Cresterea barilului de petrol i-a facut pe analistii Erste Group sa isi modifice recomandarea pentru actiunile Petrom (SNP) din “hold” in “buy”. Noul pret tinta este cu 30% mai mare decat cel inregistrat in piata.
Recomandarea de “buy” anticipieaza o crestere cu peste 20% a titlurilor companiei intr-un interval de 12 luni. Actiunile SNP s-au tranzactionat marti la 0,3831 lei/unitate. Erste a dat un pret tinta de 0,5 lei/unitate, in comparatie cu 0,45 lei/unitate – estimarea anterioara.

OMV si Petrom sunt cele mai subevaluate actiuni din sectorul analizat (n. red. petrol si gaze). Imbunatatirea asteptarilor pe care le avem in privinta evolutiei pretului la petrol au dus la schimbarea estimarii in cazul Petrom. De cealalata parte, suntem usor dezamagiti de rezultatele din T1 inregistrate pe segmentul R&M (rafinarie si marketing) si G&P (gaze si energie)”, mentioneaza analistii bancii austriece.

Erste considera ca petrolul va avea o evolutie pozitiva anul acesta, pretul mediu estimat pentru barilul Brent in 2011 fiind de 110 dolari. In prezent cotatia petrolului Brent este de 112,43 dolari.

Profitul Petrom ar putea ajunge la 3,56 miliarde lei anul acesta, in vreme ce pentru 2012 Erste aniticipeaza o usoara scadere a acestuia pe fondul reducerii pretului la petrol.

Liberalizarea pretului la gaze in Romania ar putea sa aduca o crestere substantiala a veniturilor inregistrate de catre Petrom, spun analistii Erste Group.

Liberalizarea pietei de gaze este foarte importanta in cazul Petrom, deoarece preturile pe care compania le-ar putea obtine in urma unui astfel de eveniment s-ar duba cel mai probabil. Nu exista un termen clar pana la care acest proces ar putea sa se finalizeze, insa Guvernul a fost de acord sa liberalizeze gradual preturile la energie in intervalul 2013 - 2015”, se mentioneaza in raportul de analiza.

Analistii Erste mentioneaza ca producatorul de petrol nu este afectat de incertitudinea din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Statul roman vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom in cadrul unei oferte publice secundare ce ar putea sa aiba loc in aceasta vara. SPO-ul este asteptat sa sa imbunatateasca nivelul de lichiditate inregistrat de actiunile SNP pe Bursa, considera analistii Erste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri