ANRP a transmis in perioada 1 - 16 iunie Depozitarului Central 318 titluri de conversie pentru transferul unor pachete reprezentand 1,78% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finantelor in contul persoanelor despagubite.

Astfel, participatia statului a scazut la 23,47%, de la nivelul de la finalul lunii mai, de 25,25% din titlurile Fondului, scrie Mediafax.

Pachetul de actiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finante in prima jumatate a lunii iunie este evaluat la 130 milioane lei (31 milioane euro), raportat la pretul de joi de pe bursa, de 0,53 lei/actiune.

Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane a fost emis la 6 iunie de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si echivala cu un pachet de 0,1% din actiunile Fondului Proprietatea, a comunicat Autoritatea..

Totodata, ANRP precizeaza ca in prezent analizeaza si verifica documentele depuse in 262 de dosare, urmand ca in perioada urmatoare, pe numele titularilor sa fie intocmite si emise titluri de conversie.

Autoritatea mentioneaza, totodata, ca nu a modificat ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului pe bursa, desi Guvernul i-a acordat acest drept la 11 mai.

"In ceea ce priveste volumul de actiuni transferat de la Ministerul Finantelor, dupa incetarea perioadei de suspendare, consideram ca acesta nu a influentat pretul de tranzactionare pe bursa al actiunilor, tinand cont de faptul ca titlurile de conversie au fost emise si transmise, la date succesive, in ordinea inregistrarii dosarelor de optiune si pe masura procesarii dosarelor si a finalizarii activitatii de verificare, din punct de vedere juridic si economic, a documentelor depuse la dosar, in sensul respectarii cerintelor legale", mentioneaza oficialii ANRP.

In plus, Autoritatea arata ca nu a dat curs niciunei solicitari de emitere cu prioritate a titlurilor de conversie pe cazuri sociale sau medicale. Astfel, titlurile de conversie au fost emise si transmise Depozitarului Central in ordinea inregistrarii dosarelor de optiune.

In luna mai, Ministerul Finantelor Publice a cedat actiuni reprezentand 11,54% din capitalul social al Fondului, pentru despagubiri, prin 1.331 de conversii. Titlurile au fost transferate catre 956 de persoane, potrivit informatiilor transmise FP de Depozitarul Central.

Astfel, la 31 mai investitorii locali controlau 42,23% din actiunile Fondului, Ministerul Finantelor detinea 25,25%, iar restul de 32,52% erau in portofoliile investitorilor straini.

Potrivit unei raportari transmisa saptamana trecuta de compania britanica de investitii City of London Investment Management, aceasta detine 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare actionar institutional strain.

Intrucat participatia Ministerului Finantelor a scazut in luna mai sub 33%, statul nu mai poate impune deciziile in AGA. In statutul FP se spune ca statul detine controlul in AGA atat timp cat participatia sa este de peste 33%.

Spre finalul sedintei bursiere de joi actiunile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la 0,53 lei, pret in scadere cu 1,85%.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri