Fondul sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) a reusit sa atraga 29 milioane euro de pe Bursele din Johannesburg si Londra, o buna parte din suma urmand sa fie folosita pentru dezvoltarea unor proiecte din Romania.
“Banii vor fi investiti intr-o serie de proiecte pe care le desfasuram, incluzandu-le aici si pe cele desfasurate in Romani. Vom utiliza aceste fonduri pentru reconfigurarea proprietatilor din Braila si Pitesti, pentru constructia unui centru comercial la Ploiesti, precum si pentru re-dezvoltarea proprietatii din Brasov. Am fi venit cu oferta si pe Bursa de la Bucuresti insa intarzierea procedurilor pentru listare a impiedicat realizarea acestui lucru”, a declarat Martin Slabbert, CEO al NEPI.

In cadrul majorarii de capital, NEPI a emis 9,56 milioane de actiuni noi la un pret de 3 euro/titlu.

Fondul a fost listat luni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), procedurile fiind intermediate de catre brokerii de la Intercapital Invest si BCR.

“Nu ne-am listat pe BVB neaparat pentru finantare ci mai mult pentru pozitionare, avand in vedere ca o buna parte din investitii si activitate se desfasoara in Romania. Listarea NEPI la BVB va face actiunile mai accesibile pentru investitorii romani care cauta investitii alternative denominate in euro, intr-un grup gestionat in mod transparent si care ofera dividende atractive”, mentioneaza Slabbert.

Compania a distribuit anul trecut dividende totale in valoare de 17,61 euro centi/actiune. Valoare acestora a fost in crestere pentru cel de-al doilea an consecutiv, oficialii NEPI asteptandu-se la o evolutie pozitiva si in acest an.

La jumatatea sedintei bursiere de luni, actiunile NEPI erau cotate pe BVB la un pret de 15,1 lei/unitate, in scadere cu aproape 2%.

Proiectele detinute de companie aveau o suprafata inchiriabila de 214.000 metri patrati, o rata de ocupare de 98,2% si un randament mediu anualizat de 8,3%, potrivit prospectului pentru admiterea la tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Portofoliul de proprietati al companiei avea o valoare de 314 milioane euro la sfarsitul anului 2010.

Grupul avea datorii totale de 205 milioane euro la finele anului trecut. Gradul de indatorare (calculat ca imprumuturi purtatoare de dobanzi minus numerarul, impartit la valoarea proprietatilor in care s-a investit) a NEPI era de 49%, valoare usor sub gradut tinta, de 50 – 60% vizat de Consiliul de Administratie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri