Bursa a crescut marti cu 0,6%, ascensiunea fiind amplificata de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat in cel mai accelerat ritm de la listare, respectiv cu 4,8%, si, totodata, au asigurat aproape doua treimi din lichiditate.
Inca de la inceputul zilei, atentia investitorilor a fost focalizata pe actiunile Fondului Proprietatea, pretul acestor titluri reusind sa se mentina linia ascendenta inceputa in sedinta de vineri si sa se plaseze, astfel, peste nivelul de rezistenta din ultima perioada, de 0,51 lei. Aceste titluri au avut un efect vizibil si asupra indicilor in care sunt cuprinse, noteaza Mediafax.

Astfel, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a avansat cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor FP, a crescut cu 2,29%.
Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,53%.

Pe de alta parte, corectiile actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Oil Terminal (OIL) au influentat vizibil linia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele a inregistrat un recul de 1,75%.

La finalul zilei, actiunile Fondului erau cotate la 0,5345 lei, pret cu 4,8% peste nivelul de vineri. Aceste titlurile au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 34,4 milioane lei si au asigurat 64% din rulajul bursei, de 57,5 milioane lei.

"Faptul ca zona de acumulare dintre 0,48 si 0,51 lei a fost strapunsa, iar pretul a reusit sa continue cresterea pe un volum tranzactionat destul de important poate fi un semnal foarte bun pentru evolutia viitoare a pretului actiunilor, posibil chiar un semnal premergator al unui trend ascendent in conditiile in care marti pretul a avut cea mai mare crestere procentuala de cand titlurile se tranzactioneaza la BVB. Piata este volatila, dar cred ca este posibil sa vedem si in zilele urmatoare o continuare a acestei aprecieri urmand ca la nivelul de 0,55 lei sa vedem o posibila zona de rezistenta", a declarat pentru directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El crede ca daca actiunile Fondului Proprietatea vor continua sa creasca, traiectoria ar putea fi urmata si de alte titluri, precum SIF-urile.

"Ceea ce a atras atentia au fost titlurile SIF Transilvania, care s-au tranzactionat pe un volum importantat, situatia putand fi pusa, probabil, pe seama asteptarilor investitorilor cu privire la o decizie de joi a Curtii Constitutionale pe tema pragului de detinere. Acest eveniment (decizia Curtii Constitutionale -n.r.) va atrage cu siguranta atentia investitorilor si in perioada urmatoare si cred ca va provoca o volatilitate ridicata in piata. Oricum investitorii s-au obisnuit deja cu acesta volatilitate marita a preturilor, daca ne uitam la evolutiile din ultimele zile ale titlurilor Oltchim, Rompetrol Rafinare, Oil Terminal sau Rompetrol Well Services", a mai spus Muresian.

Brokerul considera ca volatilitatea ridicata pe unele actiuni arata "nervozitatea" investitorilor, care incep sa isi piarda rabdarea si incearca sa obtina randamente superioare din investitiile in actiuni influentate mai degraba efecte externe decat de activitatea economica a companiilor respective.
.
"Bineinteles ca aceste investitii au un grad ridicat de risc, iar multe din aceste actiuni se confrunta acum cu o lipsa totala de cumparatori dupa ce zilele anterioare nu mai aveau ordine de vanzare", a adaugat Muresian.

Lichiditatea bursei, de 57,5 milioane lei (13,7 milioane euro), a fost cu 69% mai mare decat valoarea cumulata a operatiunilor de vineri, de 34 milioane lei (8,2 milioane euro). Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost consemnat la 1 iunie, cand tranzactiile au totalizat 140 milioane lei (33,9 milioane euro).

Titlurile Oltchim (OLT) au urcat semnificativ si marti, cu 12,1%, la 2,048 lei, ajungand aproape la cotatia maxima istorica inregistrata pe bursa. Operatiunile cu actiuni Oltchim au cumulat 1,3 milioane lei. Pretul maxim istoric a fost inregistrat de titlurile combinatului chimic la mijlocul sedintei bursiere de joi, cand erau cotate la 2,325 lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat a doua lichiditate din piata, de 2,7 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,55%, la 0,5585 lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai inregistrat titlurile OMV Petrom (SNP) - 2,6 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,6 milioane lei si Transgaz (TGN) - 2,5 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri