Firma de recrutare, caut bursa pentru finantare: Bucuresti sau Varsovia?

Proprietarul Antal International are planuri ambitioase pentru anii urmatori: vrea sa grupeze operatiunile comapniei din Europa, Croatia, Bulgaria, Polonia Cehia si Ungaria intr-o singura entitate, pe care sa o listeze pe piata de capital, cel tarziu in 2013.

Optiunile sunt Bursa din Varsovia, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau chiar dubla listare pe cele doua piete. Oricum ar fi, compania se va cota printr-o oferta publica initiala de vanzare, prin care se doreste cresterea valorii entitatii pana la 100 de milioane de dolari (68 mil. euro).

Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest, spune ca o astfel de companie ar fi cu siguranta interesanta pentru piata romaneasca de capital, atat datorita unei nevoi acerbe de companii noi la cota bursei autohtone, cat si din motivul apartitiei unei societati reprezentante a unui sector ce nu este prezent pe BVB.

“Investitorii romani au inteles ca, in principiu, orice IPO poate aduce beneficii consistente cel putin pe termen scurt, daca se intrunesc cativa factori cumulativi. O evaluare fundamentala corecta si transparenta, un plan de viitor bine conturat, un road-show convingator si o suprasubscriere cu un indice bun conduc cel mai adesea la starnirea apetitului investitorilor romani”, a declarat Chisu, pentru wall-street.ro.

Listarea companie la BVB pare putin probabila insa, avand in vedere ca Bursa din Varsovia are capacitatea de a lista pe banda rulanta si la costuri mult mai mici

“Acesta este si unul dintre motivele inexistentei vreunui termen de comparatie intre dezvoltarea pietei de capital din Polonia si Romania. Listarea acestei companii pe vreuna sau pe ambele piete va tine de strategia de viitora ei si de nevoia sa de reprezentativitate in aceasta zona a Europei”, apreciaza Chisu.

Bursa din Varsovia a batut recordul la numarul de IPO-uri din Europa, depasind chiar si statele din vestul continentului, dupa ce mai multe companii din Slovenia, Lituania sau Ucraina au ales listarea pe piata de capital poloneza.

Conform unei analize Bloomberg, Bursa din Polonia a avut in prima parte a acestui an 73 de IPO-uri, fata de 25 in perioada similara a anului trecut. Spre comparatie, bursele din 28 de orase est-europene, la care s-au adaugat Londra si Frankfurt, au avut 45 de listari noi de la sfarsitul lui 2010, in scadere fata de 50 de IPO-uri anul trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri