Actionarii Transgaz Medias (TGN) au aprobat, vineri, distribuirea unor dividende de 338,7 milioane lei, valoare record pentru companie, respectiv 90% din profitul net de anul trecut, de 376,3 milioane lei, au declarat surse prezente la AGA, citate de Mediafax.
Investitorii inregistrati in registrul actionarilor la 27 iunie vor primi un dividend brut de 28,77 lei pe actiune, nivel de 2,2 ori mai mare comparativ cu valoarea de 13,02 lei pe titlu distribuita in 2010.

Dividendele vor fi virate de Transgaz incepand cu data de 17 octombrie, prin intermediul BRD.

Actionarii au aprobat vineri si rezultatele financiare inregistrate anul trecut de Transgaz.

La prima convocare, joi, nu a fost intrunit cvorumul necesar, intrucat la sedinta au fost prezenti actionari care detineau 17% din actiuni, fata de 50%+1 cat era necesar pentru tinerea AGA.

Propunerea a fost respinsa, initial, la sedinta de la finalul lunii aprilie, din cauza temerilor ca ratingul Transgaz ar putea fi redus de Standard & Poor's daca Guvernul va mentine in acest an obligatia platii de dividende in proportie de 90% din profit, situatie in care investitiile obligatorii ale companiei ar putea fi periclitate.

Astfel, in AGA din aprilie s-a solicitat conducerii administrative a Transgaz sa reanalizeze propunerea de repartizare a profitului net aferent exercitiului financiar al anului 2010, pentru asigurarea surselor proprii de finantare a proiectelor in care societatea este implicata si pentru care Romania are deja semnate acorduri de participare.

Totusi, chiar in aceeasi zi cu AGA in care a fost respinsa propunerea de dividend, Consiliul de Administratie al Transgaz a convocat o noua AGA, pentru 9 iunie, cu aceeasi propunere pe ordinea de zi. Compania nu a mai adus alte modificari la propunerea de dividend.

Ulterior, la 5 mai, Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile Transgaz la "BB+" pentru creditele in valuta pe termen lung si "BBB-" pentru datoriile in moneda locala pe termen lung, cu perspectiva stabila, anticipand ca societatea va mentine o situatie financiara robusta.

Agentia de rating mentiona ca se bazeaza pe presupunerea ca Transgaz nu va mai fi obligata sa distribuie 90% din profitul de anul trecut, asa cum a stabilit Guvernul pentru companiile de stat, si ca va acorda dividende reprezentand doar 50% din castigul din 2010.

Transgaz are ca obiect de activitate administraterea si operarea sistemului national de transport al gazelor naturale si este controlata in proportie de 73,5% de stat, prin Ministerul Economiei.

Fondul Proprietatea are participatie de 14,98% din capitalul Transgaz, in timp ce mai multi actionari cumuleaza 11,5% din titluri.

Cea mai recenta tranzactie cu titlurile Transgaz a fost derulata miercuri, la pretul de 265,3 lei, in crestere cu 1,96%. La aceasta cotatie Transgaz are o capitalizare de 3,123 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri