Bursa a crescut vineri cu 0,13%, ascensiunea fiind temperata de corectia, de 1,56%, consemnata de actiunile OMV Petrom (SNP), intr-o piata in care tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Oltenia (SIF5) au asigurat aproape doua treimi din lichiditate.
In primele minute ale sedintei, piata a scazut in medie cu aproape 1%, insa dupa prima ora preturile au inceput sa revina spre nivelurile de joi, iar in a doua parte a zilei piata a inceput sa creasca. Totusi, investitorii au fost precauti la tranzactionarea celor mai multe actiuni.

Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, considera ca rulajele reduse inregistrate de cele mai multe actiuni arata ca investitorii sunt prudenti la tranzactionare, desi preturile au crescut, sustinute de revenirea pietelor externe.

"Cred ca bursele externe au crescut vineri indeosebi datorita declaratiei comune facute de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, potrivit careia cele Germania si Franta renunta la cerinta de a obliga investitorii privati sa isi asume o parte din pierderile cauzate de o restructurare a datoriei Greciei. Stirea aduce un dram de speranta, dar nu rezolva problemele Greciei, motiv pentru care investitorii de la BVB sunt inca precauti in adoptarea unor noi pozitii de cumparare, desi preturile din piata pentru unele actiuni sunt foarte atractive", a declarat Darabut, citat de Mediafax.

La finalul sedintei, indicele BET, care analizeaza evolutia celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,86% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Ascensiunea acestor indici a fost temperata de actiunile OMV Petrom, care au scazut cu 1,56%, la 0,379 lei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 1,3 milioane lei, iar pe segmentul destinat tranzactiilor speciale au fost efectuate trei transferuri in valoare de 3,1 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la 0,3825 lei, pret cu 0,65% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI a avansat cu 2,8%, sustinut de evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri, care au consemnat ascensiuni cuprinse intre 2,2% si 4%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza traiectoria primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,81%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro), suma cu 35% sub rulajul din sedinta precedenta, de 59,1 milioane lei (14,1 milioane euro).

Actiunile Fondul Proprietatea si SIF Oltenia s-au clasat pe primele pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 14,3 milioane lei si, respectiv, de 9,5 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 2,19%, la 1,4 lei, iar actiunile Fondului au crescut cu 2,27%, la 0,54 lei.

"Actiunile SIF Oltenia au atras atentia chiar la deschidere datorita unor tranzactii foarte mari. Este posibil ca acesta situatie sa se datoreze inchiderii scadentei contractelor futures care au activ suport aceste actiuni pe piata de la Sibiu. Inchiderea acestei scadente duce automat si la inchiderea operatiunilor de arbitraj. Daca luam in considerare faptul ca in piata spot s-au facut in deschidere tranzactii cu aproximativ patru milioane de actiuni SIF Oltenia, iar pe raportarile detinerilor de la Sibex apareau pozitii deschise pentru echivalentul a patru milioane de actiuni, putem trage concluzia ca a fost vorba de o inchidere a unui arbitraj", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Actiunile Oltchim (OLT) au continuat linia descendenta inceputa miercuri si au cazut din nou cu 15%, ajungand la 1,431 lei. Declinul vine, insa, dupa ce in acest an pretul acestor actiuni a urcat de peste 11 ori, atingand saptamana trecuta nivelul maxim istoric de la bursa, de 2,325 lei.

Tranzactiile cu actiunile Oltchim au insumat un milion de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,4%. In acelasi timp, pietele din Europa Centrala si de Est nu aveau o tendinta clara. Bursele din Ungaria, Slovenia si Polonia avansau cu pana la 0,3%, iar pietele din Cehia, Bulgaria, Croatia si Rusia consemnau corectii de cel mult 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri