Bursa a avansat marti cu 1,05%, intr-o piata in care speculatorii au continuat sa vizeze actiunile Oltchim (OLT) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 15%. Cresteri similare au mai fost notate si in cazul Rompetrol Well Services (PTR) si Oil Terminal (OIL).
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste jumatate din lichiditatea de 51,7 milioane lei, noteaza Mediafax.

"Actiunile Oltchim si Rompetrol Rafinare cu siguranta au atras atentia speculatorilor mai ales in conjuctura actuala, unde titlurile de regula lichide treneaza. Ca orice miscare atat de volatila si evolutiile Oltchim si Rompetrol Rafinare vor mai asigura «paine» pentru speculatori, insa riscul asociat acestor titluri creste exponential pe termen scurt", a declarat directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.

Ultimele schimburi cu actiunile Rompetrol Rafinare au fost realizate la 0,073 lei. Cotatia este cu 2,8% sub pretul pe care The Rompetrol Group l-a propus in oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/actiune, si pe care grupul l-ar putea propune celorlalti actionari daca ii va fi permisa delistarea Rompetrol Rafinare. Tranzactiile cu actiunile companiei au insumat 383.000 de lei.

Brokerii cred ca un motiv pentru cresterea actiunilor Rompetrol Rafinare poate fi regasit in incercarea unor investitori de a cumpara acum si de a-si pune banii la adapost de eventuale corectii pe perioada verii, iar in eventualitatea delistarii companiei sa aiba asigurat si un pret peste cel din prezent.

"Este singura explicatie rationala, desi nu vorbim de lucruri pe care piata le-ar fi aflat de o saptamana", a afirmat Brendea.

Titlurile Rompetrol Well Services au urcat cu 15%, la 0,388 lei, pe un rulaj de 120.000 de lei. Evolutia actiunilor celor doua companii din grupul Rompetrol a amplificat la 1,96% ascensiunea indicelui BET-NG, care reflecta traiectoria titlurilor societatilor din sectorul energetic.

Speculatorii au continuat sa ridice pretul actiunilor Oltchim, profitand de interesul ridicat pentru cumparare al companiei PCC, inregistrata in Germania, unul dintre principalii actionari minoritari ai combinatului chimic. Astfel, ultimele transferuri de marti cu titlurile Oltchim au fost realizate la 1,759 lei, pret in crestere cu 15%. Aceste actiuni au consemnat al treilea rulaj din piata, de 1,9 milioane lei.
De la inceputul lunii mai, de cand PCC a inceput sa cumpere pachete mai mari, pretul actiunilor Oltchim a urcat de peste patru ori. In aceasta perioada PCC a cumparat mai mult de 4% din actiunile Oltchim, majorandu-si participatia la peste 16,5%

La inchiderea sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in stagnare, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu doar 0,27% peste nivelul de luni.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,38%.
"Avem o piata fara motivatie pe termen scurt. A trecut miza dividendelor, iar incertitudinile de pe pietele externe nu ajuta la o atitudine mai curajoasa a investitorilor pe plan local. Traditional, vara este o perioada mai linistita, iar din ceea ce s-a vazut in ultimele zile se pare ca si in acest an vom respecta traditia. Piata pare sa caute suporturi pentru o posibila evolutie pozitiva in a doua parte a anului", a afirmat Brendea.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu doar 0,1%, la 0,5005 lei, si au continuat sa fie cele mai lichide din piata, asigurand, totodata, 65% din rulajul bursei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 33,7 milioane lei, din care 4,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene avansau cu pana la 0,6%, recuperand o parte din corectiile din precedentele patru sedinte, insa investitorii sunt precauti din cauza ingrijorarii privind recuperarea economiei globale. In revenire, de cel mult 1,7%, erau si majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri