Bursa a crescut cu 0,26%, intr-o piata in care lichiditatea a fost asigurata in proportie de 83% de titlurile Fondului Proprietatea (FP), iar pe piata Rasdaq iesirea Uniqa din actionariatul Astra (ATRA) a dus rulajul la maximul ultimilor trei ani si jumatate, scrie Mediafax.
"Cred ca investitorii sunt atenti la evolutia bursei si rulajele reduse inregistrate de cele mai multe actiuni nu se datoreaza perioadei de vacanta. Mai degraba contextul general este unul care sa indemne la prudenta si asteptare, datorita mediatizarii problemelor internationale din ultima perioada", a declarat directorul de operatiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan.

In primele minute piata a avansat cu 0,7%, insa, ulterior, cotatiile au inceput sa revina spre nivelurile de marti, in conditiile in care bursele vest-europene au trecut pe scadere.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,12% peste nivelul de marti.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,98% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut foarte usor, cu 0,15%.

Actiunile FP au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 58 milioane lei, respectiv 83% din lichiditatea bursei. Totusi, cea mai mare parte a rulajului titlurilor Fondului a fost reprezentat de valoarea a cinci deal-uri cu 0,51% din actiuni in valoare de 38,2 milioane lei.

Ultimul deal a fost realizat la pretul de 0,54 lei/actiune, cu 1,1% sub nivelul de marti.

Pe piata principala, tranzactiile cu actiunile Fondului au insumat 19,8 milioane lei, iar cea mai recenta operatiune a fost realizata tot la 0,54 lei.
"Faptul ca piata nu a mai scazut pe actiunile Fondului Proprietatea in ultima perioada, cu toate ca au fost disponibile mai multe actiuni decat de obicei datorita despagubirilor realizate, denota ca exista interes la cumparare pentru aceste titluri, astfel ca au avut o evolutie in discordanta cu restul pietei", a afirmat Moldovan.

Brokerul crede ca exceptand actiunile FP, piata va consemna rulaje reduse, iar preturile vor varia usor, cel putin pana la publicarea rezultatelor financiare semestriale.

"Un alt stimulent ar putea fi oferta de la Petrom, care daca va incepe in aceasta vara va anima cu siguranta piata", a mai spus el.

Rulajul pietei actiunilor, de 70 milioane lei (16,4 milioane euro), a fost cu 38% mai mare decat lichiditatea de marti, de 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro).

Actiunile Transgaz (TGN) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 2,7 milioane lei, suma din care 1,2 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia speciala a fost realizata la 261 lei, pret in scadere cu 0,76%, iar pe piata principala, cotatia a coborat cu 1,14%, la 260 lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai severa corectie de la acest segment al pietei, de 1,98%, si au ajuns la 0,5195 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 1,4 milioane lei, respectiv a doua lichiditate din piata.

Titlurile Oltchim (OLT) au revenit pe crestere puternica, de 15%, la 1,334 lei, dupa ce in precedentele cinci sedinte au scazut cumulat cu 43,4%. Acensiunea a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,1 milioane lei.

Piata Rasdaq a consemnat miercuri cel mai mare rulaj din ultimii trei ani si sase luni, de 106,4 milioane lei (25 milioane euro), datorita a doua deal-uri prin care Uniqa a vandut participatia de 27% pe care o avea la cel mai mare asigurator roman Astra (ATRA) pentru 106 milioane lei (24,9 milioane euro). Titlurile au fost cumparate de omul de afaceri Dan Adamescu, care si-a majorat, astfel, participatia de la 72,68% la 99,7%.

O lichiditate mai mare decat cea de miercuri a fost inregistrata pe Rasdaq la 18 decembrie 2007, cand operatiunile au insumat 184,5 milioane lei (51,8 milioane euro). Atunci, au fost inregistrate in sistemul pietei rezultatele ofertei de preluare de la Asirom de catre Vienna Insurance Group (16,35% din capital pentru 80 milioane lei) si au fost realizate mai multe deal-uri cu actiuni Select Bucuresti, Inscut Bucuresti si Ecopack Ghimbav.

Actiunile Artego Jilava (ARTE) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 108.000 de lei, iar pretul a crescut cu 1,69%, la 2,4 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene consemnau variatii nesemnificative, desi in prima parte au scazut usor, corectandu-se dupa ce marti au crescut cu maximum 2%, sustinute de asteptarile investitorilor ca Grecia sa obtina asprijinul financiar necesar evitarii intrarii in incapacitate de plata. Pietele din Europa Centrala si de Est erau in scadere usoara, de pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri