Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are nevoie in primul rand de atragerea marilor fonduri de investitii internationale pentru a creste, in conditiile in care venitul pe cap de locuitor in Romania este semnificativ mai mic decat in celelalte tari din Uniunea Europeana, considera Reny Morsch, Vice President Business Development in cadrul Eurex, una dintre cele mai mari burse pentru derivate din lume.
“Veniturile mai mici sunt intr-adevar un impediment pentru dezvoltarea rapida a unei piete de capital, insa cred ca o bursa poate sa evolueze chiar si in conditiile unui retail cu lichiditati reduse. In aceasta situatie aveti nevoie sa atrageti in primul rand investitori institutionali pe BVB, acestia fiind cei care vor furniza lichiditatea si capitalul necesar la inceput. Un val important de clienti de retail va ajunge in piata abia la sfarsitul intregului lant”, a declarat Reny Morsch.

De la inceputul acestui an, investitorii persoane fizice din Romania au rulat pe Bursa un total de 397,8 milioane euro. Firmele si fondurile de investitii locale au tranzactionat de 353 milioane euro, iar cele din strainatate au rulat 459,6 milioane euro. Sumele nu includ si tranzactiile facute cu actiuni Fondul Proprietatea.

Avand in vedere ca bursa din Romania este intr-un stadiu incipient, as spune ca educatia investitorilor si generarea unei culturi investitionale este cea mai importanta in momentul de fata. Sunt lucruri trecute cu vederea uneori, insa doar asa se poate genera interes pentru piata si se poate stabili baza necesara de tranzactionare. La Eurex de exemplu, cand lansam un produs noi incercam sa educam piata prin intermediul presei si publicam studii cu privire la acel instrument financiar. Din ce am vazut pana acum, aceasta este cea mai buna abordare pentru a face oamenii sa tranzactioneze respectivul produs”, considera oficialul Eurex.

Reny Morsch lucreaza in cadrul Deutsche Boerse si al Eurex (bursa administrata de SIX Swiss Exchange si Deutsche Boerse) din anul 2001.

Ea subliniaza faptul ca un numar foarte mare de produse aflate in oferta nu garanteaza o lichiditate foarte ridicata pe o bursa. Eurex are in prezent circa 9.000 de instrumente si produse financiare ce pot sa fie tranzactionate.

Nu conteaza atat de mult cate produse sunt la vanzare, pentru ca de fapt ai nevoie de cateva instrumente de succes. Pentru a da un exemplu, la Eurex, dintre miile de produse pe care le oferim, primele cinci dintre acestea reprezinta 80% din rulajul total. Cele mai tranzactionate sunt obligatiunile guvernamentale cu maturitati diferite, urmate de contractele futures pe indicii DAX si Euro Stoxx 50”, spune Morsch.

BVB este principala piata de actiuni din Romania. Pe langa titlurile obisnuite, la Bucuresti se tranzactioneaza obligatiuni, derivate si produse structurate, insa lichiditatea ultimelor doua categorii este in general redusa. Principala piata a derivatelor din tara se afla la Sibiu.

Cele mai mari rulaje de la Sibex se inregistreaza pe contractele futures jucate pe indicele Dow Jones, pe actiunile SIF Oltenia, dar si pe cursul de schimb EUR/USD.

Sursa imagine: aci-uk.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri