Bursa a crescut cu 0,96%, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 15%, insa pe un rulaj redus, dupa ce Tribunalul Constanta a decis ca societatea petroliera nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane dolari convertita in obligatiuni in 2003, scrie Mediafax.
Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat inca din primele minute cu 15% si au atins limita maxima de variatie permisa intr-o sedinta pentru majoritatea titlurilor de la BVB. De mai multe ori in piata nu au mai fost afisate ordine de vanzare, intrucat acestea erau executate imediat ce erau introduse in sistemul de tranzactionare.

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, luni, ca a aflat de hotararea Tribunalului Constanta, insa considera ca trebuie gasita o cale amiabila penru solutionarea diferendului.

Ultimele operatiuni cu actiunile Rompetrol Rafinare au fost efectuate la 0,0698 lei, pret cu 15% peste ultima cotatie de luni si, totodata, apropiat de cotatia care ar putea fi acordata propusa la delistarea companiei, de 0,0751 lei/actiune.

Ascensiunea acestor titluri a venit, insa, pe un rulaj de doar 374.000 de lei, in conditiile in care actionarii privati mai detin cumulat doar 1,37% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Group detine 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare. Daca statul va reintra in actionariat, participatia grupului va scadea la 54,6%, iar statul ar urma sa detina 45% din titlurile Rompetrol Rafinare, potrivit calculelor realizate de companie in septembrie, cand s-a hotarat conversia obligatiunilor in actiuni.

"Incertitudinile care «macina» pietele internationale au mai domolit din ardoarea investitorilor de a intra in piata, iar asta s-a vazut si prin diminuarea lichiditatii, iar in prezent, cred ca speculatorii mai muta o parte din bani de pe unele actiuni pe altele, de exemplu de pe SIF-uri pe Oltchim sau Rompetrol Rafinare. Astfel de miscari ale banilor sunt determinate de posibilitatea mai ridicata de castig din cauza variatiilor ample pe care le inregistreaza actiuni ca Rompetrol Rafinare sau Oltchim, insa si riscul este pe masura", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, au crescut cu 6,73%, la 0,3789 lei, pe un rulaj de 209.000 de lei.

Murgoci spune ca speculatorii vor continua sa reactioneze la cresterile accelerate inregistrate de unele actiuni, chiar daca nu sunt anuntate informatii care sa determine o astfel de evolutie.

"Speculatorii merg pe trendul dat de piata pentru un anumit emitent. Daca nu sunt informatii din partea companiilor, incep sa apara tot felul de zvonuri, scenarii si idei, care ajung sa se concretizeze in cresteri ale actiunilor, care nu au o logica. In cazul Rompetrol era de asteptat sa vedem o astfel de crestere astazi, dupa decizia instantei in problema conversiei obligatiunilor, insa la Oltchim este clar un trend dat de unii investitori, care cred ca inca mai este potential", a adaugat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,77%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,94% peste nivelul de luni.

Ascensiunea indicelui BET-FI a fost temperata la doar 0,41% de corectiile usoare inregistrate de actiunile a trei din cele cinci SIF-uri, in timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,93%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,64%.

In crestere puternica, de 14,28%, au incheiat ziua si actiunile Oltchim (OLT), care au ajuns la 1,825 lei. Evolutia a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei.

Desi cotatiile celor mai multe actiuni au crescut usor, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare la tranzactionarea majoritatii titlurilor. La finalul sedintei doar cinci actiuni aveau rulaje de peste un milion de lei.

Lichiditatea bursei, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro), a fost cu 90% peste rulajul sesiunii precedente, de doar 25 milioane lei (5,9 milioane euro).

Murgoci crede ca este posibil ca unii investitori sa isi diminueze portofoliile pentru a se pune la adapost de eventuale corectii pe perioada verii, insa nu exclude posibilitatea ca acestia sa isi pregateasca lichiditati pentru a participa la ofertele de vanzare care urmeaza sa se deruleze in luna iulie la OMV Petrom (SNP) si Alro (ALR).

"Este posibil ca acesti investitori sa «impuste doi iepuri dintr-o data». Totusi, din experienta cu alte promisiuni de oferte care nu s-au mai concretizat, cred ca investitorii asteapta anuntul datei de lansare a ofertelor pe bursa si apoi vor crede intr-adevar ca se vor realiza. Am invatat sa nu mai credem decat atunci cand vedem ceva concret", a afirmat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa asigure cea mai mare parte a lichiditatii (70% din total), cu operatiuni de 33,2 milioane lei, din care 5,7 milioane lei reprezentau valoarea a doua deal-uri cu 0,08% din titluri. Deal-urile a fost realizat la 0,525 lei, pret cu 1,35% peste nivelul de luni, iar cea mai cea mai recenta tranzactie din piata principala a fost incheiata la 0,528 lei, pret in crestere cu 1,93%.

Titlurile BRD (BRD) au consemnat al treilea rulaj din piata, de 2,7 milioane lei, suma din care 1,6 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia speciala a fost efectuata la 14 lei, pret similar cu ultima cotatie de luni. La acelasi pret au incheiat actiunile ziua si pe piata principala.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat actiunile OMV Petrom (2,7 milioane lei) si Banca Transilvania (1,3 milioane lei). Titlurile OMV Petrom au scazut nesemnificativ, cu 0,03%, la 0,381 lei, iar actiunile bancii au crescut cu 2,05%, la 1,195 lei.

Pe piata Rasdaq investitorii au tranzactionat actiuni de doar 634.000 de lei, cu 26% peste lichiditatea de luni, de 504.000 de lei.
Titlurile Petal Husi (PETY) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 272.000 de lei.

Prin trei tranzactii au fost transferate actiuni reprezentand 6,1% din titlurile producatorului de echipamente pentru extractie si constructii. Cea mai recenta operatiune a fost realizata la 20 de lei, pret cu 3,95% peste cea mai recenta cotatie de inchidere, inregistrata la 14 iunie.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, desi la mijlocul zilei evoluau indecis.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu maximum 1,4%, iar bursele din Polonia si Slovenia consemnau corectii de 0,3% si, respectiv, 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri