Bursa a stagnat vineri, intr-o piata in care cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionare, iar operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si cu peste 17% din titlurile Carbochim Cluj-Napoca (CBC) au asigurat 78% din rulajul de 42,2 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata a avansat in aceasta saptamana doar in sedintele de marti si miercuri, astfel ca raportat la nivelul de la finalul saptamanii trecute indicele general, BET-C, este cu 1,2% mai jos. Astfel, ascensiunea din acest an s-a diminuat la 6,5%.

Majoritatea actiunilor au deschis sedinta de vineri la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi, iar in primele doua ore piata a crescut usor. Punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 12:00, cand indicele general, BET-C, se plasa cu 0,8% peste nivelul de joi.

Ulterior, preturile au inceput sa revina spre nivelurile de la finalul sesiunii precedente, insa doar actiunile emise de sase companii din cele 78 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB au consemnat rulaje mai mari de un milion de lei.

Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, crede ca rulajele reduse inregistrate de majoritatea actiunilor sunt determinate de prudenta investitorilor, care asteapta o traiectorie clara pe bursele externe inainte de a decide o strategie de investitie.

"BVB evolueaza inca sub influenta vestilor privind situatia din Grecia si miscarile de pe pietele americane. Indicii burselor din SUA sunt atractivi la nivelurile actuale. Din perspectiva tehnica, iesirea indicelui Dow Jones Industrial Average din canalul descendent ar putea constitui un precursor al unei viitoare perioade de cresteri, situatie care s-a repetat de trei ori in ultimele noua luni", a declarat Darabut.

El spune ca posibila crestere a pietelor americane coroborata cu vestile cu privire la salvarea de moment a Greciei cu ajutorul creditorilor, "ceea ce va amana deznodamantul economiei elene", ar putea determina ascensiunea titlurilor companiilor listate la BVB.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,1% sub nivelul de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,73%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 0,22%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 26,8 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,85% la 0,5345 lei.

"Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza in continuare la niveluri atractive. Cotatia va urca odata cu revenirea pe crestere a pietei. De asemenea, un imbold ar putea veni din partea statului daca va urgenta procesul de listare al companiilor din componenta portofoliului Fondului", a mai spus analistul Tradeville.

In primele zece minute au fost transferate direct pe piata principala peste 17% din actiunile Carbochim, pentru 5,8 milioane lei. Operatiunile au fost realizate la pretul de 8,5 lei, cu 7,6% sub ultima cotatie de joi. Ulterior, declinul acestor titluri s-a accelerat la 15%,cotatia coborand la 7,82 lei. Ultima tranzactie de vineri cu actiunile firmei a fost realizata la ora 11:18.

Corectia vine dupa ce aceste titluri au crescut puternic in cinci sedinte consecutiv, pretul majorandu-se de peste doua ori si ajungand miercuri la nivelul de 8 lei. La acest nivel, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SSIF Broker (BRK) au vandut, joi, pachetele de titluri pe care le detineau la firma reprezentand cumulat 24,52% din capitalul social, pentru 7,6 milioane lei. Torusi, in piata principala cotatia a urcat joi cu inca 15%, la 9,2 lei.

Tranzactiile realizate vineri cu actiunile Fondului Proprietatea si Carbochim au reprezentat 78% din lichiditatea bursei, de 42,2 milioane lei (10 milioane euro).

Rulajul pietei a fost, totusi, cu 16% mai mare decat lichiditatea din sedinta precendeta, de 36,4 milioane lei (8,6 milioane euro).

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu maximum 1,6%. Pe de alta parte, bursele din Croatia, Polonia si Cehia consemnau corectii usoare, de pana la 0,2%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri