Bursa a crescut si miercuri, cu 1,24%, decuplata de linia descendenta a pietelor externe si sustinuta de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Oltchim (OLT), care au urcat din nou puternic, cu 15%, iar lichiditatea a continuat sa fie asigurata de titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,17%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,58% sub nivelul de marti.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,3%.

In acelasi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 2,89%, sustinut in principal de ascensiunea actiunilor Rompetrol Rafinare.

Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat puternic, cu 15%, inca de la deschidere, iar dupa prima ora nu au mai fost realizate tranzactii, in
conditiile in care in piata nu au mai fost introduse ordine de vanzare. Operatiunile cu titlurile companiei au insumat 472.000 de lei.

Cea mai recenta tranzactie a fost realizata la la 0,0839 lei lei, pret cu 11,7% peste cel pe care The Rompetrol Group, societate detinuta de compania de stat kazaha KazMunai Gaz, l-a propus in oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/actiune, si pe care grupul l-ar putea propune celorlalti actionari daca ii va fi permisa delistarea Rompetrol Rafinare.

Directorul general si presedintele CA al Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu, crede ca ascensiunea actiunilor Rompetrol Rafinare si trecerea peste pretul din oferta de preluare, poate fi determinata de unii investitori care vor sa forteze KazMunai Gaz, actionarul majoritar indirect al Rompetrol Rafinare, sa ofere un pret mai mare la delistarea companiei.

"Intr-o eventuala intelegere intre stat si KazMunai Gaz privind rascumpararea actiunilor pe care statul le-a primit la scadenta obligatiunilor este posibil ca unii investitori sa ceara un pret mai mare decat cel care a fost in oferta de preluare si care ar urma sa fie acordat la delistare. Daca KazMunai va accepta un pret mai mare decat cel din piata pentru rascumpararea actiunilor de la stat, este posibil sa vedem mici investitori care vor cere si ei un pret mai mare si astfel, sa se ajunga la o cotatie mai mare la delistare", a declarat Simionescu, potrivit Mediafax.

Totodata, el nu exclude posibilitatea ca actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare sa fi inceput sa cumpere actiuni direct din piata, fara sa mai astepte o eventuala delistare a companiei.

"Totusi, este posibila intrarea la cumparare a unor fonduri de investitii straine specializate pe actiunile companiilor din sectorul petrolier, deoarece au crescut puternic si Rompetrol Well Services si Oil Terminal", a mai spus brokerul.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) si Oil Terminal (OIL) au urcat si ele cu cate 15%, la 0,4462 lei si, respectiv, la 0,3205 lei.

Actiunile Oltchim au mai urcat si miercuri cu 15% si au ajuns la pretul de 2,022 lei. Cotatia este de aproape cinci ori mai mare decat la inceputul lunii mai, cand unul dintre principalii actionari minoritari ai combinatului, compania PCC, inregistrata in Germania, a inceput sa cumpere aproape zilnic titluri Oltchim. Totodata, cotatia de miercuri este de aproape zece ori mai mare decat nivelul de la finalul anului trecut.

Operatiunile cu actiunile Oltchim au insumat 889.000 de lei. In precedentele 12 sedinte rulajul a depasit constant un milion de lei.

"Dupa cresterile puternice din acest an, nu cred ca speculatorii mai au forta si nervii necesari pentru a mai intra pe aceste actiuni, iar acum aversiunea la risc este in crestere. Eu cred ca se pregateste exit-ul unuia dintre principalii doi actionari minoritari, PCC sau fondul britanic Carlson Ventures. Ma gandesc ca s-au inteles la un pret mult peste piata si acum se ridica pretul cu forta pentru a ajunge mai repede la nivelul unde urmeaza sa se realizeze tranzactia", a mai spus Simionescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40 milioane lei (9,6 milioane euro), suma cu 22% mai redusa decat valoarea cumulata a transferurilor de marti, de 51,7 milioane lei (12,5 milioane euro).

Cea mai mare parte a rulajului a continuat sa fie asigurata tot de actiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate operatiuni de 22,3 milioane lei. Din aceasta suma 6,1 milioane lei au reprezentat valoarea a patru deal-uri cu 0,089% din titlurile Fondului.

Ultima tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea pe piata principala a fost realizata la 0,502 lei, pret in crestere cu 0,3%, iar ultimul deal a fost efectuat la 0,501 lei, cotatie cu 0,1% peste nivelul de marti.

Titlurile OMV Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2) au urmat actiunile Fondului Proprietatea in topul lichiditatii, cu operatiuni de 3,9 milioane lei si, respectiv, de 1,3 milioane lei. Actiunile celor doua companii au scazut cu 1,25% si, respectiv, 1,23%, OMV Petrom la 0,395 lei, iar titlurile SIF Moldova au ajuns la 1,29 lei.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat actiunile Bancii Transilvania (TLV) si SIF Oltenia (SIF5), de cate 1,1 milioane lei, precum si Transgaz (TGN) si BRD (BRD), cu operatiuni de cate un milion de lei. Titlurile Bancii Transilvania au avansat cu 0,66%, la 1,218 lei, in timp ce actiunile SIF Oltenia au scazut cu 0,77%, la 1,41 lei. In acelasi timp, actiunile Transgaz au urcat cu 1,96%, la 265,3 lei, iar titlurile BRD au avansat cu 0,9%, la 14,3 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 2,9 milioane lei, suma de peste zece ori mai mare decat rulajul de marti, de 288.000 de lei.

La ora 12:40 a fost realizat un deal cu 9,8% din actiunile firmei de inchiriei de imobile Casa Alba - Independanta Sibiu (CAIN), pentru un milion de lei. Transferul a fost realizat la pretul de 13 lei, de peste doua ori mai reduse decat cea mai recenta cotatie, de 32,5 lei.
Pe piata principala, actiunile firmei imobiliare au scazut cu 7,38%, la 30,1 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%, dupa unele comentarii precaute ale presedintelui Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, care nu a oferit indicii ca Fed analizeaza introducerea de noi stimului monetari pentru a sustine cresterea economica. Linia descendenta era urmata si de pietele din Ungaria, Polonia si Cehia, care inregistrau corectii de pana la 0,6%, in timp ce bursele din Bulgaria si Rusia avansau cu cel mult 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri