Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom va incepe in 11-12 iulie, iar alocarea titlurilor se va face in principal dupa regula "primul venit, primul servit" pentru pachetul cel mai mare si la pretul cel mai mare, au declarat surse din piata de capital.
"Transa pentru investitorii institutionali este cam de 80% - 90% din pachet, inca nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocata o transa de 10% - 20%. Se va anunta un pret maxim, dupa care fiecare vine si subscrie cat vrea la ce pret vrea. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare. Castiga cine vrea mai mult si la un pret cat mai mare, pentru ca este important sa fie vandut intregul pachet la un pret cat mai bun", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Astfel, la final s-ar putea sa rezulte doua preturi de vanzare, unul pentru investitorii institutionali si unul pentru micii investitori. Pretul sau preturile finale vor fi stabilite si publicate in sau inainte de ultima zi de derulare a ofertei.

Intermediarii ofertei de vanzare inca discuta ultimele detalii ale ofertei, inclusiv pretul maxim de vanzare, iar prospectul final urmeaza sa fie luni sau marti spre aprobare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit surselor citate.

Detaliile ofertei vor fi prezentate si Guvernului pentru aprobare.

"Oferta se va incheia la sfarsitul lunii iulie", au mai spus sursele citate.

Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie.

In caietul de sarcini pentru selectia intermediarului este prevazut un termen de finalizare a ofertei de patru luni de la semnarea contractului, respectiv finele lunii iulie.

Aceasta este cea mai mare oferta din istorie derulata la Bursa de Valori Bucuresti. Daca pachetul de actiuni ar fi fost vandut vineri la pretul de pe bursa, statul ar incasa 2,1 miliarde lei (495 milioane euro).

Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni.

In urma ofertei de vanzare, participatia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 21,7 miliarde lei (5,1 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri