dvs, decizia finala fiind la dumneavoastra).
Sunt brokeri care fac administrare de portofoliu si care, cu imputernicire de la dvs, va pot construi un portofoliu discretionar. Dar chiar si in acest caz, recomandarea mea este sa va urmariti indeaproape investitiile. Mai exista o diferenta intre cei doi brokeri, primul va percepe un simplu comision, in timp ce al doilea, in mod normal, percepe comision mai mare sau legat de performanta.
3. Impreuna cu Depozitarul Central, BVB a implementat plata dividendelor de catre intermediari, ca alternativa la drumurile la banci. Intermediarul trebuie sa semneze un contract cu Depozitarul.
4. Riscurile daca brokerul falimenteaza sunt reduse, ptr ca exista fondul de compensare a investitorilor, la care fiecare intermediar are o contributie proportionala cu numar de clienti si portofoliul mediu.
5. Se declara trimestrial la Administratia Financiara si se impoziteaza cu 16% (este in vigoare din vara anului trecut).

Cine se ocupa cu elaborarea de statistici pe sectoare, BVB sau broker-ul? De asemenea, cum poate contribui un broker pentru unei a ajuta luarea unei decizii de investitii?

Alex R / 10 Iunie 2011 ora 09:50
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:54
Si BVB si intermediarii. Pe site-ul bursei, www.bvb.ro, exista o sectiune unde se pot vedea diferite statistici. Nu stiu daca Bursa acopera toate statisticile necesare unor investitori, dar cu informatiile care exista pe site se pot face si alt gen de statistici de catre intermediari sau chiar investitori.

Pentru calculalrea materiei impozabile,este necesar doar a se adauga veniturile obtinute din plus-ul de valoare al actiunilor + dividendele ale caror materie impozabila nu a fost oprita la sursa? Cum ramane cu pierderile suferite? sunt considerate cheltuieli deductibile? Ce cheltuieli deductibile exista?Va multumesc anticipat.

Alex R / 10 Iunie 2011 ora 09:46
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:05
Va recomand sa luati legatura cu un consultant fiscal pentru acest gen de probleme.

Cum comentati urmatoarea fraza? " Concursul Loto este facut sa ia banii la prosti,in timp ce Bursa e facuta sa ia banii la oamenii care se cred inteligenti"

grobari / 10 Iunie 2011 ora 09:39
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:52
A nu se confunda Bursa cu un casino, consurs loto sau piata forex. La bursa, daca iti diversifici investitia pe mai multe instrumente nu ai cum sa iti pierzi toti banii. Mai mult, daca ai un plan de investitii pe care il urmaresti constant, poti castiga mai mult decat dobanda bancara. Bineinteles, orice investitie comporta un risc, depinde de noi sa il minimizam.

Credeti ca rulajele si numarul investitorilor de pe BVB pot creste semnificativ atat timp cat veniturile pe cap de locuitor in romania sunt printre cele mai mici din europa ? Tot vorbim de SUA sau tarile din vest, dar de ce nu se spune ca acolo veniturile pe cap de locuitor sunt si de 10 ori mai mari decat in romania. Cand la noi un salariu BUN este 800 euro, este si logic ca grosul populatiei sa nu isi permita sa riste bani pe bursa. Si eu daca as avea un salariu de 5000 de euro as investi fara probleme un 30000 pe BVB.

Andrei Firea / 10 Iunie 2011 ora 09:27
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:50
Ce se intampla in SUA tine si de venitul pe cap de locuitor, dar si de lunga istorie a pietei de capital si a gradului de educare a populatiei, in sensul diversificarii economiilor si a investitiilor pe termen mediu si lung pe care le fac ei. In Romania, numarul de investitori este foarte mic pentru ca nu exista o educatie financiara, o cultura investitionala pe termen mediu si lung. Noi ne dorim, in general, sa castigam repede si mult, si de cele mai multe ori pierdem. A se vedea Caritas, FNI etc.

Realist vorbind, credeti ca bursa din polonia poate sa fie prinsa din urma de alte burse din centrul/estul europei in urmatorii 40 de ani ?

Mandea / 10 Iunie 2011 ora 08:03
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:34
Depinde in primul rand de comunitatea brokerilor. Care sunt tintele noastre? Din pacate marea majoritate din noi am avut alte preocupari in anii postdecembristi. Personal cred ca da, poate chiar mai repede, hai sa zicem 10 ani, dar vor fi foarte foarte multe de facut. Si poate un prim pas ar fi acela sa nu-i mai acuzam pe altii de neputinta pietei noastre. 

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:47
Realist vorbind, nu cred ca am un raspuns la intrebarea aceasta, dar ce pot sa va spun este ca BVB poate prinde din urma Budapesta si Praga si chiar le poate depasi in urmatorii 2-3 ani. In Polonia, statul a avut un rol major in dezvoltarea bursei, lucru care inca nu se intampla in Romania.

Daca imi deschid un cont la o firma de brokeraj cu 20.000 de lei si cumpar actiuni de doar 5.000 de lei pe care le mentin ani la randul (fara sa vand/fara sa cumpar altele) primesc dobanda pentru restul banilor din cont sau acei 15.000 lei raman acolo pana decid sa ii retrag sau sa cumpar alte actiuni ?

Robert / 10 Iunie 2011 ora 00:10
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:09
Daca deschideti un cont la Intercapital da. Cash-ul poate fi transferat in fondul monetar iFond administrat de Intercapital. Atentie, nu toate casele de brokeraj ofera acest gen de bonificare.

Robert Robert 10 Iunie 2011 ora 13:20
Si din iFond pot iesi oricand fara penalizari ? Mai exact, am portofoliul de 20k despre care vorbeam. Cumpar actiuni de 5k. Restul banilor vreau practic sa ii pastrez pentru (ceea ce eu as considera) oportunitati. Mut restul de 15k in iFond asa cum ati spus. Peste 6 luni (de exemplu) gasesc o asa zisa oportunitate si vreau sa cumpar repede actiuni de 10k. Ma va costa ceva sa scot acei bani din iFond ?

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:26
iFond Monetar a fost construit special pentru acest gen de operatiuni. Nu exista dobanda penalizatoare. Puteti face acest gen de operatiuni fara niciun cost. Pe de alta parte, trebuie sa aveti in vedere faptul ca dobanda curenta la acest fond este usor sub dobanzile pasive oferite de banci la depozitele monetare. Aceste lichiditati stau in cele mai lichidele instrumente monetare. Mai aveti un avantaj - decontarea la Bursa este in T+3. In ktrade, alimentarea contului pentru actiunile pe care le+ati cumparat astazi, le acoperiti cu retragerea de numerar din iFond Monetar in T+3. Pentru mai multe informatii, consultati ktrade.ro.

- Valentin Ionescu: Investiti pe BVB? Ce valoare are portofoliul si cati bani ati castigat sau pierdut pana acum ? Aceeasi intrebare si pentru Adrian Lupsan + cati investitori noi se "curata" in primele 2-3 luni de cand incep sa se tranzactioneze?

mm / 9 Iunie 2011 ora 23:59
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:46
Am investit in mod curent pana acm fost numit in aceasta pozitie. In momentul de fata nu mai fac investitii pe bursa, datorita faptului ca am acces la informatii confidentiale. Desi nu este interzis, nu vreau sa se interpreteze.
Ca sa va raspund si la a doua intrebare, daca intri pe BVB cu un plan bine fundamentat, nu ai cum sa "te cureti". Astfel de lucruri se intampla pe piata forex.

Care este suma minima pe care pot sa o investesc pe Bursa? La intercapital de exemplu.

Cristi / 9 Iunie 2011 ora 23:54
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:07
La Intercapital 3500 lei pentru varianta online si respectiv 10000 lei pentru cont asistat de broker.

Doua intrebari de incepator: Cum ajung banii de la mine pe bursa si de pe Bursa in buzunarul meu ? Ma refer la procesul efectiv. Presupun ca imi deschid un cont in care depun banii la broker, dar mai departe ce se intampla ? Actiunile ajung vreodata fizic in posesia mea sau totul este in sistemul electronic al brokerului?

R.B. / 9 Iunie 2011 ora 17:35
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:13
Imaginati-va un cont bancar care mai opereaza o inregistare. In baza unei decizii cash-ul devine detinere de actiune sa zicem 10000 lei devin actiuni la BRD. Ulterior le puteti vinde la un pret mai bun dupa care va retrageti banii de la broker. Toate aceste operatiuni se fac electronic al brokerului care obligatia de a va notifica in permanenta asupra tuturor operatiunilor. Actiunile romanesti sunt dematerializate nu aveti cum sa le detineti fizic.

D D D D 10 Iunie 2011 ora 13:36
Cred ca poate obtine un extras de cont, o hartie (suport fizic) care sa-i garanteze ca are, intr-adevar, acele actiuni.

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:37
Extrasul de cont se poate elibera de broker iar ca o masura suplimentara, in cazul in care aveti dubii ca brokerul respectiv este serios, un extras suplimentar se poate elibera si de la Depozitarul Central.

Care este suma pe care un student ar trebui sa o investeasca pe BVB avand in vedere ca primeste de la parinti 200 LEI pe luna ?

ada / 9 Iunie 2011 ora 17:13
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:01
Si eu am fost student. La primul job si la prima salarizare am inceput sa fac economii. Pana am inceput sa strang o suma rezonabila i+am tinut la un fond mutual. Primele tranzactii la bursa mi+au adus pierderi. Si credeti+ma ca nimeni nu incepe la bursa cu sume mari. Important este cat de mult va doriti sa fiti investitor la bursa.

Am inteles ca investitorii pe bursa trebuie sa isi trimita in fiecare trimestru (+ la sfarsitul anului) fisa cu veniturile realizate din tranzactii pt plata impozitului. Este adevarat ? A cerut cineva/se fac demersuri pentru simplificarea acestui proces ? de ce nu se trimit direct de la broker, care oricum are evidenta tranzactiilor facute de un investitor ? m-am gandit la inceputul anului sa cumpar actiuni, dar cand am auzit de hartogarie in plus am spus mai bine nu

Conu` / 9 Iunie 2011 ora 15:39
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:24
Este adevarat, dar acest lucru nu tine de comunitatea brokerilor, ci de Fisc. De aceeasi problema ma lovesc si eu personal.

Cum putem avea incredere in evaluarile contabile ale activelor? Spre exemplu, bunurile scoase la licitatie de catre banci, desi erau considerate ca oferite spre vanzare cu discount-uri de 20-30% fata de valoarea de piata, adevarul e ca aveau aproximativ pretul pietei, iar uneori erau chiar mai sumpe decat cele oferite pe piata. Acest lucru ma face sa ma intreb daca modul in care sunt evaluate activele in contabilitatea intreprinderilor este la pretul real al pietei. Care este, de obicei, diferenta dintre evaluarea contabila a unui activ si pretul real al acestuia?

Alex R / 8 Iunie 2011 ora 18:57
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:23
Evaluarea contabila poate fi arma unui evaluator foarte bun care cunoaste foarte bine legislatia in domeniu. Valoarea reala este data de piata. Pentru mine, personal, valoarea reala este elementul cel mai important. Valoarea contabila poate fi doar un reper.

Ce demersuri CONCRETE a facut bursa, respectiv comunitatea brokerilor, pentru usurarea mecanismului investitiei la bursa pentru romani? E cunoscut faptul ca un investitor e obligat sa faca 5 drumuri pe an la Administratia Financiara, respectiv sa intocmeasca si sa trimita (prin posta) declaratii de venit. Nu e tocmai atractiva aceasta perspectiva pentru un eventual nou investitor, desi e mult mai comod pentru intermediari, care nu trebuie decat sa trimita un mail catre client cu fisa de portofoliu. Primeaza confortul SSIF-urilor si deci eficienta lor economica in raport cu interesul investitorului? Oare n-ar fi mai buna varianta cu mai multa munca si mai multi clienti?

D D / 8 Iunie 2011 ora 13:03
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 13:19
Daca va referiti strict la ce tine de BVB, noi am creat facilitati intermediarilor prin oferirea de discounturi pe diferite produse si care ar trebui sa se concretizeze intr+un comision mai mic la clientul final. Referitor la fiscalitatea greoaie pentru piata de capital, in stadiul in care este acum, noi am facut demersuri catre institutiile statului, atat directe cat si in media, in vederea revenirii la impozitul de 1% la detinerile mai mari de un an, tocmai ptr a stimula investitia pe termen mediu si lung si pentru simplificarea procedurilor de depunere a documentatiei la Administratia Fiscala.
Cea mai buna varianta ar fi ca eficienta sa existe si la nivelul intermediarilor si la niveul institutiilor de stat, astfel incat clientul sa fie multumit.

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 13:22
Va contrazic partial. SSIF-urile au tot interesul sa aiba opreasca la sursa impozitul. Pentru aceste operatiuni lucreaza calculatoarele. Nu genereaza resurse umane. Nu va ascund ca este si mult mai sigura inclusiv pentru colectarea veniturilor la buget. Din pacate aceleasi "genii" din Adm. Financiara care au inventat si vor mai inventa tot felul de impozite au avut "inspiratia" sa loveasca si aici. Sper si eu personal sa se revina la forma veche.

Avem bursa in Romania asa cum ar trebui sa fie intr-o tara Europeana cu aspiratii inalte? Daca da, cum ne situam fata de ceilalti? Daca nu, cine este raspunzator pentru esec? Multumesc.

investor / 8 Iunie 2011 ora 12:53
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:21
Capitalizarea Poloniei este aproximativ de 220 mld. euro. Bursa Turciei are o capitalizare de aproximativ 300 mld dolari. Cum ar fi ca Bursa romaneasca sa aiba o capitalizare de 350 mld euro? Imaginati-va ca in perioada interbelica aici era pozitionata Bursa romaneasca - era cea mai mare din regiune iar leul romaneasc era printre putinele valute convertibile in aur si listat direct la Londra. Din pacate, marea problema ramane cultura investitionala. Si nu se refera doar la piata de capital, ci la serviciile financiare in general. Avem cea mai scumpa piata bancara iar emisiunea de eurobonduri facuta zilele acestea are o scadenta de doar 5 ani. Si asta spune mult despre unde ne pozitionam noi acum.
Incepand de la politicieni, cu totii suntem raspunzatori.

Credeti ca asocierea cu persoane publice, de tipul Tudor Chirila, ajuta la cresterea popularitatii si interesului pentru Bursa?

Alina / 8 Iunie 2011 ora 12:53
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:42
Da, cred ca ajuta. Tudor Chirila este o persoana populara in randul targetului nostru pentru investitia la Bursa - tinerii cu o educatie medie si peste medie. De asemenea, Tudor Chirila nu este numai artist, ci si investitor in piata de capital. Este un mix care favorizat alegerea sa pentru aceasta campanie. Dovada ca dupa primele zile de la inceperea campaniei, s-a vorbit despre bursa pe diverse canale in care, pana acum, bursa nu ar fi aparut.

Care sunt cele mai mici comisioane de tranzactionare in Romania?

Robert / 8 Iunie 2011 ora 00:54
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:18
Luati legatura cu cele mai importante case de brokeraj si puteti identifica singur. Trebuie sa aveti in vedere ca suma pe care o alocati in piata este cel mai important element. Costurile pe care un broker le are cu cele mai importante institutii, CNVM, BVB etc, sunt in zona lui 0,2 - 0,25, de la care pleaca comisionul brokerului. Atunci cand aleg serviciile cele mai ieftine, sunt convins ca nu ma pot astepta si la o calitate a acestora, mai ales in Romania. Nu e un critriu important pentru mine.

1. Ce parere aveti despre activele detinute de SIF-uri?In afara de detinerile la banci de care se pare ca vor sa scape cat de curand, au SIF-urile alte active cu adevarat capabile sa genereze profit pe termen lung? 2. Unde credeti ca ar trebui sa investeasca SIF-urile banii in caz ca isi vor vinde detinerile la BCR? 3. Credeti ca ar putea exista un scenariu precum Wall Street filmul, varianta anilor 80, in care actionari mari care ar acumula zeci de procente la SIF-uri ( in cazul liberalizarii pragului de detinere) ar vota in masa pentru distribuirea sumelor obtinute de SIF-uri (din vanzarea activelor) catre actionari si astfel ar "pradui" societatea ?

David / 7 Iunie 2011 ora 23:11
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:15
1. Aveti dreptate, cele mai bune active ale SIF-urilor raman bancile. Tine foarte mult de managementul administratorilor. Singura exceptie notabila pe care am remarcat-o a fost SIF Moldova, singurul care a observat oportunitatea FP inca de acum doi ani. Acesta este si motivul ptr care a evoluat diferit de celelalte SIF-uri. Daca administratorii vor face ce au facut si pana acum, vor ramane fara banci si ne putem apropia de scenariul pe care l-ati precizat la punctul 3.
2. Avem o serie de sectoare interesante - IT, servicii, energie etc. Cum se face ca sectorul de private equity identifica usor oportunitati pe piata romaneasca? La SIF-uri se pare ca este mult mai complicat, cu mici exceptii.

@ Valentin Ionescu 1. Considerati ca intreprinzatorii si-au schimbat perceptia despre rolul principal al bursei de valori, datorita recesiunii economice ? 2. Se observa o inclinare a acestora catre bursa de valori, in defavoarea accesari finantarii prin creditare ?

Robert Costache / 7 Iunie 2011 ora 23:10
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:35
1. Nu se poate spune ca si-au schimbat perceptia, dar avand in vedere eforturile noastre din ultimele 7 luni, se observa o imbunatatire a perceptiei lor vizavi de piata de capital ca alternativa de finantare. Perceptia nu se poate schimba peste noapte intr-o tara in care toate companiile s-au finantat, pe langa resursele proprii, prin clasicul imprumut bancar. Aici, institutiile statului ar trebui sa aiba un rol important si chiar statul sa dea exemplu finantandu-se prin piata de capital (a se vedea succesul bursei poloneze).
In ultimele luni, BVB a desfasurat o campanie sustinuta in vederea educarii companiilor pentru finantarea prin bursa, in diferite orase din tara. De asemenea, a venit in sprijinul IMM-urilor, prin crearea sistemului ATS, care permite finantarea prin piata de capital a oricarei companii, de orice marime, la costuri minime si in perioada de timp necesara listarii foarte redusa.

Credeti ca dupa ce Curtea Constitutionala va da verdictul pe 16 iunie, se va schimba pragul de detinere la SIF-uri pana la sfarsitul acestui an? De ce SIF-urile difera din acest punct de vedere de FP?

dogan chelmambet / 7 Iunie 2011 ora 22:28
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:12
Pentru ca avem inca o piata imatura in care, din pacate, interesul actionarului este pe ultimul loc. Venirea Franklin Templeton in Romania va schimba cu siguranta perceptia privind pragul de detinere. Mi-e greu sa cred ca peste doi ani, cand la FP vom avea o guvernanta corporativa, dinastii pe care le stim cu totii vor mai domina piata.

De ce la ora actuala nu sunt realizate cursuri initiere in piata de capital in fiecare oras din Romania? Caravane? Totul accesibil deschis spre populatie? De ce nu se inainteaza spre guvern o cerere de modificare a formei de raportare a impozitului pe bursa la ora actuala investitorul este nevoit sa mearga sau sa trimita prin posta la finante acele rapoarte de ce nu se poat face centralizat intr-o baza de date de la broker acest lucru? Ce face statul in a sprijini investia bursiera? Cand vom trece de la specula cu actiuni la o piata de investitii pe termene lungi si realmente sa vedem jucatori straini in piata care genereaza volume de tranzactionare reale? probabil ca doar atunci cand noi vom fi user friendly si vom sti sa comunicam atat ca si piata cat si ca si mediu politic ceea ce suntem ce vrem sa devenim etc

Radu Govor / 7 Iunie 2011 ora 17:12
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 10 Iunie 2011 ora 12:31
BVB a organizat in ultimele saptamani intalniri cu intermediarii din tara si cu clientii lor in vederea prezentarii produselor disponibile la Bursa. Am ajuns in diferite colturi din tara, cum ar fi in Bucovina, Galati, Constanta, Iasi, Timisoara, Focsani. Aici Bursa are nevoie de sprijinul intermediarilor pentru a avea contact cu clientul final. Dar, in urmatoarea perioada incercam sa organizam seminarii gratuite in orasele importante din tara.
BVB a facut demersuri catre institutiile statului si in media, prin care a aratat dezavantajele impozitarii trimestriale pe Bursa. Am facut demersuri cu Depozitarul Central, care deja s-au concrtizat - clientii intermediarilor isi pot lua dividende prin intermediarii, pentru a facilita preluarea dividendelor.Raportarea la finante de care spuneti nu tine de institutiile pietei.
Pentru a stimula investitorii sa tina actiunile pe termen mediu si lung este necesara la impozitul de 1% peste detinerile mai mari de un an, lucru pe care bursa l-a semnalat ca necesar in repetate randuri.

Unde gasesc informatii despre analiza tehnica pentru BVB?

Florin / 7 Iunie 2011 ora 14:33
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 10 Iunie 2011 ora 12:10
Informatii de genul acesta pot fi gasite mai degraba la intermediari. Este o practica internationala, nu neaparat o particularitate pentru Romania. Lista intermediarilor o gasiti pe site-ul BVB si poate fi un criteriu de selectie a brokerului.


Setari Cookie-uri