Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca fuziunea dintre Romtelecom si Comsote Romania ar fi in defavoarea statului deoarece profitabilitatea noii entitati create este una discutabila, avand in vedere pierderile mari inregistrate de catre Cosmote in ultimii ani.
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) Valerian Vreme declarase la inceputul saptamanii ca institutia pe care o conduce agreeaza propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania si vrea sa listeze pe bursa titlurile detinute de stat la viitoarea entitate, operatiune care ar putea avea loc peste 12 luni.

"Consideram ca aceasta operatiune ar fi in defavoarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale deoarece profitabilitatea noii entitati create este una discutabila, avand in vedere pierderile mari inregistrate de catre Cosmote Romania in ultimii ani. Pentru a lua o decizie de asemenea amploare, credem cu tarie ca ar trebui efectuata o ampla analiza a societatii care ar rezulta in urma fuziunii", se arata intr-un comunicat al AIPC.

Reprezentantii investitorilor mentioneaza ca dupa fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote Romania, participatia statului va fi va fi mai mica din punct de vedere procentual, fata de pachetul de 45,99% de la Romtelecom. Totodata, AIPC apreciaza ca exista riscul ca participatia sa fie mai mica si din punct de vedere valoric.

"Pe aceasta cale solicitam MCSI reanalizarea oportunitatii fuziunii dintre Romtelecom si Cosmote, si atragem atentia asupra faptului ca succesul unei eventuale listari la Bursa a Romtelecom sau a noii societati rezultate in urma fuziunii depinde nu numai de marimea societatii, dar si de perspectivele acesteia, precum si de eficienta si profitabilitate", se mai arata in comunicatul asociatiei.

Anul trecut profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) al Cosmote Romania a avansat cu 12,7%, la 73,7 milioane euro, iar Romtelecom a inregistrat un profitul operational EBITDA de 154,7 milioane euro, in scadere cu 38,7%. Rezultatele au fost prezentate de cele doua companii conform standarelor internationale de contabilitate (IFRS).

Conform raportarilor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), Cosmote Romania a inregistrat pierderi in precedentii trei ani, de 273,1 milioane lei (64,4 milioane euro) in 2009, 383,7 milioane lei (104 milioane euro) in 2008 si, respectiv, de 395,5 milioane lei (118,5 milioane euro) in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri