Bursa a crescut cu 0,41%, in linie cu marile piete europene, pe o lichiditate dubla de cea de luni, asigurata in proportie de 66% de actiunile Fondului Proprietatea (FP), in conditiile in care investitorii au fost prudenti la transferul celor mai multe titluri listate.
Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, spune ca tensiunile de pe pietele financiare internationale cauzate de situatia din Grecia au avut repercusiuni si pe piata locala, acestea avand ca efect o volatilitate mai ridicata a preturilor, dar si o precautie mai mare a investitorilor activi.

"Nervozitatea investitorilor este de inteles, in conditiile in care toti ochii sunt indreptati catre Grecia, iar stirilie cu privire la problemele cu care se confrunta abunda si sunt de cele mai multe ori contradictorii. Cel mai probabil situatia acesta va continua si in zilele urmatoare, cel putin pana ce vom vedea o solutie clara atat din partea guvernului de la Atena, daca va fi capabil sa adopte masurile de austeritate cerute, cat si din partea institutiilor internationale care vor ajunge la un consens cu privire la sumele de bani si modalitatea in care sa imprumute Grecia", a declarat Muresian pentru Mediafax.

Totodata, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca investitorii sunt influentati de climatul extern, care ii indeamna la precautie, deoarece conjunctura interna nu este una care sa ii puna in garda pe jucatori.

"Ca o observatie punctuala legata de problema Greciei si modul in care afecteaza aceasta bursa romaneasca putem constata un val de vanzari mai agresive pe cateva titluri, ce ne poate duce cu gandul ca exista fonduri de origine elena care isi lichideaza din pozitii", a adaugat Chisu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preturi in crestere in medie cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,85% peste nivelul de luni.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,93%.

"In ultimele zile s-a observat un oarecare dezinteres al jucatorilor cu privire la SIF-uri, acestea avand volume tranzactionate reduse si totodata o evolutie mixta, datorata chiar lichiditatii. Cred ca acesta situatie este determinata de faptul ca unii investitori si-au pierdut rabdarea, dupa ce preturile s-au miscat in ultima perioada in lateral (cresteri usoare urmate de scaderi reduse -n.r.). Probabil acestia vor mai intra pe SIF-uri numai dupa ce preturile vor intra pe o traiectorie clara", a afirmat Muresian.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 0,45%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro), suma de doua ori mai mare decat rulajul de luni, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

"Perioada acesta este foarte tensionata, situatia datorandu-se in principal factorilor externi, dar cred ca lucrurile vor incepe incet-incet sa reintre in normal. Cu siguranta vom vedea in continuare o volatilitate marita a preturilor, dar cred ca pe masura ce vor incepe raportarile financiare ale companiilor de pe piata americana, vom vedea o posibila stabilizare a pietelor", a afirmat brokerul de la Intercapital Invest.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 34,7 milioane lei, si au asigurat 66% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,546 lei, pret in crestere cu 1,11%.

"Pretul bun, lichiditatea, managementul Fondului, activele sale si perspectivele polarizeaza interesul tuturor categoriilor de investitori, atat din categoria retailului (micii investitori persoane fizice -n.r.), cat si a fondurilor. Scaderea participatiei statului sub 33% duce la posibilitatea eliminarii restrictiilor legate de dreptul de vot si la o implicare mai profunda a marilor investitori", considera Chisu.

Pe urmatoarele doua pozitii in topul rulajelor s-au clasat actiunile Alro (ALR) si SIF Transilvania (SIF3) cu transferuri de 3,4 milioane lei si, respectiv, 2,9 milioane lei.

Cu titlurile Alro au fost realizate doar cinci operatiuni. Cel mai mare pachet a fost cedat la ora 10:31, cand au fost vandute aproape 0,13% din actiunile companiei la pretul de 3,8 lei, cu 2,32% sub ultima cotatie de luni. Ultima tranzactie a fost operata la 3,77 lei, pret in scadere cu 3,08%.
La finalul sedintei, actiunile SIF Transilvania erau in crestere cu 0,76%, la cotatia de 0,53 lei.

Actiunile Oltchim (OLT) si-au temperat linia sever descendenta din ultimele sedinte, iar la inchidere erau cotate la 1,16 lei, pret in scadere cu 4,68%.
Temperarea corectiilor a venit dupa ce principalii doi actionari minoritari ai combinatului chimic, compania PCC SE, inregistrata in Germania, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, au anuntat ca actioneaza in mod concertat si detin impreuna 31,3% din actiunile Oltchim.
"Din clipa in care s-a anuntat concertarea celor doi cumparatori se presupune ca acestia nu se mai liciteaza, iar strategia de cumparare in continuare este cel putin una comuna si care nu va mai duce la aprecieri nejustificate ale pretului", a afirmat Chisu.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1%. Bursa din Ungaria era singura in scadere, cu 0,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri