Analistii Erste Group considera ca aurul ar putea sa intre intr-o “etapa de exuberanta”, cresterea cererii la cumparare dar si criza datoriilor suverane urmand sa transforme tinta de 2.300 dolari/uncie dintr-una optimista, intr-una una conservatoare.
„De la publicarea primului nostru raport privind aurul in urma cu cinci ani, pretul aurului a crescut cu +140%. Estimarea expertilor din urma cu trei ani, care indica un pret pe termen lung de 2.300 USD, ar putea fi considerata chiar prea conservatoare acum”, a precizat Ronald Stöferle, analistul pentru aur al Erste Group.

Stöferle spune ca datorita continuarii crizei datoriilor, ratele reale ale dobanzii vor ramane la un nivel scazut ceea ce asigura un mediu perfect pentru aur. Potrivit acestuia, exista doar cateva moduri de a scapa din capcana datoriilor: cresterea datoriilor, in maniera facuta de Statele Unite dupa al doilea Razboi Mondial, sau alternativa reducerii drastice a cheltuielilor si consolidarii rigide a bugetului, asa cum au facut tarile scandinave in anii 1990.

“De asemenea, se uita adesea ca India si China au ramas cei mai importanti factori pe partea de cerere. O atractie mai mare pentru aur, combinata cu cresterea veniturilor disponibile, va avea cu siguranta un efect pozitiv asupra cererii pentru aur. Ne putem astepta ca investitorii institutionali sa domine urmatoarea etapa. In principal, companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni”, mentioneaza analistul.

Analistii Erste spun ca inca se asteapta ca pretul aurului sa creasca cel putin pana la nivelul maxim de pana acum, ajustat la inflatie, de 2.300 USD/uncie (din 1980), la incheierea etapei de crestere exuberanta a pietei.

Aurul se tranzactiona luni pe pietele internationale la pretul de 1.495 dolari/uncie, in crestere cu 0,9%.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri F